Mirungerea este unul din cele şapte Sacramente ale Bisericii Catolice, reprezentând sacramentul maturităţii în viaţa creştină. De aceea în Biserica Romano-Catolică Sacramentul Mirului se administrează după o pregătire specifică în parohii, conform disciplinei sacramentale, vârsta minimă pentru primirea acestui sacrament fiind de 12 ani. Prin sacramentul mirungerii, candidaţii îl primesc în mod solemn pe Duhul Sfânt, care îi va întări, ca să trăiască conform credinţei lor şi să mărturisească lucrarea lui Dumnezeu în viaţa lor.
În duminica Sf. Rusalii, 9 iunie a.c., în biserica parohială Preasf. Inimă a lui Isus din Timișoara III Elisabetin, în cadrul Sf. Liturghii de la ora 11.30, celebrantul principal, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan a invocat prin rugăciunea sa revărsarea Duhului Sfânt asupra a 64 de tineri sosiți din mai multe parohii timișorene. La Sf. Liturghie au concelebrat Msgr. Johann Dirschl, vicar general, Pr. László Bakó, secretar episcopal, Pr. Adalbert Jäger, canonic, paroh din Timișoara VI Fratelia, P. István Barazsuly SDS, paroh de Timișoara III Elisabetin și Pr. Andrea Gentili, rectorul Seminarului Diecezan Misionar Redemptoris Mater din Satu Mare.
În omilia rostită, Episcopul de Timișoara i-a îndemnat pe candidații la miruire să-l primească cu inimile deschise și cu bucurie pe Duhul Sfânt. „Duhul Sfânt este călăuzitorul nostru. De aceea, în fiecare dimineață, când vă treziți, să vă rugați la Duhul Sfânt, și să îl invitați, să îl chemați în viața voastră. Astfel, călăuziți de El, veți avea parte de har și de bucurie.” – a subliniat păstorul diecezei.
După reînnoirea făgăduinţelor de la Botez și mărturisirea de credință, candidații însoțiți de naș sau nașă, s-au prezentat în fața Episcopului pentru momentul esențial al mirungerii: ungerea pe frunte, cu Sfânta Crismă, făcută o dată cu impunerea mâiniilor Păstorului şi însoţită de cuvintele: „Primeşte pecetea darului Duhului Sfânt”.
Partea muzicală a Sf. Liturghii a fost susținută de clasa de oratoriu masterat a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara, care a prezentat proiectul muzical: Josef Gabriel Rheinberger, Missa în sol minor „Sincere in memoriam” op. 187 și W.A. Mozart: Exsultate, Jubilate K165, conducerea muzicală aparținând prof. univ. dr. habil. Marius Manyov.
La sfârșitul Sf. Liturghii solemne, cei miruiți i-au adresat cuvinte de mulțumire Episcopului Diecezan, care le-a acordat tuturor credincioșilor prezenți binecuvântarea sa.
Text: Sipos Enikő
Foto: Costică Bențan