De la Sfânta Liturghie din Noaptea de Crăciun, în 24 decembrie a.c., până la botezul copiilor, programat în Capela Sixtină pe 7 ianuarie 2024, papa Francisc prezidează slujbele programate ca de obicei pentru această perioadă a anului liturgic. De adăugat că la începutul lunii decembrie papa efectuează o călătorie apostolică internațională la Dubai.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
28 noiembrie 2024 – Vatican News 

Oficiul Celebrărilor liturgice papale a publicat calendarul Sfintelor Liturghii pe care papa Francisc le prezidează cu ocazia sărbătorilor Nașterii Domnului, Anului Nou și Epifaniei Domnului.

Astfel, duminică, 24 decembrie a.c., papa prezidează Sfânta Liturghie a Nopții de Crăciun la ora Romei 19.30 în bazilica San Pietro. Luni, 25 decembrie, în solemnitatea Nașterii Domnului, Sfântul Părinte transmite tradiționalul mesaj ”Urbi et Orbi” la ora 12.00 de la balconul central al bazilicii San Pietro, mesajul fiind însoțit de binecuvântarea apostolică și de darul indulgenței plenare.

Duminică, 31 decembrie a.c., la ora Romei 17.00, papa prezidează rugăciunea Primelor Vespere ale solemnității Preasfintei Fecioare Maria Maica lui Dumnezeu și cântarea imnului ”Te Deum” ca mulțumire pentru anul ce se încheie.

Luni, 1 ianuarie 2024, Anul Nou. Papa prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.00 în bazilica San Pietro cu ocazia solemnității Sfintei Fecioare Maria Maica lui Dumnezeu. Pe 1 ianuarie, Biserica catolică marchează, de asemenea, Ziua mondială a păcii.

Sâmbătă, 6 ianuarie 2024 – solemnitatea Epifaniei Domnului – Papa prezidează Sfânta Liturghie la ora 10.00 în bazilica San Pietro. Duminică, 7 ianuarie 2024 – sărbătoarea Botezului Domnului după ritul roman sau latin – papa prezidează Sfânta Liturghie la ora 9.30 în Capela Sixtină și botează câțiva copii.

De adăugat că la începutul lunii decembrie, Sfântul Părinte efectuează o călătorie apostolică internațională la Dubai, în Emiratele Arabe Unite (1-3 decembrie 2023). De asemenea, pe 8 decembrie a.c., solemnitatea Neprihănitei Zămisliri, papa merge în Piazza di Spagna, din centrul istoric al Romei, pentru tradiționalul omagiu de flori și rugăciune la monumentul dedicat Fecioarei Maria. În fine, pe 12 decembrie a.c., papa prezidează Sfânta Liturghie în bazilica San Pietro cu ocazia comemorării liturgice a Fericitei Fecioare Maria de la Guadalupe, patroana Americii.

Sursa: www.vaticannews.va/ro

Foto: www.vaticannews.va/en