Ziua de Sfinţire a Clerului a fost instituită în Biserica Catolică la iniţiativa Sf. Papă Ioan Paul al II-lea, în anul 1995, cu ocazia Sărbătorii Preasfintei Inimi a lui Isus, când a avut loc pentru prima oară ziua de rugăciune pentru preoți. Începând cu această dată, cu prilejul acestei sărbători, în fiecare an se organizează această zi de rugăciune, prin care – între timp – canonizatul Pontif i-a îndemnat pe credincioși să se roage pentru preoții, care îl slujesc pe Dumnezeu și poporul Lui în lumina iubirii milostive a lui Isus.
Cu această ocazie vineri, 19 iunie 2020, în cele trei arhidiaconate ale Diecezei de Timișoara, s-a organizat o întâlnire pentru preoți, care a început la ora 10.00. În cadrul programului Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a ținut o prelegere la Timișoara, la care preoții din Arhidiaconatul de Mureș și Arhidiaconatul Banatului Montan au participat cu ajutorul internetului, prin platforma Zoom.
La începutul întâlnirii Excelența Sa Iosif Csaba i-a salutat pe toți preoții prezenți prin diversele modalități fizice și tehnice, exprimându-și bucuria că, după un timp atât de îndelungat, ne putem vedea chiar și prin intermediul internetului. La începutul acestei întâlniri hibrid Excelența Sa a întrebat preoții cum au supraviețuit această perioadă? Ce dificultăți au avut, dacă au avut? Cum se simt spiritual după această perioadă de pandemie?
De asemenea, episcopul diecezan a afirmat că preoții, din păcate, doar 20% se ocupă de pastorație și 80% cu instrumentele pastorației (Biserica, săli de religie, capele, etc), dar E.S. Iosif vede că ar fi mult mai importantă formarea de apostoli. Aceștia vor putea să viziteze bătrânii, vor putea să ajute munca parohului locului.
Tema prelucrată în Ziua de Sfinţire a Clerului, în Biserica Catolică, a fost: „Împărtășire fraternă între preoți“, aceasta a fost împărțită în cinci puncte:

  1. O inimă recunoscătoare, temă prezentată de episcopul diecezan – cu sublinierea că inima lui Isus este deschisă pentru recunoștință. De aceea, Episcopul a adus mulțumire lui Dumnezeu că a avut grijă de credincioși și de preoți. Totodată a mulțumit preoților că și-au mângâiat spiritual credincioșii, în perioada de pandemie, că au fost aproape de ei și că nu i-au abandonat.
  2. Al doilea punct, Milostivirea, a fost prezentat de către pr. Árpád Király, arhidecan de Arad, paroh de Arad-Șega. Tatăl milostiv este prezent de la creație și până azi, dar să nu uităm nici de Isus cel milostiv. Tot acolo este prezent și preotul milostiv, care este preot după Inima Preasfântă a lui Isus. Este mare nevoie de asemenea preoți într-o dieceză, a subliniat pr. Király, căci acești preoți sunt deschiși către credincioși și către necesitățile lor.
  3. Al treilea punct, Compasiunea, a fost prezentat de msgr. Johann Dirschl, vicar general: Isus simte o profundă compatimire (Lc 10, 25-37). Reflexie a inimii păstorului, care a învățat gustul spiritului de a se simți una cu poporul său. Este nevoie de astfel de păstori, care să simtă nevoia enoriașilor, care recunosc necesitățile timpului. Să nu le fie frică de acest lucru.
  4. Punctul patru: Vigilența, a fost prezentat de către pr. Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral și paroh Timișoara IV Iosefin – Vicarul pastoral a subliniat necesitatea vigilenței inimii, care ne face să așteptam venirea Stăpânului. Darul Duhului Sfânt, care ne face să discernem prezența Sa, iar inima se menține vigilentă printr-o luptă spirituală. A rugat preoții să se lase mereu treziți de Cuvântul lui Dumnezeu și de strigătul poporului lui Dumnzeu.
  5. Ultimul punct – Curajul, a fost prezentat de către pr. Mihai Titi Dumitresc, arhidecan al Banatului Montan și paroh de Lugoj. Pentru a menține inima curajoasă, trebuie să nu neglijăm legătura noastră cu Isus; totodată nu e voie să neglijăm însoțirea spirituală și a nu ne îndepărta, a nu ne închide de credincioși – a spus pr. Titi.

Relația intimă cu Dumnezeu, deficitul de intimitate sufletească este secarea vieții spirituale. După prelegere, preoții au discutat în grupuri mici, acolo unde erau adunați, fiecare în decanatul propriu (la Lugoj, Timișoara și Arad) și au discutat despre cum văd ei aceste lucruri în viața lor, în parohiile lor. La final și-au împărtășit cele pe care le-au discutat în grupurile mici, căzând de acord că este esențial să existe: iubire, compasiune, iertare și milostivire, pentru a trăi o viață frumoasă în Cristos. De asemenea s-a vorbit destre trăirea iubirii prin fapte și nu doar prin vorbe.
Unii au spus că preotul trebuie să fie exeplul cel dintâi pentru creștini…