Toate băncile și scaunele așezate în nava bisericii parohiale din Timișoara-Iosefin au fost ocupate de credincioși în Sf. Liturghie de limba maghiară celebrată în prima duminică din luna februarie. A fost evident că nu era o Sf. Liturghie „obișnuită” duminicală de peste an, deoarece două coruri de copii ocupând locurile din băncile din față își răsfoiau caietele cu cântece și își acordau chitarele. În data de 4 februarie, corul de copii al comunității locale a primit oaspeți din județul Arad: însoțiți de conducătorii corului, doamna Tünde Balta-Taics și doamna Teréz Kiss, corul de copii „Angyalkürt” din Pecica au sosit la Timișoara pentru a-i cunoaște pe membrii corului local, pentru a cânta împreună la Sfânta Liturghie și apoi a participa la mai multe activități comune.
La începutul Sf. Liturghii, oaspeții au fost salutați de pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, parohul acestei biserici. În continuare cei doi conducători ai corurilor, Sr. Renáta Miklós, soră de Notre Dame și doamna Tünde Balta-Taics au prezentat pe scurt cele două grupuri de copii. „Deseori ne întrebăm: din ce cauză este vie o comunitate? O comunitate este vie prin grija purtată pentru copii, pentru tineri și pentru cei în vârstă. Întâlnirea de astăzi este dedicată copiilor și tinerilor”, a spus Sr. Renáta. „Corul de copii «Angyalkürt» a fost înființat în anul 2018 cu scopul ca nu doar să credem în miracole, ci să și trăim miracole. Pentru că fiecare suflet are propria melodie, fiecare inimă are propriul ritm”, a spus doamna Tünde Balta-Taics.
Legat de versetele din Evanghelie citite în această zi, în omilia sa pr. paroh Zsolt Szilvágyi a vorbit celor prezenți despre mâinile întinse: mâna lui Dumnezeu întinsă către noi și mâna pe care oamenii și-o pot întinde unii altora pentru a ajuta. Preotul paroh a mai menționat că ideea întâlnirii celor două coruri a fost formulată încă în Adventul anului trecut, dar atunci nu s-a putut realiza.
După prânz, copiii și adulții au participat la activități comune, pentru a se cunoaște și a se împrieteni mai bine. La ora 16:00, membrii celor două coruri au fost primiți la Ordinariatul Episcopal de Excelența Sa Iosif Csaba Pál episcop diecezan. „Nu cred că au mai fost vreodată atât de mulți copii în această sală”, a remarcat Episcopul Diecezan, care i-a întrebat apoi pe copii despre pregătirea lor pentru Sfintele Liturghii. Din răspunsurile lor, Păstorul Diecezei a aflat că membrii corului participă la repetiții în fiecare vineri și cântă în fiecare a treia duminică din lună la Sf. Liturghii.
În continuare, Părintele Episcop Iosif le-a prezentat copiilor momente importante din istoria Diecezei noastre și a subliniat că Episcopia de Cenad – a cărei succesoare este și Dieceza de Timișoara –, înființată în anul 1030 și avându-l ca prim episcop pe Sf. Gerhard, peste numai șase ani va sărbători 1000 de ani de la întemeiere.
La final, copiii i-au dăruit Episcopului Diecezan cântece, o poezie și un mic cadoul simbolic.
Pentru grupul alcătuit din 60 de copii și adulți, programul vizitei s-a încheiat la Domul Sfântul Gheorghe, Catedrala romano-catolică din Timișoara, unde Pr. Zsolt Szilvágyi a vorbit despre biserică și despre patronul acesteia.
Biroul de presă al Episcopiei Timișoarei
Foto: Biroul de presă, Anikó Dotterer-Kiszely