Cea de-a treia duminică din Advent este numită și duminica bucuriei, duminica Gaudete, făcând referire la îndemnul Sf. apostol Paul: „Gaudete, in Domino semper, iterum dico, gaudete!” adică „Bucuraţi-vă mereu în Domnul! Iarăşi vă spun: bucuraţi-vă!” (Fil 4, 4)
În după-amiaza zilei de sâmbătă, 10 decembrie, tinerii din Arhidiaconatul de Timiș au sosit la biserica Millenium din Timișoara-Fabric pentru a participa la un program spiritual de pregătire pentru Crăciun, precum și la Sfânta Liturghie, în cadrul căreia au aprins cea de-a treia lumânare pe coroana de Advent.
Tema programului, organizat de Centrul Diecezan de Tineret împreună cu Parohia Timișoara II. Fabric a fost „Adventul – Credința pe tabla de șah. Implică-te și joacă alături de noi!” Astfel, cateheza a început cu noțiuni despre șah.
La întrebarea adresată tinerilor de către pr. Dumitru Daniel, parohul acestei comunități, s-a putut constata imediat, că mulți dintre ei știu să joace șah, și au enumerat rapid și denumirile pieselor: rege, regină, turn (tură), nebun, cal, pion. Bineînțeles, tinerii cunoșteau de asemenea regulile jocului și mutările.
„Regele este cea mai importantă piesă de pe tabla de șah” – a spus la începutul catehezei pr. Dumitru Daniel, ridicând sus această figurină, apoi a continuat: „În viata noastră de creștin regele este Isus Cristos. Fără Dumnezeu, nu există nimic. Blaise Pascal matematician, fizician și filosof francez a spus: „Dacă omul nu e făcut pentru Dumnezeu, cum se face că nu găseşte fericirea decât în Dumnezeu? Dacă omul este făcut pentru Dumnezeu, cum de se opune atât de mult lui Dumnezeu?” Părintele paroh a împărtășit gânduri de Advent și legată de celelalte piese: regina, turnul și nebunul. „Regina ar putea fi Sf. Fecioară Maria care a spus DA voinței lui Dumnezeu. Și noi suntem chemați zilnic, ca să spunem DA lui Dumnezeu. Și voi ați răspuns cu DA chemării lui Dumnezeu, când ați decis să participați la acest program. Nebunul îi poate reprezenta pe acei oameni, care, conform Sf. Francisc de Assisi, au afirmat că sunt nebuni pentru Cristos. Astfel de persoane pot fi sfinții, apostolii lui Isus. Ultima piesă este turla, care poate face referire la două personaje biblice: Maria si Marta, două surori care L-au primit în casa lor pe Isus. Cele două surori reprezintă două atitudini diferite. Ele ne reamintesc că în Advent este important să slujim prin a ajuta, dar la fel de important este să stăm aproape de Dumnezeu în rugăciune”, a menționat pr. paroh Dumitru Daniel, antrenându-i pe participanți într-o discuție interactivă.
După impulsul de Advent, tinerii au participat la discuții în grupuri mici unde și-au împărtășit gândurile după care, în cursul atelierelor, au decorat lumânări de Crăciun.
Sfânta Liturghie, care a început la ora 17.00, a fost celebrată de pr. Tiberiu Szabó, preot responsabil diecezan pentru pastorația tineretului. Au concelebrat preoții care i-au însoțit pe tineri. Cadrul muzical al întâlnirii tinerilor a fost asigurat de tânărul muzician Mihai Dumitresc, care a acompaniat cântecul tinerilor cu chitara, în timp ce dl. Emil Dumitresc, cantor al bisericii împreună cu familia au cântat la Sf. Liturghie. În timpul Liturghiei biserica a fost iluminat doar de lumina lumânărilor și candelelor, iar când s-a intonat imnul Rorate, o tânără ministrant a aprins cea de-a treia lumânare, cea de culoare roz, de pe coroana de Advent.
„În seara aceasta aș vrea să vă vorbesc despre o piesă importantă de pe tabla de șah: pionul. Marele șahist rus, Anatolij Karpov spunea: „Pionii nu creeaza doar schița întregului tablou, ci ei sunt și pământul, fundația pe care se va construi orice poziție viitoare.” Pionul este soldatul devotat, totodată este singurul care se poate autodepăși. Pentru o lume mai bună avem nevoie de convertire, care ne scoate de sub influența celui rău. Convertirea îi face pe oameni bucuroși” a spus în omilia sa pr. Dumitru Daniel. În limba maghiară pr. Csaba Váncsa, capelan al parohiei Timișoara II Fabric a subliniat: „Este important ca scopul final al vieții noastre să fie acela de a progresa spre viața veșnică și de a-l păstra pe Rege, Isus Cristos, pe tabla de șah a vieții noastre.”
„Emanuele, vino, spre tine, Doamne, suspinăm; Tu eşti scăparea noastră, cu dor Te aşteptăm” – au cântat tinerii la această întâlnire, care s-a încheiat cu o agapă, la care au fost invitați toți care au participat la Sf. Liturghie.

Biroul de presă al Diecezei de Timișoara.
Colajul redând această întâlnire se poate viziona accesând link-ul de mai jos.