Joi, 14 octombrie 2021 la ora 18.30 la Palatul Cultural din Arad – concomitent și sediu al Filarmonicii din localitate – va fi vernisată expoziția „Constructori bănățeni de orgi. Imagini ale unui peisaj organistic european.“ În continuare, la ora 19.00, va vea loc un concert susținut de organistul dr. Franz Metz împreună cu Orchestra Filarmonicii din Arad. În program se regăsesc piese ale lui Johann Sebastian Bach și ale fiului acestuia, Carl Philipp Emanuel Bach.
Acum doi ani a fost montată în această sală de concerte o nouă orgă. Deja de aproape 200 de ani, Aradul a fost un important centrul al construcției de orgi, cu precădere și pentru că aici a activat constructorul Anton Dangl. Orgile sale se regăsesc până azi în România, Ungaria și Serbia. În 2021, la inițiativa canonicului catedral Pr. Árpád Király, obeliscul și locul de odihnă veșnică a lui Anton Dangl au fost salvate și mutate în siguranță. Aceasta s-a realizat în colaborare cu Asociația Gerhardsforum der Banater Schwaben, München.
Expoziția dedicată orgilor, în cadrul căreia se regăsesc și pot fi găsite date cu privire la nenumărare orgi valoroase din Banat, dar în special din județul Arad, poate fi vizitată până în 22.10.2021. Intrarea este liberă.