Seara toridă de duminică 31 iulie a.c. a adunat zeci de pasionați de muzică și cultură în biserica romano-catolică din Lenauheim, veche de peste 200 de ani, pentru un concert cu totul special. La inițiativa organistului și muzicologului dr. Franz Metz, Parohia Lovrin/ Filiala Lenauheum, Primăria și Asociața Germanilor din Lenauheim emigrați în Germania au comemorat cea de-a 220-a aniversare a poetului Nikolaus Lenau, născut în localitatea ce era pe atunci încă numită Csatád/ Ciatad. Biserica romano-catolică construită în 1778 a fost, de asemenea, locul în care Lenau a primit sacramentul Sfântului Botez; în biserică se mai păstrează încă Baptisteriul (vasul de Botez) original.
Prima parte a programului a fost alcătuită din prelucrări ale unor poeme de Lenau, precum compozițiile lui Felix Mendelsohn-Bartholdy „An die Entfernte”, Robert Schuhmann „Die Rose”, Gheorghe Dima „Die Primel”, Peter Kleckner (din Lippa/Lipova) „Herbst” și „Nebel”, Wilfried Michl „Die Drei” și Franz Metz „Einst und jetzt”. Acestea au fost interpretate de Simona Negru (soprană) și Wilfried Michl (bariton), împreună cu Franz Metz la pian.
Parohul romano-catolic din Lovrin, de care Lenauheim aparține ca filială, Pr. Cristinel Bălan, primarul localității, Ilie Suciu, și președintele Heimatortsgemeinschaft (HOG) Lenauheim, Werner Griebel, le-au vorbit oaspeților. Primarul Suciu a relatat despre importanța lui Nikolaus Lenau pentru Lenauheim, despre faptul că sunt mulți vizitatori care au ocazia să viziteze muzeul de istorie locală, muzeul Lenau și biserica catolică, precum și monumentul lui Lenau din fața primăriei. În cimitirul catolic local, se poate vizita mormântul surorii lui Lenau, care a murit în copilărie. Președintele HOG Lenauheim e. V., Werner Griebel, a prezentat pe scurt viața și activitatea celui mai cunoscut fiu al satului Csatád și a vorbit despre opera sa. De asemenea, el a subliniat importanța unui astfel de eveniment cu cetățenii din sat, din județ, dar și de peste hotare. Între cântece au avut loc recitaluri de poezie. Actorul principal a fost Boris Gaza, de la Teatrul German de Stat din Timișoara, care l-a mai jucat pe Nikolaus Lenau într-un film documentar pentru emisiunea „Akzente” de la TVR1. În plus, Isolde Griebel și tineri îmbrăcați în costume tradiționale șvăbești și românești din Banat au recitat poezii de Nikolaus Lenau în limbile română, engleză și germană.
Evenimentul a avut loc în cadrul unei noi ediții a seriei de evenimente „Banater Sommerkonzerte” (Concertele Verii în Banat), organizată de dr. Franz Metz. Concertele din acest an, opt în total, au fost susținute în bisericile catolice din Dieceza de Timișoara. În partea a doua a concertului, pianul electric a devenit orgă. Soliștilor amintiți li s-a alăturat violonista timișoreană Anna Maria Popan și au putut fi ascultate lucrări de muzică bisericească de Johann Strauss, Charles Gounod și Friedrich Schmoll, dar și compozitori din Banat precum Anton Glasz, Guido Pogatschnigg și Gusztav Hazslinsky. Punctul culminant la final a fost interpretarea unor improvizații la vechea orgă a bisericii, care de data aceasta a necesitat o persoană care să acționeze calcantul, adică pedala legată la burduf, pentru a alimenta instrumentul cu aer. Dr. Metz a subliniat apoi caracteristicile speciale și valoarea instrumentului și le-a arătat spectatorilor curioși care au urcat în tribuna corului cum funcționează orga și de ce se poate spune că este unică. În total, la ceremonie au luat parte peste o sută de persoane, printre care o parte dintre conaționalii din Lenauheim și actualii cetățeni din Lenauheim și împrejurimi, precum și reprezentanți ai diferitelor instituții culturale și sociale din Banat din țară și din străinătate, dar și ai Liceului Nikolaus Lenau din Timișoara, potrivit directoarei adjuncte Mona Mateiu, alături de alte cadre didactice. La finalul evenimentului, președintele HOG Lenauheim e.V. a informat publicul că, în cadrul ultimei ședințe, Consiliul de concducere al HOG a adoptat o rezoluție de susținere a reparației orgii. Donațiile sunt colectate de HOG, dar și de parohia romano-catolică din Lovrin, pentru a reînnoi atât instalația electrică din biserica din Lenauheim, cât și orga mecanică, care nu a mai fost întreținută de peste 60 de ani. După concert, întregul public a fost invitat să meargă pe jos la monumentul lui Lenau și la o recepție la Casa de Cultură Lenauheim. Publicul s-a oprit pentru câteva minute la monument, acompaniat de muzica „Einst und jetzt” (Odinioară și Acum) în germană și română. Pe lângă Asociația Germanilor din Lenauheim (HOG) și primărie, evenimentul a fost susținut de Kulturwerk Banater Schwaben, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Gerhardsforum Banater Schwaben, Episcopia Romano-Catolică de Timișoara, Parohia Romano-Catolică Lovrin/Filiala Lenauheim și Consiliul Județean Timiș.

Astrid Weisz
Prelucrare redacțională: Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara
Publicat în Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 30/Nr. 7394 București, vineri, 5 august 2022, pagina 5
Foto: Astrid Weisz, Dieter Probst