Mare a fost bucuria când am aflat că între 15.03 si 17.03 vor avea loc exerciții spirituale pentru colaboratori și preoratori.
Anul acesta avea să fie puțin diferit. Părintele József Csaba Pál, care a fost până anul trecut organizatorul acestor exerciții spirituale și întâlniri, a fost numit episcop.
Noii organizatori, părintele Veniamin Pălie și părintele Zsolt Szilvágyi, Sora Böbe (soră de Schönstatt), d-na Imogen Tietze și Clara Balint, ne-au pregătit 3 zile, asupra cărora vom mai reflecta încă un timp îndelungat de acum încolo. Am primit o adevărată hrană spirituală și asta în contextual unei teme foarte importantă: MISIUNEA.
În cele 3 zile am avut parte de o prezentarea a imaginii bisericii și despre Trinitate, o prelegere despre Biserica misionară și o altă prelegere despre Faptele Apostolilor. S-a trecut la teme mai concrete: “Misiunea – drumul bisericii” și mai important “cum să facem noi misiune”. După care s-a trecut la ceva mai concret: exemple vii despre semeni de-ai noștri, care fac misiune, acolo unde își desfășoară activitatea. Astfel am aflat ca misiune se poate face rugându-te intens, dar și prin fapte, acțiuni sau vorbe, care pe moment par nesemnificative, se poate face chiar și din patul în care ești țintit, fiind bolnav.
La finalul celor trei zile am spus fiecare dintre noi cu ce impresii mergem acasă. Bineînțeles că cel mai important este că mergem cu sufletele încărcate pozitiv spre casă. Am învățat că acolo unde ne desfășurăm activitatea, putem deveni misionari. Mulți dintre noi ne-am bucurat că părintele episcop a venit printre noi, că a stat de vorbă cu noi, ne-a dat mărturii din viața proprie și a celebrat sfânta liturghie de sâmbătă.
Cu toții abia așteptăm următoarea întâlnire, următoarea reculegere, următoarele exerciții spirituale.
Rizeanu Helga, Timișoara-Iosefin

În cadrul programului de pregătire a colaboratorilor laici elaborat de către Episcopia Romano-Catolică Timișoara, în perioada 15-17 martie 2019, Mănăstirea Salvatoriană din Timișoara III Elisabetin a găzduit un curs de formare pentru preoratori, lectori, sacristani, consilieri parohiali și alți colaboratori laici din diferite domenii de activitate din cadrul parohiilor. Tema principală a cursului a fost ” Biserica și misiunea”. La curs au participat un număr de aproximativ 50 de persoane din diverse parohii din Timișoara, Reșița, Lugoj, Lovrin, Arad și Lipova.
Programul a început vineri, 15 martie 2019 la ora 17 iar tema zilei a fost ” Sfânta Treime – imaginea bisericii misionare”, avându-l ca referent pe Părintele Pălie Veniamin, paroh de Reșița. Participantii au putut aprofunda rolul Sfintei Treimi în Biserică.
Împărțiți în 7 grupuri mici, participanții au discutat pe marginea următoarelor întrebări: „Care este imaginea personală despre Biserica lui Cristos și cum am fost motivat de această imagine în activitatea pe care am desfășurat-o până acum?” și ” Cum voi dezvolta comuniunea de iubire a Preasfintei Treimi în comunitatea din care fac parte prin propuneri concrete?„. Seara s-a încheiat prin rostirea împreună a Completoriului.
Ziua de sâmbătă a început cu tema „Viața misionară a bisericii primare conform Faptelor Apostolice” susținută de dna dr.  Tietze Imogen, de unde participanții au putut afla mai multe despre cum a luat ființă biserica primară și care au fost faptele concrete ale apostolilor în continuarea misiunii lăsate de Isus Cristos iar apoi, Pr. paroh Zsolt Szilvágyi a vorbit despre „Biserica misionară în prezent”, despre provocările Bisericii într-o societate aflată într-un continuu proces de schimbare și cum putem noi creștinii, concret, să ne ducem mai departe Misiunea fără a ne pierde în comparații ci din contra, prin colaborare strânsă atât între noi, cât și cu preoții din parohiile noastre. Discuțiile din cadrul grupurilor mici au avut la bază întrebările ” Cum putem să recunoaștem activitățile lui Isus cel înviat în biserica și în viața noastră?, ” Mi s-a întâmplat vreodată în viața mea o surpriză din partea Duhului Sfânt”, ” Ce ar trebui să schimbăm în felul nostru de a vesti evanghelia ca să vorbim, să acționăm, pe înțelesul oamneilor de astăzi?”, ” Cine m-a misionat?”.
După-amiaza a adus în prim plan tema „Misiune în concret” susținută de sora Tari Böbe unde am putut afla exemple concrete de oameni, atât persoane consacrate cât și laici, care și-au trăit și își trăiesc misiunea cu iubire și slujire, adevărate exemple demne de urmat. De la ora 17 participanții au luat parte la Sfânta Liturghie celebrată de Excelența Sa Iosif Csaba Pál, Episcop diecezan.
