Sâmbătă, 22 ianuarie a.c., E.S. Iosif Csaba Pál, episcop de Timișoara, E.S. Ioan-Călin Bot, episcop auxiliar de Lugoj și PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului s-au reunit pentru o ultimă întâlnire ecumenică, în acest an, desfășurată la Biserica Romano-Catolică “Preasfânta Treime” din Reșița-Govândari. La acest eveniment au participat, de asemenea, și arhidiaconi, respectiv decani/protopopi și preoți aparținând celor patru confestiuni reprezentate (ortodoxă română, greco-catolică, romano-catolică, dar și reformată), precum și oficialități ale municipiului Reșița, respectiv ale Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan.
Întâlnirea a debutat cu cântarea versetului ”Serva eos in nomine Tuo” (”Păstrează-i în numele Tău”), motto-ul P.S Episcop Iosif Pál, linia melodică fiind compusă și armonizată de corul ”Gaudete” al Bisericii ”Preasfânta Treime” – gazda întâlnirii din această seară. Ulterior, episcopul diecezan de Timișoara a salutat întregul popor al lui Dumnezeu prezent la întâlnire, transmițând câteva impulsuri: ”Încă de când am ales motto-ul pe care l-am cântat împreună, am realizat că numai El, Domnul, poate să ne țină în unitate, în numele Său; noi, oamenii, suntem uneori capabili doar să stricăm lucrarea lui Dumnezeu. Astăzi suntem aici să îl rugăm din tot sufletul, din toată inima, uniți într-un singur gând și un singur suflet pentru ca să rămână și să crească unitatea între noi, toți, cei de diferite confesiuni. Cu toții suntem persoane pentru care Isus Cristos și-a dat viața, iar El ne consideră ai Săi. Să căutăm să-L urmăm și să sperăm că El va construi unitatea.”
Salutul episcopului a fost urmat de invitația adresată tuturor credincioșilor de a participa la o rugăciune comună, Vesperele, parte din Orele canonice, care în total sunt șapte servicii religioase revitate sau cântate în Biserica Latină și în Bisericile Răsăritene pe durata unei zile. Practica recitării rugăciunilor zilnice a derivat din tradiția iudaică de a ridica laude Domnului la ore anumite pe parcursul zilei și nopții: de exemplu, în Faptele Apostolilor, Ioan merge la Templu la rugăciunea de amiază (Fapte. 3:1). În Psalmul 119 David spune: „De șapte ori pe zi te laud, pentru judecățile tale drepte.”
Cuvântul de învățătură al acestei întâlniri i-a revenit PS Lucian Mic, episcop ortodox al Caransebeșului, care a transmis gânduri de înțelepciune, dintre care am reținut câteva: ”Ne închinăm, cu toții, aceluiași Dumnezeu, întreit în cele trei persoane: Tatăl, Fiul și Duhul Sfânt. Preasfânta Treime este izvorul iubirii și al luminii veșnice. Suntem creați de Dumnezeu pentru a fi nemuritori. Dar eșecul existential ne-a scos din Eden. Însă, Cristos, biruind moartea Sa pe cruce a biruit, de fapt, moartea noastră.” Făcând referire la sfinți ai Bisericii universale, episcopul de Caransebeș a ales câteva fragmente cu care a îmbogățit sufletul celor prezenți la întâlnire, citând din lucrările Sf. Francisc de Assisi, din Imnele Iubirii Dumnezeiești aparținând  Sf. Simeon cel Nou, Teologul, dar și din Confesiunile Sf. Augustin de Hipona.
Un alt moment important al serii de rugăciune a fost reprezentat de cuvintele pe care E.S. Ioan, episcop auxiliar de Lugoj le-a adresat fraților și surorilor în Cristos: ”Sunt aici, și am fost și în celelalte zile, să învăț. Ca și concluzie, vreau să spun doar două cuvinte: cunoaștere și prețuire. Am auzit în glasurile dumneavoastră, când ați cântat și v-ați rugat, că există nuanțe, că există schimbări, care nu sunt regăsite atunci când vorbim și cântăm în altă parte. Vocea ni se schimbă atunci când cântăm și vorbim în fața Domnului. Și, de asemenea, am văzut în ochii dumneavoastră, o strălucire diferită atunci când ascultă Cuvântul lui Dumnezeu, decât atunci când văd altceva. Alături de voi, l-am găsit și eu pe Dumnezeul meu, pe care și eu îl caut.”
În încheiere, E.S. părintele episcop Iosif Csaba Pál a menționat că urmând exemplul sfinților, trebuie și noi să ne continuăm viețile noastre, sperând că întâlnirile dintre credincioși și ecumenismul vor produce efecte pozitive pe termen lung.
Momentul culminant și, totodată, cel de încheiere al acestei seri, a fost rugăciunea ”Tatăl nostru”, ocazie cu care toți cei prezenți, aparținând diferitelor confesiuni, dar fiind totuși frați și surori în Cristos, au putut să înalțe împreună această rugăciune a Domnului, în limbile română, maghiară și germană Tatălui ceresc.
Rugăciunea ecumenică a fost transmisă live pe pagina de Facebook a episcopiei de Timișoara, evenimentul fiind documentat fotografic de toate trei episcopiile implicate.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara