Cârja

Începând cu secolul al XI-lea cârja episcopală a fost un semn al puterii episcopilor care le-a fost înmânată în timpul consacrării episcopale. Cârja episcopală, numită și baculum în latină, este simbolul păstorului care își adună turma și o conduce cu grijă și iubire. Episcopul poartă cârja în propria sa dieceză. La celebrarea consacrării unui episcopul, episcopul consacrator poartă cârja la intrarea în biserică și îl înmânează episcopului nou-consacrat ca simbol al predării conducerii diecezei.

Inelul:

este simbol al fidelității față de biserica locală. Episcopul este chemat să ”păstreze sfânta Biserică, mireasa lui Cristos, în integritatea credinței și sfințenia vieții.”

Mitra:

Mitra este un semn al episcopatului. Este un acoperământ al capului, pe care o poartă Sf. Părinte Papa, cardinalii, episcopii și alți înalți prelați, de exemplu abații. În ritualul latin astăzi mitra este alcătuită din două plăci flexibile, acoperite cu pânză, care sunt conice pe laturi și îmbinate prin căptușeală. Partea din spate are două clapete.

Crucea pectorală:

Este unul din însemnele distinctive ale episcopilor, abaților și prelaților. Este purtată atât la Sf. Liturghii cât și în afara acestora. Crucea pectorală înseamnă că cel care o poartă își trăiește viața în misterul crucii lui Cristos.