În prima zi a primăverii astronomice, vineri, 21 martie, de la ora 17.00, în sala de cateheză a Parohiei Timișoara IV Iosefin s-a desfășurat Adunarea Generală ordinară a membrilor filialei timișorene a Serviciului de Ajutor Maltez din România. Ordinea de zi a adunării generale a inclus atât raportul de activitate și cel financiar pentru anul trecut, cât și planuri de viitor.
La începutul întâlnirii, președintele Vasile Fekete-Nagy i-a salutat pe cei prezenți, după care a urmat un moment spiritual, o rugăciune condusă de pr. Lajos Máthé, paroh de Dumbrăvița, asistentul spiritual al filialei malteze din Timișoara. Ulterior, președintele Vasile Fekete-Nagy a prezentat raportul detaliat pentru anul trecut, care a oferit o imagine de ansamblu despre activitățile desfășurate în cadrul organizației, despre succese și realizări, dar și despre dăruirea și efortul depus în fiecare zi de membrii acestei comunități, angajați și voluntari, în slujirea celor aflați în nevoie sau a persoanelor vârstnice.
Sediul din strada George Barițiu, în Timișoara, găzduiește biroul, căminul pentru persoane vârstnice cu 20 de locuri, cantina socială, care oferă zilnic un prânz cald și cină celor 90 de beneficiari, și serviciul de îngrijire la domiciliu pentru 50 de beneficiari. Toate cele trei servicii sunt licențiate. În plus, asociația malteză ajută în mod repetat familiile nevoiașe, persoanele fără adăpost sau persoanele care au nevoie de echipament medical, și organizează cursuri de prim ajutor. Conform raportului, în cadrul celor trei programe sociale licențiate s-a oferit îngrijire unui număr de 1868 beneficiari, adică în medie 156 de persoane pe lună, au ajutat peste 960 beneficiari, adică 20 de persoane/săptămână în cadrul programului pentru ajutorarea persoanelor fără adăpost și peste 480 beneficiari anual în cadrul programelor dedicate ajutorării familiilor nevoiașe. Organizația, înființată acum 34 de ani, are 82 de voluntari din care 57 membri activi și 37 de angajaţi, dintre care mulți prestează și activități de voluntariat în timpul lor liber.
În căminul pentru persoane vârstnice „Sf. Ioan” anul trecut s-au servit 6205 porții de mic-dejun, respectiv în același număr gustare, prânz și cină. În plus, în cantina socială s-a gătit în fiecare lună pentru 90 de persoane, adică un total de 22328 de porții de mâncare caldă pentru prânz (felul 1, 2) și în același număr pentru cină, iar în weekend, beneficiarii au primit 10350 de pachete cu alimente – toate cu transportul hranei la domiciliu.
În cursul anului 2024, în depozitulul Centrului de Distribuire și primire a ajutoarelor au intrat alimente neperisabile în valoare de 13.008 RON (150 kg) și s-a distribuit către 6 instituții partenere, cu scopul de a fi date beneficiarilor direcţi îmbrăcăminte și încălțăminte (600 kg) în valoare de 6800 RON. Voluntarii comunității malteze împreună cu Parohia Romano-Catolică Dumbrăvița au distribuit ajutoare (îmbrăcăminte, încălțăminte) familiilor nevoiașe din satele învecinate.
Raportul a relatat și despre faptul că în centrul maltez se oferă nu numai îngrijire fizică, ci și spirituală. În cursul anului trecut, pr. Lajos Máthé, paroh de Dumbrăvița, pr. Zsolt Szilvágyi, paroh de Timișoara IV. Iosefin și pr. Péter Szabó, paroh emerit, au celebrat Sf. Liturghii în capela malteză și au vizitat beneficiarii căminului. În același timp, și beneficiarii de alte confesiuni religioase au posibilitatea de a-și practica propria credință. Membrii conducerii și reprezentanții organizației au participat la mai multe evenimente bisericești, cum ar fi jubileul de 25 de ani de la consacrarea întru episcop al E.S. Martin Roos, episcop emerit de Timișoara, Sf. Liturghie de diamant (60 de ani de la hirotonire) a pr. György Kóbor, paroh emerit, director al Asociației Caritas din Ciacova, pelerinaje la Maria Radna, exerciții spirituale în Centrul Manresa din Cluj, etc.
