Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
2 martie 2023 – Vatican News
. A cere iertare de la victimele abuzurilor, în special pentru cele comise de unii membri ai Bisericii, este necesar, dar nu suficient, pentru că suferințele lor încep să se vindece numai dacă află răspunsuri concrete pentru a repara ororile îndurate și a preveni repetarea lor: spune papa Francisc în mesajul video care însoțește intenția de rugăciune a lunii martie.

Mesajul video este pregătit și difuzat de Rețeaua mondială de rugăciune a papei, fiind transmis prin tradiție în contextul primei vineri a lunii, dedicată cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus.

Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, mesajul papei Francisc:

În fața abuzurilor, în special a celor comise de unii membri ai Bisericii, nu e îndeajuns a cere iertare. A cere iertare e necesar, dar nu e suficient. A cere iertare este un lucru bun față de victime, dar acestea trebuie să se afle ”în centrul” a toate. Suferința lor și daunele psihologice pot începe să se vindece dacă găsesc răspunsuri: acțiuni concrete, pentru a repara ororile pe care le-au îndurat și a preveni repetarea lor.Biserica nu poate încerca să ascundă tragedia abuzurilor, de orice fel ar fi acestea. Nu trebuie ascunse nici abuzurile din familie, cluburi și din alte feluri de instituții. Biserica trebuie să fie un exemplu pentru a ajuta la soluționarea lor și să le aducă la lumină, în societate și în familii. Biserica trebuie să ofere spații sigure pentru a asculta victimele, a le însoți psihologic și a le ocroti. Să ne rugăm pentru cei care suferă din cauza răului primit din partea unor membri ai comunității bisericești, ca să afle chiar în Biserică un răspuns concret la durerea și suferințele lor.

Sursa: www.vaticannews.va/ro