În luna februarie a acestui an mai multe organizații, pagini de socializare și mass-media de limbă maghiară din Timișoara și Banat au transmis vestea îmbucurătoare conform căreia dl. Péter Tamás, consul onorific al Ungariei la Timișoara, președintele Asociaţiei Bastion-Várbástya Egyesület a anunțat achiziționarea, cu sprijinul statului ungar, a Casei Maghiare.
În fundația clădirii cu patru nivele, construită după planurile arhitectului László Székely, din donațiile comunității maghiare din Timișoara și Banat și finalizată în anul 1930, a fost zidit un document cu următoarea inscripție: „Dedicăm această casă culturii maghiare, care a fost ridicată în cele mai grele vremuri, prin jertfa maghiarilor din Banat.“
De-a lungul istoriei, activitățile culturale desfășurate în clădire au fost fie autorizate, fie suspendate de autoritățile statului, iar proprietatea a servit o vreme ca sediu al organizației orășenești a Partidului Comunist Român, iar din 1968 a găzduit redacțiile de limbile maghiară, română, germană și sârbă ale ziarelor de partid, suferind mai multe transformări majore. După 1989 clădirea și-a schimbat proprietarul, și a devenit proprietate privată, până când, în luna februarie a acestui an, a fost cumpărată de către Asociația Bastion – Várbástya Egyesület din Timișoara.
Binecuvântarea solemnă a clădirii a avut loc duminică, 3 aprilie a.c.. La eveniment au fost prezenți Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, Pr. Ferenc Bódis, protopop reformat, dr. András Molnár, președintele UDMR Timiș, dl. Zsolt Kása, președintele organizației județene Timiș a Partidul Popular Maghiar din Transilvania, mai mulți reprezentanți ai instituțiilor și invitați. Participanții au fost salutați de dl. Péter Tamás, consul onorific al Ungariei, care a mulțumit Guvernului Ungariei și diferitelor instituții pentru sprijinul acordat. – Cărămizile acestei clădiri au fost cumpărate și donate de strămoșii noștri, dar această casă are și o valoare sentimentală: s-a ridicat din credința și voința comunității maghiare. De aceea suntem atașați de ea – a spus consulul onorific. Au mai luat cuvântul Dr. András Pogány, inginer, dl. János Graur, redactorul șef al publicației săptămânale Heti Új Szó, dl. Zsolt Kása și Pr. Ferenc Bódis.
În cadrul binecuvântării, Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, a spus: – Mulți oameni au lucrat aici împreună pentru a transforma planurile în realitate, și așa va trebui să se întâmple și în viitor, dacă dorim ca această casă să devină ceea ce s-a dorit pe vremuri să fie. Colaborarea dă roade. Dar este și un imbold pentru comunitatea de acum. Dacă până acum obișnuiam să privim viitorul prin ochelarii trecutului, de astăzi privim prin ochelarii prezentului atât trecutul cât și viitorul. Să construim o cultură bazată pe cooperare și pace. Să construim o cultură a unității, a păcii și a iubirii.
Festivitatea s-a încheiat cu un scurt spectacol susținut de doi artiști ai Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely“ din Timișoara, Emília Borbély și András Molnos.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara