Un incendiu de proporții a distrus în 1866 nu numai douăsprezece gospodării mari, grajduri, hambare și alte anexe din Guttenbrunn/ azi Zăbrani. Prima biserică, a cărei construcție a început în 1736 și a cărei sfințire a avut loc în 1737, a căzut și ea pradă flăcărilor. Acoperișul acoperit cu șindrilă, tavanul și podeaua din lemn, nu au rezistat flăcărilor. De asemenea, casa parohială a ars complet. Preotul-paroh din acea vreme, Josef Dollenz, care salvase el însuși din flăcări toate obiectele și vasele de valoare, atât din biserică, cât și din casa parohială, le-a spus cu lacrimi în ochi enoriașilor săi: „Douăsprezece case au ars – și biserica noastră, nu poate fi necaz mai mare decât cel de astăzi”. Mai multe despre acest lucru pot fi citite în volumul „Guttenbrunn” de Nikolaus Geiss.
O nouă biserică urma să fie construită. Trebuia să fie ceva special. Deja în 1868, la doi ani după marele incendiu, unii locuitori ai așezării și-au vândut morile de apă, iar banii obținuți au fost folosiți pentru construirea bisericii. Dările au fost majorate timp de patru ani, toate transporturile au fost făcute pe bază de voluntariat, iar cărămizile au fost arse chiar de către oameni. Clădirea bisericii a costat sume uriașe de bani, peste 60.000 de florini. Din această sumă, mai mult de 45.000 de florini au fost strânși chiar de comuna locală. Sfințirea a avut loc în sărbătoarea Înălțării Sfintei Cruci, 14 septembrie 1872. Biserica din Guttenbrunn este una dintre cele mai mari biserici sătești din Banat.
Cu ocazia aniversării a 150 de ani de la consacrare, filiala romano-catolică Guttenbrunn/ Zăbrani și parohia Lippa, primăria Zăbrani/Guttenbrunn și Asociația Germanilor din Guttenbrunn emigrați în Germania (Heimatsortsgemeinschaft – HOG – Guttenbrunn) invită joi, 4 august 2022, la Zăbrani pe toți locuitorii din Guttenbrunn, prietenii și compatrioții interesați să sărbătorească împreună cu noi.
Sărbătoarea jubiliară va începe la ora 16:00 cu Sfânta Liturghie celebrată de preotul local Ioan Cadarean, cu acompaniamentul muzical al Dr. Franz Metz. Aceasta va fi urmată de o scurtă discuție despre istoria bisericii și de un tur ghidat al bisericii. La ora 18.00, organizatorii vă invită la un concert de orgă cu cântec, aranjat de Dr. Franz Metz. Soliști: Simona Negru (Sopran), Wilfried Michl (Bariton), Anna Maria Popan (Vioară) și Dr. Franz Metz (Orgă). Din program fac parte compoziții pentru orgă și piese de musică religioasă de Pogatschnigg, Speer, Weikert, Hazslinszky, Strauss, ș.a. După concert va avea loc o cină în Guttenbrunn.
Dacă doriți să participați, vă rugăm să o contactați pe doamna Hiltrud Leber, din partea conducerii HOG Guttenbrunn, la numărul de telefon 08442 953822, mobil 0174 / 9498678 sau e-mail hiltrud.leber@gmail.com.

Conducerea
Asociației Germanilor din Guttenbrunn emigrați în Germania
(Heimatsortsgemeinschaft – HOG – Guttenbrunn)