Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, s-a întâlnit în perioada 27-30 decembrie a.c., în mănăstirea surorilor franciscane din Caransebeș, cu grupul studenților la Teologie ai Diecezei de Timișoara. Despre programul întâlnirii ne relatează seminaristul Ioan Motolan.
Nu există coincidențe când Dumnezeu ne cheamă pe toți într-un singur loc, cu un scop anume. Venim din părți diferite, cu studii și limbi materne diferite, și din biserici diferite, respirăm aceeași rugăciune. Încă de la început El ne-a așezat pe toți la aceași masă și ne-a ocrotit nopțile sub același acoperiș pentru că a văzut ceva în inimile celor prezenți.
Programul nostru a început încă din prima cu Laudele, rugăciunile noastre aduse în față lui Dumnezeu împreună cu Sfânta Liturghie. Apoi, am continuat cu toții prin dezbaterea temelor oferite și explicate de cadrele coordonatoare din mișcarea focolară. Pe baza acestor mărturii ne-am alăturat și noi, făcând schimb de experiențe, atât cu cei din mediul virtual, online, cât și între noi, cei prezenți fizic la acest program de formare șischimb de experiență.
Temele propuse au fost variate, dar toate conducând către un singur țel: unitatea. Punctul nostru de plecare, în dialogul purtat, a fost: „viața interioară și rugăciunea”. Cu toții am constatat că rugăciunea este respirația sufletului. Cu cât mai grea este munca, cu atât mai mare trebuie să fie rugăciunea. Pentru a putea să aprofundăm mai bine aceste gânduri, am participat împreună la Sf. Liturghie oferindu-i lui Dumnezeu toate nevoile, întrebările și mulțumirile noastre.
Tema „Rugăciunea lui Isus pentru unitate” a fost una profundă. Ne-am împărtășit dificultățile noastre întâmpinate în construirea comunității exterioare cât și interioare, și am realizat că nu suntem singuri în problemele noastre, căci cu toții avem dificultăți mai mari sau mai mici. Doar în rugăciune și smerenie omul se îndreaptă spre celălalt.
Următoarele trei zile s-au desfășurat în același ritm, începând cu rugaciunea Laudelor, însoțite de Sf. Liturghie.
După aceste zile am plecat împreună în călătorie spre muntele Semenic. Pe drum am poposit, pentru o scurtă vizită, la tinerii animatori ai Parohiei Slatina Timiș, care se aflau în tabăra, alături de părintele lor paroh. În acest context am făcut cu ei câteva schimburi frumoase de experiențe.
Drumul nostru a continuat și am avut plăcerea de a vizită Episcopia Ortodoxă din Caransebeș, unde am fost primiți cu mare ospitalitate, apoi Parohia Romano-Catolică din Caransebeș, gazdă fiind Pr. Marin Matieș și de a ne întâlni cu semnaristii și preoții ortodocși din Caransebeș. Pe parcursul întâlnirii am cutezat și analizat împreună printr-un schimb de experiență iubirea lui Dumnezeu, care ne cheamă pe toți la unitate.
Leadership/ul și sinodalitatea/ Isus în mijlocul nostru/ Isus cel părăsit, au fost temele pe care ne-am axat. Pe parcursul acestora am dezbătut împreună valoarea informației, rolului și a sarcinilor, a feedback-ului cât și a colaborării pentru a putea construi o comunitate și o prietenie creștină sinceră. Am văzut cum în fiecare persoană există câte un Isus părăsit, care așteaptă mângâiere. În Sinodalitate am văzut cum în orice acțiune trebuie să fie prezent spiritul de comuniune. Nu e important ce spunem noi de multe ori, ci ce ne spune Dumnezeu și ascultarea aproapelui. Astfel, descoperindu-l pe celălalt, înveți să te descoperi pe tine. Acestea sunt roadele unui Isus viu în mijlocul nostru.
Cu toate acestea și cu speranțe în suflet ne-am despărțit unul de celălat, promițând că într-o bună zi să ne revedem pentru a schimba împreună lumea și de a uni omenirea într-o singură iubire.