Biserica Santa Maria dell’Anima (www.facebook.com/SantaMariadellAnima)

Din 1937, peste 450 de soldați austro-ungari din Primul Război Mondial au fost înmormântați în cripta bisericii de limbă germană Santa Maria dell’Anima din Roma. Printre aceștia se numără mai mulți soldați de pe meleagurile Diecezei de Timișoara.
Peste 450 de soldați austro-ungari din Primul Război Mondial sunt înmormântați în prezent în cripta bisericii Santa Maria dell’Anima. Aceștia proveneau din toate naționalitățile, regiunile și comunitățile confesionale ale dublei Monarhii dunărene și au luptat în armatele și în marina Imperiului Austro-Ungar, ajungând prizonieri de război în Italia. Cei mai mulți dintre ei locuiau în taberele din jurul Romei, unde erau puși la muncă, de exemplu în săpături arheologice sau în construcția de linii de cale ferată. Cei mai mulți dintre ei au murit de diverse boli între 1919 și 1921, majoritatea de gripă spaniolă, în spitalele militare romane, și au fost înmormântați la început în cimitirul central Campo Verano. În vederea aniversării a 85 de ani de la reînhumarea osemintelor acestor soldați, comemorare care va avea loc anul acesta, o echipă internațională de cercetare formată din istorici, printre care și Lect. Dr. Vlad Popovici, de la Universitatea din Cluj-Napoca, lucrează pentru a identifica cât mai mulți dintre acești soldați, deoarece, conform listei Crucii Negre, doar 90 au fost clar identificați până în prezent. Acest lucru s-a datorat, în principal, grafierii incorecte a numelor. Autoritățile italiene au fost depășite de numărul mare de limbi utilizate, ce necesitau traducere. După un an de muncă în cadrul proiectului, am reușit să schimbăm această situație, iar acum doar pentru aproximativ alte 90 de persoane ne lipsesc orice informații. Pentru familii, ortografia incorectă de la acea vreme a însemnat concret faptul că statele succesoare de după război nu au putut atribui în mod clar numele acestor soldați unei persoane din listele de victime, astfel încât mulți descendenți au rămas până în prezent fără informații cu privire la locul unde se află și unde se odihnesc strămoșii sau aparținătorii lor.

Dr. Tamara Scheer, șefa de proiect, împreună cu Pr. dr. Zoltán Toman, în fața plăcii memoriale de deasupra criptei în care sunt îngropate rămășițele celor 450 de soldați, mai precis în cripta Santa Maria dell’ Anima din Roma.

Pe lângă identificarea soldaților, proiectul nostru își propune să ia legătura, dacă este posibil, cu descendenții, pentru a crea o carte memorială. Aceasta va fi apoi disponibilă pentru a fi consultată pe internet, pentru a le oferi din nou celor 450 de soldați un chip și o poveste personală. Proiectul este condus de conferențiarul Dr. Tamara Scheer (Universitatea din Viena/Institutul Pontifical Santa Maria dell’Anima) și de colonelul Nikolaus Rottenberger (atașat austriac pentru probleme de apărare în Italia) și este finanțat de Comisia științifică a Ministerului Federal al Apărării din Austria și de FWF (V-555).
Printre soldați se numără și unii care provin din zona Diecezei Romano-Catolice de Timișoara. Am reușit deja să îi identificăm în mod clar pe doi dintre ei și să le găsim certificatele lor de deces.
Takács István s-a născut la Sânleani în 1873. A servit ca soldat în Regimentul de Honvezi nr. 3, a fost luat prizonier și a murit la Roma în iulie 1918. Era unul dintre acei mulți soldați care aveau deja peste 40 de ani și lăsase în urmă o soție și copii.
Petru Chiroșan (Chiroșan), fiul lui Todor și al Sofiei, s-a născut în Saravale și avea doar 27 de ani când a murit, în aprilie 1919.
I-am identificat pe amândoi, dar am fi recunoscători pentru orice informații suplimentare pentru cartea noastră memorială planificată, în care fiecare soldat va primi o foaie memorială. Poate că pot fi găsiți descendenți și există încă scrisori sau fotografii. Probabil că nu vom putea niciodată să umplem complet toate paginile din cartea noastră memorială și să identificăm clar toți soldații. Dar proiectul nostru a trăit deja din faptul că mulți oameni ne-au ajutat pentru că au descoperit proiectul nostru pe rețelele de socializare sau pe internet și au răspândit vestea. Lista cu numele tuturor soldaților și o prezentare a proiectului pot fi găsite la acest link:
Dacă aveți întrebări, vă rugăm să contactați direct liderul de proiect: tamara.scheer@univie.ac.at

Tamara Scheer
(traducere în limba română: Claudiu Călin)
8 august 2022

Certificatul de deces al lui Petru Chirosan (Sursa: Archivio di Stato di Roma)

Foto pagina principală: Scara din Velletri, construită de prizonierii de război, prevăzută cu o placă comemorativă.