În perioada 5-12 septembrie, Papa Francisc și pelerinii de pe cinci continente sunt așteaptați la Budapesta – au anunțat în cadrul unei conferințe de presă organizatorii Congresului Euharistic Internațional (CEI).
A fost finalizat și programul acestei întâlniri mondiale, a cărei festivitate de deschidere și de închidere va avea loc în Piața Eroilor (Hősök tere). La ceremonia de închidere, Papa Francisc dorește să participe personal. Vizita Sfântului Părinte reprezintă un mesaj deosebit, deoarece Papa Ioan Paul al II-lea a fost acel Suveran Pontif, care în urmă cu 21 de ani, a fost prezent ultima oară la un Congres Euharistic Internațional. La evenimentele mondiale, papii sunt reprezentați prin delegați și de obicei îi salută pe pelerini în mesaje video.

Sărbătoarea întâlnirilor
CEI este practic o întâlnire mondială catolică, dar în 2021 este mult mai mult decât atât: ar putea fi prima mare întâlnire a persoanelor de bună credință după pandemie. Episcopul auxiliar Gábor Mohos, conducătorul Secretariatului Congresului Euharistic Internațional, și Pr. Kornél Fábry, secretar general, au prezentat locurile de desfășurare, programele și obiectivele acestui eveniment mondial.
Programele Congresului vor fi variate, adresându-se atât celor care trăiesc profund credința, cât și celor care caută calea spre Isus, întâlnirea cu Isus, căci și lor li se adresează invitația evenimentului mondial. Un prim exemplu va fi Simpozionul Teologic, care va fi evenimentul introductiv al Congresului, organizat între 2-4 septembrie la Esztergom. Teologi maghiari și străini – printre care europeni și de peste ocean – vor ține prelegeri despre Euharistie și despre Adorația Euharistică. Participarea la aceste evenimente necesită înregistrare și plata unei taxe.

Triplă sărbătoare în Piața Eroilor
Congresul va începe în data de 5 septembrie cu o ceremonie de deschidere grandioasă, cu participarea unui cor având o mie de membri. Cei care doresc să participe la Sf. Liturghie de deschidere în cadrul căreia să primească prima Sf. Împărtășanie, se pot înregistra până în data de 31 mai. Ultima ocazie de acest fel a avut loc în urmă cu 83 de ani, în cadrul Congresului Euharistic Internațional din 1938. Acest eveniment va fi, de asemenea, ceremonia de deschidere a școlilor Arhiepiscopiei de Esztergom-Budapesta. Potrivit organizatorilor, evenimentele din CEI sunt accesibile și persoanelor cu dizabilități, totodată este asigurată și interpretarea în limbajul mimico-gestual.

CEI „cotidian”, cu întâlniri neobișnuite
În perioada 6-10 septembrie locul principal de desfășurare al evenimentelor CEI va fi Hungexpo. În afara Sf. Liturghii vor avea loc mărturii și prelegeri. Organizatorii așteaptă invitați și desigur, pelerini de pe cinci continente.
De la cea mai mare distanță, din arhipelagul Filipine va sosi José Palma, arhiepiscopul de Cebu, Excelența Sa va parcurge aproape 11.000 de kilometri. Cei interesați se vor putea întâlni și cu cardinalul Andrew Yeom Soo-jung, arhiepiscopul din Seoul. Arhiepiscopul este primul ierarh romano-catolic care în luna mai 2014 a trecut granița Coreei de Nord. Va sosi și Arhiepiscopul Piero Marini, Președintele Comitetului Pontifical pentru Congresele Euharistice Internaționale – Excelența Sa a fost timp de mai bine de un deceniu maestru al celebrărilor liturgice sub pontificatul Sf. Papă Ioan Paul al II-lea.
De asemenea, îl vom putea întâlni pe Arhiepiscopul din Rio, numit și Cardinalul Antiglonț, deoarece Cardinalul brazilian Orani João Tempesta a supraviețuit la două jafuri înarmate și unui conflict stradal cu împușcături. Mulți vorbitori provin din țări care se confruntă zilnic cu oprimarea și persecuția creștinilor.
Până în data de 31 mai se pot cumpăra bilete la reducere pentru programele de la Hungexpo, fiind inclus și un prânz cald.
În cadrul CEI, organizatorii îi așteaptă pe tot parcursul săptămânii pe cei interesați, cu programe variate în tot orașul: prelegerea călugărului franciscan Csaba Böjte din Deva, diferite concerte, ziua familiilor pe Insula Margareta, săptămâna și târgul de carte Sf. Ștefan în piața din fața Bazilicii Sf. Ștefan, concertele Orchestrei Csík, al Corulului de Bărbați Sf. Efrém, al Orchestrei Simfonice Ţigănești de 100 de viori, al Corului Patriarhiei Moscovei –  acestea fiind doar câteva dintre ele. Tot în timpul Săptămânii Congresului are loc și Festivalul Ars Sacra.

Punctul culminant al CEI, 11-12 septembrie
În data de 11 septembrie, în Piața Kossuth, Cardinalul Péter Erdő va celebra Sf. Liturghie, după care va avea loc o procesiune cu lumânări până în Piața Eroilor. Evenimentul este, de asemenea, o întâlnire a ministranților.
Sf. Liturghie de închidere, Statio Orbis, în data de 12 septembrie – Cu participarea Sf. Părinte Papa Francisc.
Sf. Liturghie de închidere va începe în data de 12 septembrie la ora 11.30 în Piața Eroilor. În afara Orchestrei de 120 de membri ai Operei, va cânta Corul Operei și un cor mare, format din peste 2000 de membri sosiți din toată țara. Conform programului, Papa Francisc va sosi la Budapesta în data de 12 septembrie, pentru a celebra Sf. Liturghie de închidere a CEI.
Pe cei interesați îi vor ajuta punctele de informare amplasate în tot orașul. De asemenea, o mulțime de voluntari sunt implicați în desfășurarea cu succes a CEI. Până la sfârșitul lunii mai încă este posibil să li se alăture alți doritori. La acest lucru vă încurajează și mesagerii voluntarilor, cum ar fi cântăreața de operă Erika Miklósa, campioana mondială paralimpică Gyöngyi Dani, actorul Gergő Dánielfy, sau István Kuzmányi, redactorul-șef al portalului de știri Magyar Kurír și al publicației Új Ember.
Pentru înregistrare, accesați site-ul iec2020.hu.

Foto: Ambrus Marcsi
Secretariat CEI
Text: www.iec2020.hu