Următoarele activități au îmbogățit, de asemenea, bilanțul realizărilor de anul trecut:
– Colectă pentru nevoiași în colaborare cu Banca pentru Alimente, filiala din Timișoara;
– Sărbătorirea zilelor de naștere ale beneficiarilor, a diferitelor sărbători bisericești, Ziua Copilului, Ziua Femeii, precum și comemorarea și aprinderea de lumânări în cimitir în data de 1 noiembrie, de Ziua Tuturor Sfinților, la mormintele fondatorilor și conducătorilor organizației malteze din Timișoara, Dr. Ferenc Bárányi, Dr. Ildikó Bárányi și Éva Paul.
– Participarea la Academia Malteză la Micfalău.
– Întâlnirea conducătorilor filialelor și sucursalelor Serviciului de Ajutor Maltez în România cu partenerii lor din Germania, la Micfalău.
– Activitățile grupului maltez din Sânnicolau Mare.
– S-a pus accent pe colectarea de fonduri prin redirecționarea a 3,5% din impozitul pe venit a persoanelor fizice, respectiv 20% (maxim) din impozitul pe profit a diferitelor firme și căutarea de noi sponsori.
Grupul tinerilor voluntari maltezi este, de asemenea, foarte activ. Unul dintre proiectele lor importante este programul de ajutorare a oamenilor străzii prin distribuire de alimente, materiale de igienă și articole de îmbrăcăminte. În cadrul evenimentului „Zilele Culturale Maghiare” din Timișoara tinerii voluntari au organizat atelierul de prim ajutor și au și intervenit la nevoie. Astfel de cursuri și pregătiri pentru acordarea de prim ajutor au organizat în mai multe locuri și de mai multe ori în decursul anului trecut. Voluntarii au participat cu un echipaj format din medic, paramedici și salvatori la cea de-a 55-a ediție a „Drumeției Internaționale Kolping pentru Pace”. Un alt proiect al tinerilor voluntari este donarea de sânge. Înainte de Sărbătoarea Crăciunului tinerii au făcut o vizită la Casa de tip familial „Mihăiță”, unde au oferit cadouri copiilor din acest centru. Conform raportului, în anul 2024 au fost sprijinite peste 50 de persoane fără adăpost, de cursurile și demonstrațiile de prim ajutor au beneficiat aproximativ 500 de persoane, dintre care 25 de voluntari, și au avut loc cel puțin 4 donări de sânge.
În ceea ce privește planurile de viitor, acestea nu sunt exagerate, însă, în același timp, necesită o muncă perseverentă: îmbunătățirea calității serviciilor și diversificarea lor, pentru a putea ajuta cât mai mulți oameni aflați în nevoie. Continuarea renovării clădirii centrului maltez și achiziționarea unui microbuz sunt, de asemenea, pe ordinea de zi pentru acest an. Un proiect pentru viitor al grupului de tineri voluntari este organizarea de cursuri de prim ajutor pentru angajații organizației malteze, iar membrii sunt rugați să sesizeze grupul cu privire la persoanele fără adăpost pe care le observă în vecinătatea locuinței lor, astfel încât acestea să poată fi înregistrate ca beneficiari.
În cadrul adunării generale s-a propus, de asemenea, ca pe viitor membrii comunității malteze să se întâlnească mai des.
După cum se menționează pe pagina de Facebook a Filialei Malteze din Timișoara, conducerea asociației dorește să mulțumească „tuturor participanților la Adunarea Generală, care prin gestul lor au demonstrat ca motto-ul nostru «Tuitio Fidei et Obsequium Pauperum» (Apărarea credinței și ajutorarea nevoiașilor) este actual azi, când trăim vremuri grele.”
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara