Parohia romano-catolică „Maria Zăpezii“ din Reșița a sărbătorit în data de 4 august – în ajunul comemorării liturgice propriu-zise – hramul bisericii sale. La sărbătoarea din acest an a bisericii a fost invitată întreaga comunitate multilingvă de credincioși din Reșița (germani, maghiari, români, cehi, croați etc.), din ambele parohii, dar și oaspeți din Germania. În 1772, la Reșița a fost înființată prima parohie pusă sub ocrotirea sf. „Maria Zăpezii, astfel că anul acesta s-au împlinit 251 de ani de când catolicii reșițeni au beneficiat de prima lor parohie. Până atunci, ei erau în grija spirituală a preoților franciscani de la Carașova. Sfânta Liturghie a hramului bisericii, din acest an, a fost încadrată muzical de corul bisericii „Harmonia Sacra“ (dirijor: Georg Colța, la orgă: Christine Maria Surdu și Patrick Paulescu), fiind celebrată de doi preoți în trei limbi (germană, maghiară și română): Pr. Veniamin Pălie, Arhidiacon al Banatului Montan și paroh al parohiei-gazdă și Pr. Attila Puskás, paroh al Bisericii „Preasfânta Treime“ din Reșița, din cartierul de construcții noi Govândari/Lunca Bârzavei. Preotul menționat în urmă și-a luat cu această ocazie rămas-bun, deoarece de la 1 septembrie va părăsi Dieceza de Timișoara și se va întoarce în Arhidieceza de origine, Alba Iulia.
La sf. Liturghie solemnă au asistat cei doi diaconi permanenți din Reșița, care în prezent lucrează în Germania, Gerhard Loidl, care a ținut predica în limba germană, și Petru Negrău. Ulterior, toți participanții au fost invitați la o agapă în curtea bisericii. Aceasta a fost susținută de Forumul Democrat al Germanilor din Banatul Montan. Cu ocazia aniversării bisericii din 2023, în perioada 4-8 august, la Centrul German „Alexander Tietz“ din Reșița a putut fi vizionată expoziția foto „Santa Maria Maggiore din Roma (Italia)“, cu fotografii realizate de președintele DFBB, Erwin Josef Țigla.

Christian Paul Chioncel
Articol apărut în: Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien, Anul 31, Nr. 7640, București, Sâmbătă, 12 august 2023, p. 5.
Foto: www.facebook.com/Demokratisches.Forum.der.Banater.Berglanddeutschen