A face în așa fel încât parohia să devină complet accesibilă pentru persoanele cu handicap nu înseamnă doar a elimina barierele fizice: susține papa Francisc în mesajul video care însoțește intenția sa de rugăciune pentru luna decembrie a anului curent. Mesajul papei este realizat de Rețeaua mondială de rugăciune a papei și este difuzat în contextul primei vineri a lunii, dedicată cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
28 noiembrie 2023 – Vatican News.
 Persoanele cu dizabilități și participarea lor efectivă la viața societății și a Bisericii se află în centrul intenției de rugăciune a papei Francisc pentru luna decembrie 2023. Sfântul Părinte îndeamnă credincioșii la rugăciune pentru ca instituțiile civile și cele bisericești să acorde o mai mare atenție persoanelor cu handicap, ținând cont că a crea o parohie complet accesibilă înseamnă mai mult decât a elimina barierele arhitectonice.

”Printre cei mai fragili dintre noi”, spune Sfântul Părinte într-un mesaj video care însoțește intenția de rugăciune, ”se află persoanele cu dizabilități. Unele dintre acestea simt o respingere bazată pe necunoaștere sau prejudecăți care le transformă în persoane marginalizate. Instituțiile civile trebuie să susțină proiectele lor prin accesul la educație, la un loc de muncă și la domeniile în care se exprimă creativitatea. Este nevoie de programe, de inițiative care să ajute incluziunea.

Este nevoie, mai ales, de inimi mari care să fie dispuse să însoțească. E vorba de a ne schimba un pic mentalitatea pentru a ne deschide la contribuția și talentele acestor persoane cu diverse abilități, atât în societate cât și în viața Bisericii. De aceea, a crea o parohie complet accesibilă nu înseamnă doar a elimina barierele fizice, dar și a înțelege că trebuie să încetăm a vorbi despre ”ei” și a începe să vorbim despre ”noi”.

Să ne rugăm”, îndeamnă la finalul mesajului video papa Francisc, ”pentru ca persoanele cu dizabilități să fie în centrul atenției societății și instituțiile să promoveze programe de incluziune care să valorifice participarea lor activă”.

Sursa: www.vaticannews.va/ro