În data de 6 august 2022 satul Bigăr a găzduit Festivalul folcloric al Cehilor din România, aflat deja la a XVIII-a sa ediţie. Organizat de Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România şi susţinut de Ambasada Republicii Cehe la Bucureşti, festivalul a avut ca oaspeţi atât oficialităţi – reprezentantul Cehilor şi Slovacilor în Parlament, reprezentanţi ai Ambasedei Cehe, reprezentanţi locali – dar mai ales localnici şi cehi din tot Banatul, care s-au adunat să-şi etaleze şi admire tradiţiile, folclorul şi specificul de care sunt, pe bună dreptate, atât de mândri.
Evenimentul a început la ora 11.00. cu o Sfântă Liturghie festivă, celebrată de părintele Josef Přelouček în biserica din Bigăr. În cadrul Festivalului a avut loc şi expoziţia de pictură a pictorului local Iosif Mleziva, ale cărui tablouri sunt apreciate mult peste hotarele Banatului ceh. După amiază s-a desfăruşat o paradă a porturilor populare specifice fiecărui sat şi a urmat programul artistic, unde au răsunat cântece şi dansuri folclorice în interpretarea copiilor, tinerilor şi a corurilor de adulţi din localităţi diferite, cu tradiţie recentă, cum ar fi „Perličky českých vesnic“. După programul artistic au urmat balul şi dansul până târziu în noapte, muzica şi voia bună fiind asigurate de formaţia cehă Bohemia Gernik, preferata cehilor bănăţeni, şi de tânărul Robert Voniafca.
Festivalul folclorului ceh se organizează anual, şi în ciuda prognosticului tot mai trist al depopulării satelor cehe, participarea numeroasă, nu doar a invitaţilor, ci mai ales a participanţilor, arată determinarea cehilor de a supravieţui ca etnie în enclava lor tradițională situată între valea Nerei şi a Dunării.
Foto: Claudia Sembera, Iosif Mleziva, Sofia Stepnicica