În luna noiembrie a anului trecut, după zece ani, Congregația Generală a Ordinului Piarist a proclamat un nou an al vocației piariste. Anul tematic, care a început în data de 26 noiembrie 2021, în pre-ziua sărbătorii sf. Iosif de Calasanz (sărbătoare specifică ordinului) Patrocinium Sancti Patris nostri Josephi Calasantii, se va încheia în aceași sărbătoare în anul 2022 – a relatat site-ul Provinciei Maghiare a Ordinului Piarist.
În scrisoarea sa de deschidere a Anului Vocației, superiorul general al ordinului scrie astfel: „Cred că este de mare valoare și este necesar să dedicăm un an întreg adâncirii vocației noastre și găsirii de noi modalități de a semăna, răspândi, primi și însoți semințele vocaţiei piariste. Ca tot ceea ce facem, vrem să trăim și anul vocației cu un angajament profund față de misiunea noastră. Suntem pentru misiune și îi invităm pe toți la misiune.“
Anul oferă, de asemenea, o oportunitate de a stabili noi obiective și provocări pentru călugări, continuând procesele în curs, în legătură cu care în scrisoarea sa superiorul general Pedro Aguado punctează câteva aspecte.
Comunitatea de viață consacrată dorește să se adreseze tinerilor cu vârsta cuprinsă între 17 și 27 de ani, încurajându-i să-și caute vocația în lume și să se gândească că ei pot fi cei care vor forma societatea și Biserica în spiritul Evangheliei, prin creșterea copiilor nevoiași într-o comunitate monastică.
Una dintre persoanele reprezentative ale anului vocației este Glicerio Landriani, unul dintre cei mai tineri colaboratori ai sfântului Iosif Calasanz, care a îmbogățit școlile piariste cu multe idei și inițiative în domeniul pastorației tineretului și ale protecției copilului. Membrii ordinului îl cinstesc drept patronul ceresc al Mișcării Iosif de Calasanz și pe tot parcursul anului se roagă pentru beatificarea lui.
Primii călugări piariști au ajuns pe teritoriul actualei Dieceze de Timișoara, la Sântana, în 1751 unde imediat au și început să predea în școală. În 1789 călugării piarişti au fost mutaţi la Timişoara, unde au devenit renumiți în întreg Banatul. În anul 1909 au construit un complex de clădiri școlare noi, moderne, cu mănăstire, bibliotecă, internat și biserică. În această clădire își desfășoară acum activitatea Liceul Romano-Catolic „Gerhardinum“. Fraternitatea Provinciei Maghiare a Ordinului Piarist are în prezent doi membri la Timișoara: Pr. Zoltán Kocsik, directorul Liceului Romano-Catolic „Gerhardinum“ și profesoara Ilona Iakab, director adjunct al școlii.
Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara