Oficiul ceremoniilor liturgice pontificale a publicat calendarul slujbelor pascale prezidate de papa Francisc în 2024. Confirmate, practic, toate celebrările Săptămânii Sfinte, de la Duminica Floriilor până la ceremonie tradiționalului mesaj ”Urbi et Orbi” din Duminica Învierii, 31 martie 2024.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
29 februarie 2024 – Vatican News.

Oficiul ceremoniilor pontificale a publicat calendarul celebrărilor prezidate de papa Francisc în timpul Săptămânii Mari și solemnitatea Învierii Domnului Nostru Isus Cristos.

De adăugat că în 2024, urmând respectivele tradiții liturgice, credincioșii romano-catolici au început Postul Mare la 14 februarie, iar credincioșii greco-catolici și ortodocși îl vor începe la 18 martie, astfel că sărbătoarea Învierii are loc după ritul roman sau latin pe 31 martie, iar după ritul bizantin pe 5 mai. Calendarul celebrărilor de la Vatican face referință la calendarul roman sau latin.

Duminica Floriilor
Duminică, 24 martie a.c., este Duminica Floriilor și a Pătimirii Domnului. La ora 10.00, în Piața San Pietro, papa prezidează Comemorarea intrării Domnului în Ierusalim și Sfânta Liturghie.

Joia Mare: Sfânta Liturghie a Crismei
Joi, 28 martie a.c., este Joia Sfântă. Papa Francisc prezidează Sfânta Liturghie a Crismei la ora 9.30 în bazilica San Pietro. La celebrarea euharistică se săvârșește binecuvântarea uleiului bolnavilor, a uleiului catecumenilor și sfințirea crismei. De asemenea, se reînnoiesc făgăduințele preoțești.

Joia Mare: Sfânta Liturghie a Cinei Domnului
În seara Joii Mari începe Sfântul Triduum Pascal. Potrivit obiceiului său, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie a Cinei Domnului nu în bazilica San Pietro, ci într-o comunitate care se află într-un moment deosebit de suferință, urmând ca vizita sa să fie anunțată la momentul oportun. Celebrarea euharistică prevede, printre altele, ceremonia spălării picioarelor.

Vinerea Mare: Patima Domnului
Vineri, 29 martie a.c., este Vinerea Mare a Pătimirii Domnului. În această zi și în următoarea, Biserica, urmând o tradiție străveche, nu celebrează sacramentele, în afară de Spovadă și de Ungerea bolnavilor. Vineri, la ora 17.00, în bazilica Sfântul Petru, papa prezidează Celebrarea Pătimirii Domnului, cu Evanghelia după Sfântul Ioan (18 – 19). Liturgia Cuvântului cuprinde, printre altele, impresionanta Rugăciune universală. În partea a doua a celebrării are loc adorarea solemnă a Sfintei Cruci, urmată, în fine, de ritualul Sfintei Împărtășanii.

Vinerea Mare: Calea Sf. Cruci
În seara Vinerii Mari, mai precis la ora Romei 21.15, papa Francisc prezidează devoțiunea ”Calea Sf. Cruci” organizată la amfiteatrul antic Colosseum.

Sâmbăta Mare
Sâmbătă, 30 martie a.c., este Sâmbăta Mare. În această zi aliturgică, Biserica rămâne lângă mormântul Domnului, în rugăciune și post, meditând pătimirea și moartea lui, precum și coborârea lui la cei din iad, și așteptând învierea lui. În seara Sâmbetei Sfintei, papa Francisc prezidează în bazilica San Pietro, la ora 19.30, solemna Vigilie Pascală a Învierii Domnului Nostru Isus Cristos. Liturghia Vigiliei, chiar dacă se celebrează înainte de miezul nopții, este Liturghia pascală a duminicii Învierii.

Duminica Învierii: Sfânta Liturghie
Duminică, 31 martie a.c., este Duminica Paștelui – Învierea Domnului. Papa Francisc prezidează la ora 10.00, în Piața San Pietro, Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii.

Duminica Învierii: Mesajul ”Urbi et Orbi”
În Duminica Învierii, 31 martie a.c., papa Francisc transmite la ora 12.00 tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică ”Urbi et Orbi” la balconul central al bazilicii Sfântul Petru.

Sursa: www.vaticannews.va/ro