Cei care se pregătesc să efectueze o vizită la Roma cu ocazia Jubileului din 2025 au posibilitatea de a consulta un site cu mărturii de la cei care au făcut deja o vizită în Cetatea Eternă și s-au simțit nu numai turiști, dar și pelerini. Site-ul ”fromtouristtopilgrim” este realizat în mai multe limbi de Departamentul pentru evanghelizare.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
23 februarie 2024 – Vatican News
.

În vederea Jubileului din 2025, Departamentul pentru evanghelizare anunță lansarea unui site cu mărturii și pentru mărturii lăsate de cei care au venit la Roma și au rămas impresionați de cele văzute, ba mai mult, care au venit ca turiști și, în contact direct cu patrimoniul de spiritualitate și cultură din Cetatea Eternă, s-au transformat în pelerini.

Site-ul, intitulat în engleză ”De la turist, la pelerin” (From Tourist To Pilgrim), își propune să ofere o platformă digitală pentru cei care doresc să povestească trecerea interioară de la turist la pelerin prin experiența pelerinajului la cele patru bazilici papale.

Rezultat al unei experiențe împărtășite cu un grup de tineri comunicatori selectați de Departamentul pentru Comunicare, a fost lansat astăzi mini-site-ul „De la turist la pelerin”, cu scopul de a-i însoți pe credincioși într-o călătorie în care să se descopere pe sine ca „pelerin”, pe lângă faptul de a fi „turiști”.

În cadrul proiectului „Comunicarea credinței în lumea digitală”, 16 tineri profesioniști din 10 țări diferite, însoțiți de experți, au avut posibilitatea de a descoperi bazilicile nu doar ca monumente de arhitectură, ci și ca mărturie vie a credinței noastre.

Minisite-ul multilingv răspunde la provocarea de a transpune această experiență într-o propunere digitală pentru a ajuta și publicul mai tânăr să descopere bazilicile.

Aceste lucru îl spune chiar cuvintele lor. „Am fost emoționați când am vizitat bazilicile. Fiecare dintre noi a simțit o implicare profundă în cel puțin una dintre ele. Unii dintre noi chiar au înțeles ceva cu adevărat important pentru viețile noastre. Dorim ca vizitatorii să aibă aceeași experiență, dar în lumea digitală. Cu cât suntem mai capabili să înțelegem mai bine originile credinței noastre, cu atât mai bine putem comunica Mesajul pentru a atinge inimile oamenilor”.

Sfinții și artiștii, ale căror vieți și opere au modelat aceste locuri simbolice, îi întâmpină pe cei care accesează site-ul și îi invită să „stea la masă cu ei”. Masa, ca spațiu comun de împărtășire, nu doar a mâncării, ci și a privirilor, povestirilor, experiențelor, îi invită astfel să se oprească pentru o clipă și să dedice timp unei scurte meditații.

Principalul limbaj ales pentru a transfera experiența la persoana întâi este vocea: spațiile sacre cu operele lor de artă sunt povestite de cei care frecventează zilnic aceste locuri și îi primesc pe pelerini: curatori de artă, responsabili de zone arheologice și de restaurare, profesori și persoane consacrate, „martori” care, cu căldura vocii lor, reușesc să transmită dragostea lor pentru ceea ce reprezintă cele patru bazilici papale.

Astfel, De la turist, la pelerin devine și un podcast cu ideea de a-l lua de mână pe pelerin prin locurile cele mai semnificative ale pelerinajului roman, cu „opriri” speciale și aprofundări legate de locurile cele mai semnificative ale bazilicilor: „ceea ce pentru turist poate părea nimic mai mult decât o Piață, în ochii pelerinului se transformă într-o etapă, într-un itinerar, într-un simbol divin. Aceste scurte vizite sunt concepute pentru a arăta frumusețile ascunse ale Romei, dezvăluite prin prisma pelerinajului”.

În fine, la fel cum „pelerinii-comunicatori” și-au lăsat mărturiile personale, vizitatorul site-ului este invitat să împărtășească la rândul său, prin intermediul conturilor de socializare, propria experiență și să lase o mărturie a pelerinajului său, real sau digital, prin intermediul hashtag-ului #FromTouristToPilgrim.

Speranța este ca, în perspectiva unui parcurs care va conduce la Jubileul din 2025, această experiență să contribuie și să fie o încurajare pentru a relansa povestea tradiției milenare a pelerinajului „Ad Limina Apostolorum”.

Sursa: www.vaticannews.va/ro

Foto: www.vaticannews.va