ECUMENISM
”Ca toţi să fie una, după cum tu, Tată, eşti în mine şi eu în tine, ca şi ei să fie una în noi, pentru ca lumea să creadă că tu m-ai trimis.” (Ioan 17:21)
Ecumenismul trebuie să fie întotdeauna un concept care să fie în centrul unei bune vieți creștine; este un concept care ar trebui să fie viu și activ și care ar trebui să fie întotdeauna slujit în mod eficient prin gândire, cuvânt și acțiune.
Ecumenismul este un cuvânt care este menționat foarte des în cadrul bisericii universale mai largi, dar ce înseamnă, mai exact? Ce înseamnă și contează cu adevărat? Este un concept din cadrul credinței creștine care are ca scop restabilirea unității atât între diferitele confesiuni creștine, cât și în cadrul acestora. În centrul conceptului de ecumenism se află temele de unitate, părtășie și colaborare. Unitatea creștinilor și, prin urmare, ecumenismul este un lucru de care ar trebui să se preocupe toți creștinii. Pentru catolici, ecumenismul ar trebui să fie considerat o misiune vitală a Bisericii, deoarece Cristos a fost cel care ne-a oferit darul unității și, prin urmare, noi toți ar trebui să ne străduim să sporim, să restabilim și să menținem acest dar, după caz.
Într-o societate în care mesajul Evangheliei pare să fie absent în atât de multe feluri, toate confesiunile creștine ar trebui să încerce să lucreze împreună pentru a fi oameni ai credinței în ceea ce poate fi adesea o lume întunecată și tulbure.
Răspândirea mesajului lui Isus celor din jurul nostru face parte din datoria noastră ca și creștini. De asemenea, trebuie să vedem fața lui Dumnezeu în toți cei din jurul nostru și să căutăm în mod constant să facem ceea ce este corect și drept.
Ceea ce este important este că Dumnezeu trebuie să fie întotdeauna în centrul atenției noastre, că indivizii ar trebui să se străduiască să fie demni și respectuoși în propriul stil de închinare și rugăciune.
Nevoia de mai multă grijă și atenție față de întreaga rasă umană este foarte evidentă în societatea de astăzi, iar prin părtășia comună centrată pe Isus Cristos, creștinii de toate confesiunile pot fi o voce comună și unificată a credinței în societatea noastră.
Vocea creștinilor uniți este una care poate promova valorile onestității, integrității, bunătății, compasiunii, sprijinului și sensibilității în întreaga societate și poate arăta societății, în ansamblu, că prețuirea demnității umane și a valorii fiecărei persoane în parte este ceva de mare importanță.
Calea spre unitatea creștină deplină este o călătorie continuă, dar noi toți trebuie să ne respectăm frații și surorile noastre de diferite confesiuni, amintindu-ne că unitatea este ceva dorit de Dumnezeu.
Pentru ca noi toți să putem îmbrățișa pe deplin conceptul de unitate creștină, iertarea și mila trebuie să fie elemente centrale în abordarea noastră a ideii de unitate, amintindu-ne cu toții că unitatea este ca și munca în echipă, ne oferă tuturor potențialul de a ne permite să realizăm mult mai mult în mod colectiv decât am putea face la nivel individual.
Pe lângă acțiunea fizică, rugăciunea este o componentă cheie în realizarea unității creștinilor. Prin rugăciune devenim mai apropiați de Dumnezeu și, deși rugăciunea nu este întotdeauna ușoară, este o modalitate prin care noi toți ne putem deschide cu adevărat inimile și mințile către Dumnezeu. Rugăciunea pentru unitatea creștinilor este un lucru de mare importanță și este ceva ce ar trebui să încercăm cu toții să facem, la fel ca și rugăciunea împreună cu ceilalți creștini ai noștri.
Trebuie să ne amintim că unitatea începe la picioarele crucii. Ca și în cazul muncii în echipă, unitatea este un efort colectiv care are potențialul de a obține mult mai mult decât se poate obține la nivel individual. Ca indivizi, toți suntem prețioși în ochii lui Dumnezeu, toți suntem egali și, prin unitatea creștină, putem căuta cu toții să-L glorificăm pe Dumnezeu în mod colectiv și sincer.
Lupta pentru unitate trebuie să continue. Provocările și barierele care stau în calea unității trebuie să fie depășite în mod constant, pentru ca unitatea să fie realizată. Fiecare dintre noi are rolul său de jucat – prin rugăciune, recunoaștere, înțelegere, apreciere, angajament și părtășie cu toți oamenii de credință creștină. Ecumenismul nu ar trebui să fie văzut ca o chestiune banală, deoarece scopul său este, în cele din urmă, ca noi toți să fim una, una cu ceilalți și una cu Dumnezeu, Tatăl tuturor.
