Comunitatea locală din Peciu Nou (jud. Timiș) împreuna cu Asociația Germanilor din Peciu Nou emigrați în Germania/ Heimatortsgemeinschaft (HOG) Neupetsch-Ulmbach au organizat o comemorare a victimelor deportării în Baragan, din primăvara lui 1951. În data de 17 iunie a avut loc prima parte a evenimentului, dar datorită pandemiei Covid19 nu a fost posibilă participarea nici-unui delegat din Germania. Doar un film, al momentelor comemorării din Peciu, în germană, a fost realizat și postat în rețelele de socializare și pe pagina HOG Neupetsch-Ulmbach. S-a convenit însă organizarea unei acțiuni distincte mai în toamnă, care să permită și participarea partenerilor din Germania, foști locuitori ai comunei Peciu Nou.
Emoționant și foarte frumoasă a fost participarea unei delegații din comuna Roșeți (jud. Călărași), unde – în satul Olaru, azi desființat – au fost deportați etnici germani din Peciu Nou și etnici sârbi din Sanmartinul Sârbesc. În 26 august a avut loc comemorarea în Roșeți și la Călărași, fiind organizate un serviciu religios ortodox pentru etnicii sârbi, în Roșeți – o depunere de coroane la monumentul deportaților și, distinct, al eroilor căzuți în război, din comuna Roșeți (coroana depusă de delgația germanilor din Peciu Nou) și o sf. Liturghie catolică, în biserica parohială romano-catolică din Călăralși. Celebrarea Euharistică a fost oferită Tatălui Ceresc „în amintirea deportaților germani din Peciu Nou și a tuturor etnicilor germani ce au decedat în perioada deportării”. Aceasta a fost formula aleasa și au fost pomeniți în timpul Liturghiei, nominal, toți decedații
În data de 2 septembrie 2021, la Peciu Nou, la ora 14.00 s-a dezvelit o placă comemorativă fixată în cimitir în amintirea deportaților în URSS (1945) și în Bărăgan (1951). Comemorarea religioasă și predica au fost oficiate de Pr. Dorin Gyula Filip, decan de Timiș și Deta, paroh de Ciacova, iar cuvântarea referitoare la momentul marcat a fost susținută de domnul Peter Rieser, președintele HOG Neupetsch-Ulmbach. Ambele elemente ale festivității au fost realizate în germană și în română. Apoi, la ora 14.45 s-a vizitat biserica romano-catolică Preasf. Treime. Aici s-a ținut un moment de reculegere, iar pr. Filip i-a invitat pe toți cei prezenți la o scurta rugăciune. La ora 15. 30 a fost organizată o masă rotundă, în cadrul căreia a fost prezentarea cartea domnului profesor Mihai Vladia, având ca temă procesul de sovietizare a României în anii ‘50.
Și în județul Călărași, și în Peciu Nou au fost înregistrate pe suport video toate evenimentele comemorative. Urmează prelucrarea materialului și realizarea unei emisiuni integral și în limba germană, pe această temă. S-a înregistrat și o emisiune-interviu cu dl. Rieser și profesorul Vladia, având ca temă deportarea la muncă forțată, dar și despre felul cum au decurs acțiunile de comemorare din acest an.
La comemorarea de la Roșeți și Călărași au participat primarul din Peciu Nou, dl. Gabriel Drăgan, președintele HOG Ulmbach-Peciu Nou, dl. Peter Rieser cu soția, primarul din Roșeți, dl. Nicolae Rajnoveanu, preoții-parohi ortodocși, locali, Constantin Șerban și Christian Borcan, preotul paroh romano-catolic din Călărași, Dominic Soare, precum și alți doritori. La momentul marcat la Peciu Nou, au participat, dl. primar Răzvan Gabriel Drăgan, d-na. viceprimar Nicoleta Grubacichi, dl. prof. Mihai Valdia, președinte al Asociațieo Banatcult, părintele decan Dorin Gyula Filip, reprezentanți ai comunității germane/ catolice din Peciu Nou, vizitatori din Germania (prezenți și pentru întâlnirea absolvirii liceului), dar și alte persoane.
Un material realizat în baza datelor furnizate de dl. Dorin Imbrescu