Papa: Să fie abolită pedeapsa cu moartea în lume. Nu face dreptate, ci alimentează răzbunarea
În recentul mesaj video legat de intenția de rugăciune pentru luna septembrie, papa Francisc reiterează inadmisibilitatea pedepsei cu moartea, abolită în 170 de state, dar încă aplicată în 55 de țări din cele cinci continente.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 1 septembrie 2022. „Este inadecvată din punct de vedere moral. Societatea nu trebuie să-i priveze pe cei care au comis o infracțiune de posibilitatea de a se reabilita” – a spus papa Francisc în videoclipul dedicat intenției de rugăciune din luna septembrie.
Sfântul Părinte exprimă un „nu” necondiționat cu privire la pedeapsa cu moartea, practică definită ca fiind „întotdeauna inadmisibilă” – se reiterează în videoclipul cu intențiile de rugăciune pentru luna septembrie.
„Le cer tuturor oamenilor de bunăvoință să se mobilizeze pentru a obține abolirea pedepsei cu moartea în întreaga lume. Să ne rugăm ca pedeapsa cu moartea, care atentează la inviolabilitatea și demnitatea persoanei, să fie abolită în legislația tuturor țărilor din lume” – spune papa Francisc în mesajul video dedicat intenției de rugăciune pe care a încredințat-o apostolatului rugăciunii, în luna septembrie.
Pontiful îi cheamă pe creștini la o mobilizare spirituală colectivă pentru a se asigura că în toate țările lumii va fi eradicată această sancțiune penală, care – așa cum spune papa Francisc în videoclipul în spaniolă –  „nu oferă dreptate victimelor, ci alimentează răzbunarea”.
Conform datelor Organizației Națiunilor Unite, aproximativ 170 de state au abolit pedeapsa capitală și au impus un moratoriu asupra utilizării acesteia în legislație sau în aplicarea acesteia. Multe dintre țări au suspendat execuțiile timp de peste zece ani. Cu toate acestea, există 55 de țări de pe diferite continente în care pedeapsa capitală este încă aplicată. Pentru papa Francisc acest lucru este „inadmisibil” în lumina Evangheliei, deoarece porunca „să nu ucizi” se referă atât la cei nevinovați, cât și la cei vinovați.
În orice condamnare trebuie să existe întotdeauna o fereastră de speranță. Pedeapsa capitală nu oferă dreptate victimelor, ci alimentează răzbunarea. Și evită orice posibilitate de reparare a unei posibile erori judiciare.
Pe de altă parte, din punct de vedere moral, pedeapsa cu moartea este inadecvată: ea distruge cel mai important dar pe care l-am primit, viața. Să nu uităm că, până în ultimul moment, o persoană se poate converti și se poate schimba – amintește Sfântul Părinte în mesajul video dedicat intenției de rugăciune pentru luna septembrie – abolirea pedepsei cu moartea.

Sursa: www.vaticannews.va/ro