”Un război sau o ciocnire armată ajunge să fie întotdeauna o înfrângere pentru toți”: susține papa Francisc în mesajul video care însoțește intenția de rugăciune a papei pentru luna aprilie a anului 2023, dedicat ”culturii nonviolenței”. Trăind, vorbind și acționând fără violență putem contribui la o adevărată cultură a păcii.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
30 martie 2023 – Vatican News. ”Prin nonviolență, să facem să crească o cultură a păcii, ținând cont că un război, o ciocnire armată ajunge să fie întotdeauna o înfrângere pentru toți”: spune papa Francisc într-un mesaj video, înregistrat în zilele trecute, prin care însoțește intenția de rugăciune a lunii aprilie a anului 2023.
Mesajul video este realizat de Rețeaua mondială de rugăciune a papei și este difuzat, de obicei, în contextul primei vineri a lunii, dedicată cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus. Pentru luna aprilie, s-a decis anticiparea publicării din moment ce vinerea viitoare, prima a lunii, este Vinerea Sfântă după calendarul liturgic al Bisericii romano-catolice.
Vă oferim aici, în traducerea noastră de lucru, mesajul Sfântului Părinte care însoțește intenția de rugăciune a lunii aprilie din 2023.
”A trăi, a vorbi și a acționa fără violență nu înseamnă a capitula, nici a pierde sau a renunța. Înseamnă a aspira la toate.
După cum spunea acum 60 de ani sfântul Ioan XIII în enciclica Pacem in terris, războiul este o nebunie, e în afara rațiunii. Un război, o ciocnire armată ajunge să fie întotdeauna o înfrângere pentru toți.
Să facem să crească o cultură a păcii. Să ne amintim că, chiar în caz de legitimă apărare, obiectivul este pacea, și că pacea durabilă poate fi numai pacea fără arme.
Să facem din nonviolență, în viața de fiecare zi și în relațiile internaționale, o călăuză pentru acțiunea noastră.
Și să ne rugăm pentru a răspândi tot mai mult cultura nonviolenței, care înseamnă a recurge tot mai puțin la arme atât din partea statelor, cât și a cetățenilor”.

Sursa: www.vaticannews.va/ro