Binecuvântarea unui drapel al Asociației Șvabilor Bănățeni din Regiunea Augsburg a fost celebrată pe 22 octombrie în biserica parohială „Bunul Păstor/ Zum Guten Hirten” din Augsburg, într-un cadru înălțător. O sărbătoare rară – nu doar în istoria de 70 de ani a asociației regionale din Augsburg, ci și în istoria „tinerei parohii“, (fondată în 1985) din cartierul universitar al orașului.
Duminică, puțin după ora 6 dimineața, o grupă de doisprezece bărbați și femei din Asociația Șvabilor Bănățeni din Regiunea Augsburg s-au întâlnit pentru a face ultimele pregătiri pentru sărbătoare, deoarece fuseseră invitați și înregistrați numeroși oaspeți, pentru care a fost oferită o recepție după Liturghia în cadrul căreia s-a făcut sfințirea drapelului. Aproximativ 20 de produse de patiserie diferite și două coșuri cu popularul „Salzkipfle” au fost apoi pregătite în timp util în sala parohială, împreună cu aproximativ 800 de chifle proaspăt coapte.
Înainte de slujbă, în piața bisericii s-au aflat numeroși invitați, care au intrat în biserică împreună cu delegația drapelului și cu conducerea asociației, în sunetele fanfarei din Banat – condusă de Gerhard Hipp: delegația de onoare a sașilor transilvăneni din Augsburg în costum tradițional, tinerii reprezentanți ai șvabilor dunăreni din Moosburg din Bavaria (asociația șvabilor dunăreni originari din Hodschag), reprezentanții soldaților în rezervă Kriegshaber (Augsburg), trei steaguri din Vladimirescu / Glogowatz și din Nițchidorf / HOG Nitzkydorf din Banat, în fruntea procesiunii noul și viitorul steag al asociației din Augsburg, purtat cu mândrie de membrii consiliului Otmar Metzenrath și Luzian Geier, precum și de „nașa steagului“.
În timpul Liturghiei solemne, care a fost acompaniată de Corul Șvabilor Bănățeni sub conducerea lui Aniko Oster și a Orchestrei Bănățne de Muzică, părintele Jaroslaw Gutowski, care se simte foarte apropiat de compatrioții din Banat, a ținut o predică dedicată ceremoniei de binecuvântare și simbolului ecleziastic al drapelului, imaginea Fecioarei Maria din basilica papală de pelerinaj Maria Radna. Propoziția sa cheie a fost: „Fie ca steagul consacrat să reprezinte această comunitate și pacea pentru mult timp de acum încolo.“ Celebrantul principal, Pr. Gutowski, a sfințit apoi steagul asociației în numele lui Dumnezeu, „originea oricărei comunități“, și al Maicii Domnului, împărțind o binecuvântare pentru toți cei care vor urma acest simbol al asociației.
După actul de sfințire, „nașa steagului“aleasă de asociație în această calitate, Gerlinde Metzenrath (în costum șvăbesc), a predat simbolic drapelul consiliului și membrilor asociației, conform tradiției, în fața celor aproape 200 de participanți la Liturghie, cu următoarele cuvinte: „Vă înmânez drapelul, țineți-l sus, țineți-l bine și cu onoare!“

O sărbătoare a comunității
Înainte de încheierea Liturghia festivă, președinta asociației, Dr. Hella Gerber, principala inițiatoare a achiziționării acestui drapel cu un design artistic și profund simbolic, a mulțumit tuturor celor care au contribuit la realizarea acestui proiect major și la ceremonia de binecuvântare, precum și numeroșilor voluntari care au contribuit în mod voluntar și semnificativ la succesul marii ceremonii de dedicare a drapelului.
Vorbind despre steag și despre semnificația acestuia pentru asociație, președinta a subliniat într-o cuvântare versificată, tradusă aici liber: „De acum înainte, acest steag va fi în centrul sărbătorilor noastre / și îi va întâmpina de acum înainte pe oaspeții invitați alături de noi. / Ne va da curajul de a ne purta viața de zi cu zi, / ne va inspira cu ceea ce este adevărat și bun. / Este un motiv pentru noi să mărim asociația, / de aceea dedicăm steagul în onoarea Celui Preaînalt.“
O pereche din Giarmata / Jahrmarkt ne-a scris despre acest moment culminant din viața asociației: „Liturghia cu binecuvântarea drapelului a fost foarte festivă ieri. Și a fost plăcut să ne reîntâlnim cu atât de mulți compatrioți.“ O femeie din Banat care nu a putut participa ne-a scris: „Trebuie să fi fost foarte festiv, socrii mei au fost încântați.“ Un alt mesaj a fost postat pe Facebook: „Ce steag minunat, frumos și sublim, demn de a da mărturie despre șvabii din Banat la Augsburg. Condus la sfințire de steagurile-surori și de alte „stegulețe” ale sale, a primit binecuvântarea lui Dumnezeu. Asociația Șvabilor Bănățeni din regiunea Augsburg poate fi pe bună dreptate mândră.“
Președintele federal al Asociației Șvabilor Bănățeni din Germania, Peter Leber, care a participat la ceremonie împreună cu soția sa Hiltrud, președinta Asociației Șvabilor din Zăbrani / HOG Guttenbrunn, i-a scris președintei regiunii Augsburg: „Felicitări pentru acest proiect și pentru realizarea lui cu succes. A fost o slujbă frumoasă, cu o predică foarte bună, cu mulți compatrioți care au fost încântați să cunoască comunitatea și acest nou simbol al solidarității, steagul asociației. Ne-am simțit foarte bine în mijlocul dumneavoastră și ne bucurăm că am fost acolo. Mult succes dumneavoastră și întregului consiliu, care ați făcut o treabă excelentă. Nu este o coincidență faptul că șvabii bănățeni ce locuiesc în zonă vin la evenimentele dumneavoastră (…).“
După Liturghia festivă cu sfințirea drapelului, consiliul a invitat toți participanții la o recepție în picioare cu gustări în sala parohială, la care a cântat Fanfara din Banat, care i-a îndemnat pe unii invitați să danseze în cea mai bună dispoziție.

Luzian Geier