Seara s-a încheiat cu discuțiile în grupuri mici axate pe răspunsuri la întrebările ” Ce fac eu concret în parohie și ce aș dori să mai fac” și cu rostirea împreună a Completoriului.
Dimineața zilei de duminică a debutat cu tema ” Cristos, Slujitorul – cf. Imnul din Scrisoarea către Filipeni” susținută de dr. Tietze Imogen, unde am aflat despre Isus Om, Invățător și Dumnezeu. În grupuri s-a discutat despre ”  Care este diferența între umilința și înjosire” și „În care situații din viața mea aș putea să renunț să mă laud?”. Cursul s-a încheiat cu evaluarea activităților și cu participarea la Sfânta Litrughie.
Personal, am plecat către casă cu încredere și curaj ca în Misiunea mea nu sunt singură pentru că ” Dumnezeu este în noi și noi în El” și ca prin colaborare și unitate și noi putem fi mici apostoli în răspândirea cuvântului lui Dumnezeu, în special prin exemplul trăirii personale. Și să nu uităm ca fericirea constă în creștere spirituală!
Penteșescu Mihaela, Timișoara-Iosefin

Întâlnirea preoratorilor și colaboratorilor laici e mult asteptată în fiecare an,exista mereu în noi dorinta de a ne revedea și parcă nici nu observăm timpul care ne-a despărtit, am  fost mereu acolo doar că fiecare a avut sarcini, slujiri și misiuni în altă parte…
Am descoperit 15.03.2019 seara, Biserica la rădăcinile ei.Imaginea Bisericii misionare se reflectă în Preasfanta Treime astfel cele trei persoane divine diferențiate între ele sunt o singură conștiință comună.O comuniune de iubire care inconștient ne marchează încă din copilărie rămâne întipărită în minte imaginea prezentată de un preot bun, o bunică stăruitoare în rugăciune, un părinte autoritar plin de iubire,în general de persoane aflate în misiune. Mai târziu în slujire se simte cinstea de a fii colaboratorul lui Dumnezeu un instrument în mana Lui, imaginea Bisericii devine profundă, o încercare personală de a fii iubitor cu ceilalți și de a trece peste propriile principii pentru a forma o comunitate.
Discuțiile în grupuri mici au fructificat încrederea în celălalt încât fiecare persoana reușește să înțeleagă că face parte dintr-o comunitate unde este încurajat să vorbească despre trăirile proprii și se simte prezența divină recunoscandu-l pe Isus în celălalt.
Rugăciunea de seară ne îndeamnă la liniște pentru că se simte iubirea și preferăm să rămînem în ea ca nu cumva să o pierdem.
O nouă zi..16.03.2019 ne întrebăm la fel ca primii Apostoli a lui Cristos în Faptele Apostolilor cât de actuală e trăirea acestora în situațiile prezente… Suntem oare deschiși față de păgâni, îi primim pentru a fii o comunitate creștină?Suntem dispuși să cunoaștem un alt orizont de înțelegere? Suntem prezenți în Biserică având comunicare,ajutor să folosim ceea ce avem spre binele tuturor? Respingem evenimentele negative dar realizăm oare că acestea pot duce la efecte pozitive? Credem în puterea proprie sau numele lui Isus și credința în El acționează în viața noastră?
Sunt întrebări actuale și ne demonstrează încă o dată că avem nevoie de cuvântul lui Dumnezeu pe care să-l îmbrățișăm cu încredere și să implementăm în mintea și inima noastră fiind o soluție la problemele noastre.
Îndemnul Părintelui Szilvagyi Zsolt de a face misiune fără a avea așteptări,folosind un limbaj comun cu curaj și colaborare ne-a marcat pe fiecare să fim într-o permanentă stare de misiune, să fim responsabili în Biserica noastră.
Mărturia Părintelui Episcop ne-a arătat misiunea în concret…ceea ce inspiră e însăși trăirea evangheliei transmiterea încrederii și bucuriei că suntem creați după chipul Sfintei Treimi.
Patroana misiunilor Sfânta Tereza de Lisiuex ne arată cum să acționăm astfel încât să arătăm iubirea în fapte nu în sentimente…
Am avut ocazii de spovadă și liturghia a fost completarea celor prezentate să o privim mereu ca fiind hrană a sufletului nostru.
Ziua de 17.03.2019 am inceput-o împreună cu laude urmate de multe informații și teme de meditații biblice,teme de casă pot spune pentru a renunța la vechile concepții implementate cumva și folosirea în slujire a voinței lui Dumnezeu.Dr.Imogen Tietze ne-a deschis ochii prin textele biblice în care se vorbește de slujire, ce înseamnă umilința și toți suntem invitați să fim altfel, așa cum Isus dorește să il recunoaștem în cel nevoiaș…
Duminica e minunată să fim în comunitate și noi ne-am simțit acceptați ca făcând parte din familia minunata a lui Dumnezeu.
Plecăm cu forțe noi,cu zâmbetul pe buze,cu noi cunoștințe și cu sufletul plin…sperăm să transmitem această iubire acolo unde ne-a așezat Dumnezeu.