07.07.2024
Egész napos


Duminică, 7 iulie 2024, Missa Solemnă (Festmesse) a compozitorului bănățean Otto Sykora va fi interpretată în primă audiție (premieră), în biserica St. Willibald, din München în Germania. Misa a fost compusă pentru o mare orchestră simfonică, cor, orgă și soliști și a fost interpretată pentru prima dată în 1937 în Domul Sf. Gheorghe, Catedrala Romano-Catolică din Timișoara. Domnul Dr. Franz Metz, renumit organist, dirijor și muzicolog bănățean a pregătit această Missă pentru această sărbătoare în urmă cu câteva luni, compoziție pe care a și publicat-o la editura Edition Musik Südost, München. Tânărul muzician, specializat în muzică sacră, Tobias Schmid, muzician la biserica St Willibald’s, (care a fost prezent și în Timișoara în câteva rânduri) va dirija această Misă în cadrul unei Liturghii festive fiind acompaniat la orgă de Dr. Franz Metz.

Cu o seară înaintea premierei, mai precis sâmbătă 6 iulie, va avea loc o conferință științifică despre această amplă compoziție de muzică sacră seara, la biserica St. Willibald, în cadrul căreia Dr. Franz Metz va vorbi despre compozitorul Otto Sykora, și despre această Misă, iar Dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan, va ține o conferință despre episcopul Dr. Augustin Pacha, cel căreia Otto Sykora i-a dedicat Missa Solemnă de față.

Biserica Sfântul Willibald este sediul Provinciei Salvatorienilor din Germania și are de asemenea contacte foarte bune cu Salvatorienii din Timișoara. Corul bisericii Sfântul Willibald va veni și el la Timișoara la sfârșitul lunii octombrie 2024 pentru a cânta această Misă, din nou, în orașul de pe Bega.

Dr. Franz Metz este de asemenea și autorul unei lucrări biografice dedicată lui Otto Sykora, lucrare ce conține și informații despre această Misă, cartea fiind prezentată în luna decembrie a anului trecut.