Veșmintele liturgice purtate de preoții prezenți la Congresul Euharistic Internațional (CEI) de la Budapesta au fost create de Sr. Maria Agar Loche PDDM (Piae Discipulae Divini Magistri). Călugărița a fost intervievată de Márta Vertse, colaboratoare la Radio Vatican redacția în limba maghiară, din care redăm acum fragmente.
Sora Maria Agar Loche activează în domeniul artei ecleziastice-sacre din 1980 și are două diplome de licență: în artă și în arhitectură. În Italia, în mai multe biserici se regăsesc ferestrele uriașe de sticlă și mozaicurile create de ea, totodată lucrările sale pot fi găsite în Polonia, Irlanda, Mexic și Vatican. Proiectarea și execuția multor obiecte liturgice și tabernacole sunt, de asemenea, legate de numele ei; de exemplu, un potir și patenă pentru Sf. Papă Ioan Paul al II-lea sau relicviarele pentru moaștele Sfântului Ioan Botezătorul și Sfântului Grigorie de Nazianz, pe care în data de 27 noiembrie 2004, cu ocazia sărbătorii Sf. Andrei apostol, în cadrul unei celebrări ecumenice Papa Ioan Paul al II-lea le-a dăruit Patriarhului Bartolomeu I al Constantinopolului.
Congregația Piae Discipulae Divini Magistri, fondată în 1924 de Giacomo Alberione, este situată la marginea de sud-vest al Romei, pe dealul Portuense. Aici se găsește mănăstirea și atelierul de artă a sorei Maria Agar Loche, iar veșmintele au fost realizate de zece surori în atelierul lor central din Milano.
”Participarea mea ca și creatoare a veșmintelor liturgice la acest eveniment internațional semnificativ a fost întâmplătoare”, a spus sora. – ”Aș putea spune că a fost o surpriză pentru mine. În primăvara anului 2019, am fost la Napoli pentru adaptarea liturgică a unei biserici, când a primit un apel pe telefonul meu mobil. La telefon era Arhiepiscopul Marini, care mă cunoaște de mulți ani pentru că am lucrat împreună cu el și cu surorile mele din congregație la toate acele lucrări pe care le realizează ca ceremoniar al Sfântului Părinte și ca Președinte al Comitetului Pontifical al Congreselor Internaționale Euharistice. ”Așadar Arhiepiscopul Marini m-a întrebat: »Agar, ai chef să creezi veșmintele liturgice pentru Congresul Euharistic de la Budapesta?« Pe moment eram foarte surspinsă, dar i-am răspuns imediat: »Desigur, Pr. Arhiepiscop, dacă este vorba de Euharistie și de colaborare întrun eveniment ecleziastic, surorile din congregația Piae Discipulae Divini Magistri vă stau mereu la dispoziție.«
A doua zi m-am întors la Roma unde l-am vizitat imediat pe Arhiepiscopul Marini în biroul său, care mi-a prezentat lucrarea ce urma să fie realizată. În doar o săptămână am făcut schițele și m-am întors la Arhiepiscopul Marini pentru a-mi prezenta desenele. Acolo a fost prezent și prelatul László Németh, care mi-a transmis desenele la Budapesta. După un timp am primit răspunsul că schițele a fost aprobate.
Mi-a fost de sine înțeles ca în schițe să fac referire la logo-ul Congresului de la Budapesta, care fusese deja realizată conform motto-ului: »Toate izvoarele mele sunt în Tine«. În logo a fost vizibil potirulul, Euharistia, râurile, amintindu-ne de Dunăre… Este firesc să mă gândesc la Euharistie ca la un adevărat simbol al comunității, al unității. Iar Dunărea, acest fluviu mare și faimos care unește atâtea popoare și a fost reprezentată de mai toate domeniile de artă, m-a inspirat la următoarele: dearece veșmântul preoțesc în liturghia Bisericii simbolizează poporul lui Dumnezeu, pe care îl prezintă lui Dumnezeu, atunci acesta trebuie să reprezinte cu adevărat toate popoarele care trăiesc de-a lungul Dunării și toate popoarele care sunt prezente la Congresul Euharistic.”
În continuare sora Agar a explicat ca în conformitate cu ierarhia bisericească broderiile veșmintelor preoțești diferă. În cazul preoților cazulele sunt decorate cu două râuri, care izvoresc din cruce și Euharistie. Pe veșmintele episcopilor sunt patru râuri, deoarece pe când preotul păstorește o parohie, episcopul conduce o întreagă dieceză. ”Când am pregătit schițele cazulelor, încă nu am știut că la Congres va participa și Sfântul Părinte Papa. Pe cazulele Sf. Părinte și ai cardinalilor sunt brodate șase râuri, presărate cu niște cruci mici, care îi simbolizează pe creștini, pe cei botezați. Și culorile diferă, fiindcă cazula Sf. Părinte este auriu, iar restul veșmintelor sunt albe cu nuanțe de galben. Toate acestea simbolizează un popor, care se răspândește din ce în ce mai mult după responsabilitatea preotului care îl reprezintă.”
În perioada 24-26 octombrie a avut loc în orașul Vicenza din provincia nord-italiană Veneto expoziția de artă ecleziastică intitulată Koinè, unde au fost expuse și veșmintele liturgice purtate la CEI din Budapesta. Cuvântul grecesc koinè înseamnă limbaj comun.

Sursa: Magyar Kurír, Vatikáni Rádió
Foto: CasaGesuMaestro.com
Traducere și prelucrare redacțională: Biroul de Presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara