„De aceea, la împlinirea a 150 de ani de la declararea sa ca Patron al Bisericii Catolice, realizată de fericitul papă Pius al IX-lea, la 8 decembrie 1870, aş vrea – aşa cum spune Isus – ca „gura să exprime ceea ce prisoseşte în inimă“ (cf. Mt 12,34), pentru a împărtăşi cu voi câteva gânduri personale despre această figură extraordinară, atât de apropiată de condiţia umană a fiecăruia dintre noi. (…) Toţi pot găsi în Sfântul Iosif omul care trece neobservat, omul prezenţei zilnice, discrete şi ascunse, un mijlocitor, un sprijin şi un ghid în momentele de dificultate. Sfântul Iosif ne aminteşte că toţi cei care sunt aparent ascunşi sau în „linia a doua“ au o menire fără egal în istoria mântuirii. Spre toţi aceştia se îndreaptă un cuvânt de recunoaştere şi de recunoştinţă.“ Acest citat provine din scrisoarea apostolică „Patris corde“ – „Cu inimă de tată“ a Sf. Părinte Papa Francisc, publicată în 8 decembrie 2020, dată la care Sf. Părinte a stabilit Anul Sf. Iosif, cu desfăşurare între 8 decembrie 2020 şi 8 decembrie 2021.

Sfântul Iosif este și astăzi exemplu pentru mulți tați. Unii dau mărturie despre acest lucru în felul următor:
Szilárd Dotterer-Kiszely: „Dacă mă întrebați cum mă raportez la Sf. Iosif, poate că primul lucru la care mă pot gândi este că el e un exemplu pentru mine ca soț și tată. Nu știm prea multe despre el, deoarece nu este menționat de multe ori în Sf. Scriptură, dar atunci când este, îl putem privi ca pe un exemplu. Era un soț iubitor care a acceptat voința lui Dumnezeu: a avut încredere în Sf. Fecioară Maria, când a aflat că a zămislit de la Duhul Sfânt. Aceasta arată că a avut credință și și-a iubit logodnica foarte mult. El este, de asemenea, un exemplu pentru că este un tată grijuliu. A crezut în visul pe care l-a avut, și împreună cu Maria și micul Isus, au fugit în Egipt ca să scape de mânia lui Irod. A avut grijă de soție și de Pruncul Isus. Iar când în Ierusalim Isus se pierde, îl caută împreună cu Maria. Din Sf. Scriptură aflăm că era de meserie tâmplar. Probabil a fost un bun meșteșugar și personal cred că și Isus l-a apreciat, pentru că a început să învețe de la el această meserie, chiar dacă nu aceasta a fost vocația sa aparentă.
Sfântul Iosif este un exemplu și după 2000 de ani pentru tații zilelor noastre, chiar dacă lumea s-a schimbat mult de atunci. Vom găsi în el tot ce este important pentru capul familiei: grijă, înțelegere, dragoste, perseverență, credință profundă.
Și pentru mine familia este pe primul loc, soția și cei doi băieți sunt adevăratele mele comori. Probabil ei nici nu știu cât de multă putere îmi pot da pentru a depăși dificultățile cotidiene. Mă simt norocos că pot face o muncă pe care o iubesc cu adevărat. Deși sunt zile în care apar sarcini ori situații aparent imposibile, le rezolv cât pot de calm cu ajutorul Bunului Dumnezeu.
Bunul Dumnezeu este prezent și în viața mea și a familiei mele, cred și Îi cer să ne conducă și să ne protejeze.