Unitatea creștinilor este un lucru de care toți creștinii ar trebui să fie preocupați. Poate că ar trebui să medităm cu toții la primele cuvinte din Psalmul 133: „Iată cât de bine şi cât de plăcut este ca fraţii să locuiască împreună!”

TIMIȘOARA – CAPITALĂ CULTURALĂ A EUROPEI
Lansată în 1985, la inițiativa ministrului grec al culturii, Melina Mercouri, competiția „Capitale Europene ale Culturii” s-a dezvoltat într-unul dintre cele mai ambițioase proiecte culturale din Europa și a devenit una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate acțiuni ale Uniunii Europene. De-a lungul timpului, competiția a contribuit la dezvoltarea culturală, socială și economică a multor orașe și regiuni din Europa și vecinătate. Pentru România, juriul de experți independenți responsabil cu evaluarea candidaturilor pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 a recomandat ca acesta să îi revină orașului Timișoara. Datorită pandemiei și restricțiilor impuse de aceasta, sărbătorirea Timișoarei drept capitală culturală a fost amânată pentru anul 2023.
Cu această ocazie și în spirit de unitate, Grupul Ecumenic de Inițiativă a Tinerilor din Timișoara va organiza, în perioada 1-7 mai 2023, un Festival Ecumenic de Tineret, festival ce se dorește a fi tineresc, creștinesc și organizat în sprit de unitate. Festivalul ”Ecumenical Youth-Fest”, un festival izvorât din inimile a numeroși tineri creștini, va avea ca motto ”Walking all together in the light of Christ” – ”Mergând cu toții, împreună, în lumina lui Cristos”. Logo-ul evenimentului, simbolul XP, cunoscută drept ”Monograma lui Isus Cristos”, reprezintă un simbol creștin timpuriu, constând din primele două litere grecești ale numelui Χριστός (în limba română „Cristos”). În timpul păgânismului, prin folosirea acestor litere utilizatorul își afirma identitatea de creștin. Conform tradiției, acest simbol ar fi fost visat de Constantin cel Mare înaintea Bătăliei de la Podul Milvius, fiind denumit de aceea și crucea constantiniană.
”Când a fost stabilit că Timișoara va fi capitală culturală a Europei, mulți au venit și au spus că: (n.r.despre cultul catolic) ”Aveți biserici frumoase, în stil gotic și baroc, așa este că le veți deschide pentru public?” Desigur că le vom deschide și punem la dispoziție și ghid, dar m-am gândit că aceste biserici vorbesc despre credința oamenilor care au trăit acum 100-200 ani, ei au construit aceste biserici, dar despre credința noastră, cine vorbește, acum? Noi trebuie să dăm mărturie. Și, deoarece una dintre caracteristici este că multe confesiuni trăiesc în Timișoara, există un program foarte important – un Festival Ecumenic al Tinerilor, care va dura șapte zile. Inițial a fost planificat pentru o singură zi, dar tinerii au venit cu foarte multe idei. (…) Am invitat tineri din toate confesiunile, menționându-le că este un eveniment pur creștin, dar vom coopera cu ei cu mare drag. (…) În cadrul evenimentului va fi o deschidere festivă, jocuri, diverse mese rotunde, va fi o după-masă întreagă când vor fi ruăciuni în diferite biserici, ne vom deplasa în procesiune de la o biserică la cealaltă, iar acolo tinerii vor putea da mărturie despre credința lor. Va fi și o după-masă și seară de cântec, unde vor cânta reprezentanți ai diverselor confesiuni. (…) Este în plan să invităm Gen Verde, o formație de fete, ce vor avea spectacolul planificat pentru data de 6 mai, seara, fiind un concert mai mare al lor. Înainte de acest concert, timp de trei zile, vor organiza diferite ateliere cu tineri, putându-se ocupa de maxim 160 tineri. Tinerii (n.r. organizatori ai evenimentului) sunt foarte entuziasmați și mă entuziasmează și pe mine și mergem împreună cu ei pe acest drum. (…) Putem afirma că acest eveniment vorbește despre credința oamenilor și a tinerilor de astăzi și ei sunt bucuroși să dea mărturie. Deja, în fiecare lună, se organizează câte o seară de rugăciune a tinerilor pentru acest eveniment ” a menționat E.S. Iosif Csaba Pal, episcop diecezan romano-catolic de Timișoara, cu ocazia unui interviu acordat în cadrul unui schimb de experiență inter-diecezan, în dieceza de Vác (Ungaria).
Totodată, alte două personalități ce se bucură de o mare apreciere în cadrul tinerilor și care au confirmat prezența la Festivalul Ecumenic al Tinerilor sunt pr. Constantin Necula și pr. Francisc Doboș care, cu oceastă ocazie, vor susține o conferință. Mai multe detalii despre întregul program al evenimentului vor fi disponibile pe pagina de Facebook și Instagram ale evenimentului ”Ecumenical Youth Fest Timisoara”.

Thabitta Kozilek, Responsabil Media al Proiectului