La invitația Consiliului Director Kolping Banat pentru a comemora Ziua Fericitului Adolf Kolping și a marca Adunarea Generală  Kolping Banat, și-au trimis  reprezentanții Familiile Kolping Dumbrăvița, Sânandrei, Liebling, Timișoara Sfânta Maria și Millennium, Cenad, Pecica, Chișineu Criș și Otelec. Steagurile Familiilor Kolping s-au ridicat în dimineața însorită a zilei de sâmbătă, 9 decembrie 2023, pentru Sf. Liturghia celebrată în biserica romano-catolică din Dumbrăvița în limba română și maghiară de praesesul romano-catolic pentru Kolping Banat, Pr. János Kapor, paroh de Chișineu Criș și greco-catolic Pr. George Rădulescu, paroh de Sânandrei, alături de Pr. Lajos Máthé paroh din Dumbrăvița și de Pr. Răzvan Oprișa protopop greco-catolic de Timișoara.

Deschiderea oficială însoțită de salutul participanților a fost realizată de către președintele Kolping Banat, Ioan Szabo, aflat la prezidiu alături de Președinta Kolping România, doamna Dana Bărbulescu, și praesesul Kolping Banat, Pr. János Kapor.
Debutul întâlnirii a fost impulsionat de tineri, care au prezentat un referat despre activitățile lor, majoritatea aflate în acest an sub egida Timișoara – Capitală Culturală, detaliind implicarea lor ca voluntari sau coordonatori de voluntari (Miriam Sabău, Iulia Gabor, Sebastian Ursan) în cadrul evenimentelor socio-culturale, în special în luna mai, la Ecumenical Youth Fest, dar și prin participarea la diverse proiecte Erasmus pe teme ecologige sau actuale, la întâlnirile cu tinerii de la Kolping Internațional sau la diverse seminarii în Europa, participarea la taberele de muncă de la Rusca Montană. Apoi ne-au dezvăluit din proiectele pentru anul următor: campania 72 de ore, ce presupune incluziunea persoanelor cu dizabilități, alte seminarii și tabere, care culminează cu Întâlnirea Continentală a Tineretului Kolping, la Timișoara, la Casa Calfelor.
Entuziasmați de spiritul tinerilor, căci, așa cum afirma și mentorul nostru spiritual, Adolf Kolping, ,,Viitorul aparține lui Dumnezeu și celor curajoși”, reprezentanții Famiilor Kolping din Banat au prezentat, pe rând, rapoartele activităților din anul trecut și acțiunile de voluntariat organizate. S-a remarcat tipologia comună a acestora, fiind toți însuflețiți de aceleași idealuri: întrajutorare și sprijin al nevoiașilor din fiecare comunitate, donații pentru refugiații din Ucraina, baluri caritabile de Fărșang, confecționarea coronițelor de Advent, activități de recondiționare, curățenie și igienizare la Rusca Montană, sau care implică  participarea  intregii comunități, căci, parafrazându-l pe Adolf Kolping, nevoile timpurilor ne învață și ne ghidează ce să facem, încotro să acționăm. Familiile Kolping au participat la: Sfințirea Casei Calfelor și a Steagurilor Kolping recondiționate, la Întâlniri ale familiilor la Maria Radna, Festivaluri ale gulașului, dar și Adorații euharistice, liturghii de Rorate, amenajare de altare de Joia Verde, vizite canonice sau ale partenerilor din alte Familii Kolping din Europa.
Comunitatea noastră, așezată la ,,cusătura dintre Biserică și societate”, încurajează voluntariatul, colaborarea, acțiunea și întrajutorarea, căci, ,,cu cât provocările sunt mai mari, cu atât avem mai mult curaj”! Astfel putem răspunde afirmativ provocărilor anului care urmează, realizând un mediu prielnic dezvoltării tinerilor în comunitățile Familiilor Kolping, continuând acțiunile comune cu partenerii din Kolping Europa pentru a realiza, în Banat, Drumeția Internațională pentru Pace.
Mulțumind gazdelor din Familia Kolping Dumbrăvița pentru ospitalitate și găzduirea evenimentului, cu noi proiecte de acțiune și voluntariat în pregătire, sperăm ca anul ce urmează provocator să fie rodnic și binecuvântat!

Aneta Gabor
Vicepreședinte Familia Kolping Millennium Timișoara