Despre călătoria grupului de pelerini din Dieceza de Timișoara, care au călătorit în Serbia, regiunea istorică Bačka, în orașul Zenta, în dieceza de Subotica, ne-a relatat în aceste zile Pr. Csaba Miklós, paroh de Mailat, însoțitorul spiritual al grupului de pelerini.
Sâmbătă, 21 octombrie mai bine 62 de pelerini s-au trezit devreme. Motivul: o întâlnire spirituală cu frații și surorile pelerini din Zenta. Această relație minunată dintre grupul nostru de pelerinaj din Dieceza de Timișoara și pelerinii din Bačka, cu care prima întâlnire – așezarea pietrei de temelie – a avut loc la Medjugorje, durează de mai mulți ani.
După trecerea relativ rapidă a frontierei cu Serbia am ajuns în Zenta, oraș situat pe malul râului Tisa, granița estică a Diecezei de Subotica și totodată granița vestică, istorică a Banatului. Aici am fost întâmpinați de un amabil „comitet de primire“, alcătuit din localnici, dar și din pelerini din Temerin, care erau prezenți întrun număr mare. După obișnuita procesiune, cântece și oferirea unui buchet de flori adus în dar, am vizitat centrul localității Zenta, unde sub conducerea d-lui László Tari am intrat în Capela Sfântului Ștefan. Această capelă, are de fapt un statut de biserică parohială, după ce biserica centrală a urbei, construită în anul 1770, a ars în 1911 și nu a mai putut fi reconstruită din cauza diferitelor obstacole întâmplare de atunci.
O importantă valoare a lăcașului de cult o constituie lucrarea pictorului Miklós Barabás, care îl înfățișează pe Sf. Ștefan, rege al Ungariei, care oferă coroana și astfel soarta națiunii sale Sf. Fecioare Maria. De asemenea, am trecut cu autocarul pe lângă monumentul Bătăliei de la Zenta, acolo unde Prințul Eugeniu de Savoya a repurtat una dintre cele mai strălucitoare victorii ale sale și ale Imperiului Habsburgic împotriva turcilor, iar apoi am vizitat și sinagoga localității.
După un scurt repaus și discuții într-o sală comunitară a avut loc punctul culminant al zilei: programul spiritual în biserica Preasf. Inimă a lui Isus, unde am fost întâmpinați cu dragoste de părintele Nándor Bankó, care slujește aici din 1986.
Mai întâi am rostit rugăciunea Sf. Rozariu cu scurte meditații, după care mărturia părintelui Szilárd Balcsák ne-a reintrodus în spiritul profund de la Medjugorje. Următorul punct al programului spiritual, organizat de părintele József Széll, paroh de Male Pijace a fost Sfânta Liturghie, celebrant principal fiind părintele Zsolt Szilvágyi din Dieceza de Timișoara. Au concelebrat mai mulți preoți: Ferenc Vreckó (Zenta), Ferenc Mezei (Tázlár, Ungaria), Csaba Miklós (Mailat, Dieceza de Timișoara), și Dávid Sáfrány, capelan de Temerin. Omilia a fost rostită de părintele David Sáfrány. Sfânta Liturghie a fost urmată de Adorația Euharistică, condusă de părintele József Széll și frumos acompaniată de orgă, vioară și muzică de tineret.
După ce s-au rugat împreună, pelerinii și oaspeții s-au bucurat de o cină delicioasă în sala comunității, iar apoi au cântat și au dansat împreună.
În concluzie, putem spune că ne-am întors cu experiențe spirituale și umane minunate, gândindu-ne la cât de frumos se pot aduna pelerini din Banat și Bačka sub ocrotirea Maicii Domnului, Regina Păcii. Îi mulțumim d-nei organizatoare Marika Kalmár și colaboratorilor pentru organizarea acestei zile memorabile și d-nei Babi Káfony, conducătorul nostru pentru experiența spirituală a multor pelerinaje.

Pr. Csaba Miklós