În spirit de sărbătoare, cu gândurile și sufletul departe, alături de tinerii din Panama, tinerii timișoreni, alături de invitații din Oradea, Satu-Mare și Sighet au petrecut clipe pline de har și bucurie la Ziua Mondială a Tinerilor… de Timișoara. Acest eveniment s-a organizat la Parohia Romano-Catolică Timișoara III Elizabetin, respectiv în Mănăstirea Salvatorienilor, de către părintele-paroh István Barazsuly SDS, cu sprijinul Centrului Diecezan de Tineret și a Episcopiei Romano-Catolice Timișoara.

Această activitate a început vineri 25 ianuarie 2019 și a avut scopul de a aduna tineri din tot orașul pentru momente de liniște și pace în stilul zilelor petrecute de tinerii din Panama, la ZMT. Ziua de vineri a servit cunoașterii tinerilor între ei, savurării a câteva momente de liniște în rugăciune și familiarizării cu minunata și colorata cultură panameză. Spre sfârșitul serii tinerii au învățat un dans oficial pe ritmul imnului întâlnirii, cu motto-ul: „Iată slujitoarea Domnului, fie mie după cuvântul Tău.”

A doua zi a surprins cateheza părintelui-paroh în care acesta a evidențiat mesajul Sfântului Părinte Papa Francisc, în el vorbindu-se de curajul de care tinerii trebuie să dea dovadă în mărturisirea credinței și de tot sprijinul și încrederea pe care Sfântul Părinte le-o oferă acestora. În grupurile mici s-au dezbătut întrebări care aveau să definească „DA-ul” tinerilor pentru Dumnezeu. În comuniune, păstrând cursul programului, tinerii împăcați s-au rugat împreună Vesperele, unde la momentul intonării Magnificat-ului, au adus în fața altarului și rugăciunile compuse chiar de ei.

Duminica, ultima zi a întâlnirii, a sosit cu multă bucurie, iar tinerii au celebrat Sfânta Liturghie alături de păstorul diecezei, Excelența Sa, Iosif Csaba Pal, prezent în mijlocul lor și participant și la activități,. În predica sa au fost continuate ideile întâlnirii, conform cărora orice ființă este unică și nespus de iubită de Tatăl, iar tinerii, cu adevărat vii în credință, trebuie să dea mărturie despre credința lor înflăcărată.

Participanții s-au despărțit cu multă voioșie sperând să se reîntâlnească și la alte astfel de evenimente. Plini de recunoștință, tinerii au dorit să mulțumească pr. István Barazsuly (Timișoara III Elisabetin) pentru cateheză și găzduire, pr. Daniel Dumitru (Oravița) și pr. Zoltán Máthé (Timișoara V Mehala) pentru colaborare, persoanelor consacrate, surorii Mariana Muțiu FCJM (Caransebeș) și surorii Erika-Maria (comunitatea Schönstatt, Timișoara) pentru program, tuturor persoanelor care le-au oferit aceste zile de neuitat, și nu în ultimul rând părintelui episcop pentru prezența alături de ei și pentru toate încurajările.

 

Text si Foto: Astrid Schriffert