Isus ne spune în Evanghelia dupa Sfântul Evanghelist Matei: „unde sunt doi sau trei adunati în Numele Meu, sunt si Eu în mijlocul lor” (Matei 18:28). La inițiativa doamnelor din organizația locală de femei și sub coordonarea doamnei Ghera Anastasia, în urmă cu trei ani a luat naștere și în parohia din Slatina Timis tradiția organizării unei frumoase seri de rugăciune în Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor. Doamna Anastasia Ghera cunoștea deja această practică, deoarece din 1995, împreună cu un grup de femei din Asociația Kolping și sub îndrumarea Surorilor Franciscane, organiza an de an în Caransebeș Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor.

În acest an, această frumoasă Zi de Rugăciune a avut loc în Biserica Parohială din Slatina Timiș, în data de 6 martie a. c. la ora 17.30, iar înainte de aceasta, comunitatea s-a adunat pentru a se ruga devoțiunea „Calea Sfintei Cruci”, un lucru unic, atât de minunat și bogat pentru sufletul unui creștin.

Anual, în prima zi de vineri a lunii martie, de la răsăritul soarelui până la apusul lui, pe întreg globul se adună femei și bărbați, tineri și bătrăni la rugăciunea comună.

Dar ce este aceasta Zi Mondială de Rugaciune sau mai pe scurt ZMR?

Ziua Mondială de Rugăciune este cea mai cunoscută mișcare ecumenică a femeilor creștine.

Rădăcinile acestei rugăciuni le găsim în jurul anului 1890 în Statele Unite; Ziua Mondială de Rugăciune a Femeilor Creștine promovează egalitatea și justiția pentru femei prin rugăciune, slujire și celebrare liturgică. Astfel, potrivit organizatoarelor, în acest an în centrul atenției sunt femeile din Zimbabwe. Femeile creștine de diferite confesiuni, tradiții, culturi sau grupuri etnice se reunesc pentru a sărbători în peste 180 de țări din diferite regiuni ale lumii, în scopul de a se informa, a se ruga și a acționa împreună după motto-ul ZMR – cunoaștere, rugăciune, lucrare.

Invitația la Rugăciunea Mondială a Femeilor Creștine, chiar dacă este organizată de femei, se adresează tuturor creștinilor, din întreaga lume, și se dorește a fi un apel internațional, de a nu rămâne tăcuți sau indiferenți în fața nedreptăților sociale, a traficului de persoane, a migrației de a a arăta compasiune și înțelegere celor care se confruntă cu suferințe și obstacole, pentru a continua împreună pe calea libertății, a justiției și a păcii.

Tema acestui an este luat din Evanghelia dupa Sfantul Evanghelist Ioan: Isus i-a zis: Ridică-te, ia-ti targa și umblă (In 5, 8).

Acest temă ar putea da sens chiar și vieții noastre, mai ales că suntem în perioada Postului Mare, când putem spune, că omul reflectă mai mult la provocările și ispitele vieții grăbite pregătindu-se de frumoasă sărbătoare a Învierii Domnului Nostru Isus Cristos.

Din partea parohiei și a părintelui paroh se aduc, și pe această cale, mulțumiri doamnei organizatoare, deoarece an de an se străduiește pentru a avea loc această rugăciune, dar și celorlalte doamne care participă ca și colaboratori la acestă seară frumoasă și de asemenea, tuturor celor care s-au rugat în comunitate pentru femeile din Zimbabwe.

Un timp binecuvântat al postului, plin de haruri sufletești!

Lăudat să fie Isus Cristos!

Pr. Milan Sima, Slatina Timiș