Traducerea în limba română a acestei urări din limba latină ar fi: La mai mulți și fericiți ani! Iar căruia i se adresează este Pr. György Kóbor, paroh emerit de Ciacova, bine cunoscut și respectat preot al Diecezei de Timișoara, fondatorul și directorul asociației Caritas din localitate, care în data de 26 noiembrie a împlinit vârsta de 80 de ani. Cu această ocazie Sf. Liturghie de mulțumire a fost celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, la care au concelebrat mai mulți preoți diecezani, fiind prezenți și preoți ai celorlalte confesiuni religioase, membrii comunității acestei parohii, prieteni și cunoscuți.
În biserica frumos împodobită un coș uriaș de trandafiri galbeni, așezat în fața altarului, a atras imediat privirea. După spusele Pr. Dorin Gyula Filip, parohul actual din Ciacova, aceasta este floarea preferată a Pr. Kóbor, astfel că este firesc ca în ziua aniversării sale să i se dăruiască un astfel de buchet. Totodată toți cei care îl cunosc personal pe sărbătorit pot afirma că în cazul părintelui vârsta este doar o cifră (adevărata vârstă fiind cea a sufletului) pentru că Pr. Kóbor este încă foarte activ, muncește zi de zi, conduce asociația caritativă, are grijă de toate si de toți cei care speră un ajutor, așteaptă soluții de la dânsul.
Cei optzeci de ani de viață și cincizeci și șapte de ani de slujire sacerdotală au adus atât bucurie, cât și încercări, lupta cu nevoile sau înfruntarea regimului comunist, dar și multe experiențe frumoase și satisfacții, dintre care câteva au fost menționate în omilie de către Pr. János Kapor, paroh de Chișineu Criș. – Un moment important în viața sărbătoritului a fost când imediat după schimbările din decembrie 89 a contribuit la înființarea asociației Caritas din Ciacova. Mie mi-a rămas întipărită în minte acea imagine, când la Ciacova ați primit vizita Excelenței Sale Jean Claude Perisset, nunțiu apostolic, iar convoaiele de TIR-uri venite cu ajutoare din Germania se întindeau din centrul orașului până aproape de intrarea în localitate. Emeritul Papă Benedict al XVI-lea spunea, că: ”…însuşi Dumnezeu este izvorul carităţii, iar caritatea este înţeleasă nu numai ca o filantropie generică, ci ca dăruire de sine.” Această dăruire de sine ați manifestat-o de-a lungul celor trei decenii ale existenței asociației Caritas nu numai în fața ciacovenilor, ci și față de multe persoane care se aflau în nevoie, ba mai mult, față de multe localități din țară și nu numai, care au fost încercate de calamități naturale – a spus vorbitorul, care totodată și-a amintit de anii copilăriei, când Pr. György Kóbor i-a strâns pe toți tinerii în jurul bisericii, iar mai târziu i-a îndrumat spre vocația sacerdotală, respectiv i-a sprijinit în anii pregătirii pe pr. Johann Palfi, actualmente preot la Altötting, în Germania, pe Pr. Dorin Gyula Filip, parohul comunității din Ciacova și pe vorbitor însuși.
Cu aproximativ patruzeci și cinci de ani în urmă și eu am fost prezent la acele exerciții spirituale pe care le-ai ținut seminariștilor la Alba Iulia. Am reținut, că erai optimist și cu mult simț practic. Îi mulțumesc lui Dumnezeu, și cred că pot spune asta în numele întregii Dieceze, pentru slujirea ta exemplară. Bunul Dumnezeu prin munca ta a făcut mult bine și aceste fapte ne îndeamnă și pe noi ca să lucrăm pentru binele oamenilor, în special pentru mântuirea sufletelor, cu multă recunoștință dar și înflăcărare – a spus la sfârșitul Sf. Liturghii Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, adresându-se sărbătoritului și felicitându-l prin înmânarea unei medalii aniversare.
La rândul lui, Pr. György Kóbor a subliniat: această distincție nu o merită el, ci toți cei care de-a lungul anilor l-au ajutat în activitățile și realizările sale, anume îngrijitorii care veghează lângă patul bolnavilor și vârstnicilor, șoferii de camioane care conduceau mii de kilometri cu ajutoarele, donatorii inimoși și toți cei care au transformat în fapte cuvintele lui Isus, anume: ”…tot ce aţi făcut unuia dintre fraţii mei cei mai mici, mie mi‑aţi făcut”.
La sfârșitul Sf. Liturghii, Pr. Dorin Gyula Filip, parohul comunității din Ciacova a mulțumit tuturor celor care au contribuit la înfrumusețarea acestei sărbători prin muncă sau prin prezență. După poza de grup cu preoții, credincioșii prezenți l-au felicitat personal pe părintele emerit.
Ad multos et faustissimos annos, Pr. Kóbor!

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara