Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
31 octombrie 2024 – Vatican News.
Activitatea voastră ”este o vocație, este o misiune, prin munca și creativitatea voastră, prin folosirea inteligentă a mijloacelor pe care tehnologia le pune la dispoziție, dar mai ale cu inima voastră, căci se comunică cu inima”: a spus papa Francisc primind joi în audiență participanții la adunarea plenară a Departamentului pentru comunicare, precum și mai mulți angajați ai aceluiași departament.
Papa a salutat-o nominal pe colega noastră Gloria Fontana, pentru care joi a fost ultima zi de muncă după un serviciu de 48 de ani, spunând, în glumă, că ”a intrat [la muncă] în ziua Primei Împărtășanii. Ea a făcut un mare serviciu, cu discreție, ocupându-se de transcrierea discursurilor papei”, a remarcat pontiful.
”Voi”, a spus papa într-o atmosferă cordială, ”sunteți chemați la o îndatorire mare și entuziasmantă: aceea de a construi punți, când foarte mulți înalță ziduri, zidurile ideologiilor; de a favoriza comuniunea, când foarte mulți alimentează dezbinarea; de a vă lăsa atinși de dramele timpului nostru, când foarte mulți preferă indiferența. Cultura indiferenței, cultura debarasării – nu mă privește, să se descurce – face atât de mult rău”.
Remarcând că lucrările adunării plenare au avut la bază efortul de a face astfel încât comunicarea să fie ”constitutiv sinodală”, papa a subliniat că ”Sinodul despre sinodalitate pe care l-am încheiat recent devine acum un parcurs ordinar care trebuie să-și facă drum”, dat fiind că ”stilul prin care, în Biserică, trăim comuniunea, este un stil sinodal”. Fiind comunicatori, a reluat papa, ”voi sunteți chemați să țeseți comuniunea eclezială încinși la coapse cu adevărul și îmbrăcați cu platoșa dreptății, având încălțăminte în picioare și fiind gata pentru evanghelia păcii” (cf. Ef 6,14-15).
”Dați-mi voi să vă povestesc visul meu”, a reluat papa Francisc. ”Visez o comunicare care să reușească să conecteze persoanele și culturile. Visez o comunicare capabilă să relateze și să valorifice poveștile de viață și mărturiile care se întâmplă în orice colț al lumii, punându-le în circuit și oferindu-le tuturor. Sunt bucuros să aflu că, în pofida dificultăților economice și a exigenței de a reduce cheltuielile – voi vorbi mai târziu de acest lucru – v-ați bătut capul ca să măriți oferta celor peste cincizeci de limbi în care comunică mass-media din Vatican, adăugând limbile lingala, mongola și kannada”.
”Visez o comunicare de la inimă la inimă”, a continuat Sfântul Părinte, ”lăsându-ne implicați de ceea ce este omenesc, lăsându-ne răniți de dramele pe care le trăiesc atât de mulți frați și surori”. ”Visez o comunicare care să știe să meargă dincolo de sloganuri și să țină aprinse luminile asupra celor săraci, a celor din urmă, a migranților și a victimelor de război. O comunicare care să favorizeze incluziunea, dialogul, căutarea păcii. Cât de urgent este să acordăm spațiu făcătorilor de pace. Nu încetați să povestiți mărturiile lor, în orice parte a lumii”. ”Visez o comunicare care să educe la a renunța un pic la sine pentru a face spațiu celuilalt, o comunicare pasionată, curioasă și competentă, care să se cufunde în realitate pentru a povesti. Ne prinde bine să ascultăm povești de viață cu gustul Evangheliei, care astăzi, ca și acum două mii de ani, ne vorbesc de Dumnezeu așa cum Isus, Fiul său, l-a revelat lumii”.
La finalul discursului, papa a îndemnat participanții să nu le fie teamă să schimbe, să învețe limbaje noi, să parcurgă drumuri noi și să se simtă acasă în domeniul digital. ”Visez o comunicare”, a reluat pontiful, ”care să știe să dea mărturie astăzi despre frumusețea întâlnirilor cu femeia samariteană, cu Nicodim, cu femeia adulteră, cu orbul Bartimeu… Isus, după cum am scris în noua enciclică Dilexit nos, acordă toată atenția persoanelor, preocupărilor și suferințelor lor” (nr. 40). ”Ajutați-mă, vă rog, să facem cunoscută lumii Inima lui Isus prin intermediul compasiunii față de acest pământ rănit. Ajutați-mă, prin comunicare, să facem în așa fel încât lumea, care supraviețuiește printre războaie, dezechilibre socio-economice, consumism și folosirea anti-umană a tehnologiei, să poată recupera ceea ce este mai important și necesar, inima (idem., nr. 31). Ajutați-mă cu o comunicare care să fie instrument de comuniune”.
În acest sens, papa Francisc a adăugat spontan: ”va trebui să facem în continuare un pic de disciplină în privința banilor. Voi trebuie să găsiți o modalitate de a economisi mai mult și de a căuta alte fonduri pentru că Sfântul Scaun nu poate continua să vă ajute cum face acum. Știu că e o știre neplăcută, dar e o știre frumoasă pentru că pune în mișcare fantezia voastră”.
După această mențiune administrativă, papa a mulțumit pentru eforturile pe care Departamentul pentru comunicare le depune în favoarea pelerinilor care vor veni la Roma cu ocazia Jubileului, despre care a spus că reprezintă ”o mare ocazie de a da mărturie în fața lumii pentru credința și speranța noastră”.