„Cristos a înviat. Această realitate o putem privi din trei puncte de vedere. Învierea Lui este o realitate istorică. Învierea Lui este o realitate a credinței și este o realitate a vieții. Oare de unde a venit această convingere? Și Apostolii, și cei care au venit după ei, în mod spiritual s-au întâlnit cu El. La început Apostolii erau plini de frică, s-au și ascuns, s-au închis în casele lor, dar cu puțin timp după ce Isus a înviat, au fost dispuși să meargă cu bucurie, cu înflăcărare și toată viața lor să vestească Învierea Domnului. Pentru mine, acest fapt istoric spune mult. Dar și mai târziu, chiar până astăzi, mii de martiri s-au întâlnit în mod spiritual în viața lor cu Isus cel Înviat și și-au sacrificat viața pentru El. Și noi suntem aici, mobilizați de acel Isus, care în urmă cu două mii de ani și-a dat viața pentru noi. Dacă El a înviat, asta înseamnă, că El trăiește. Învierea Lui este o realitate a credinței, fiindcă El trăiește printre noi întro altă dimensiune și în această dimensiune avem acces doar prin credință.” – a menționat Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în omilia sa rostită în cadrul celebrării Vigiliei Pascale în biserica Sfânta Ecaterina din Timișoara-Cetate.
Vigilia și sf. Liturghie din seara Sâmbetei Sfinte au început în fața bisericii cu sfințirea focului. Episcopul Diecezan a sfințit focul, din care a fost aprinsă lumânarea pascală, care îl reprezintă pe Cristos. – „Isus Cristos ieri și astăzi, Începutul și Sfârșitul, Alfa și Omega, ale Lui sunt timpurile și veșnicia, a Lui este Mărirea și Puterea, pentru toată veșnicia”, s-a rugat în cadrul celebrării Păstorul Diecezei, după care participanții au intrat în urma lumânării pascale în biserică, unde s-a intonat imnul Exultet de către ceremoniarul, medicul Zsolt Vastag. Lecturile din Vechiul și Noul Testament din cadrul Liturghiei Cuvântului au evocat istoria mântuirii.
După Liturghia Cuvântului, Excelența Sa Iosif Csaba Pál a sfințit apa și a stropit cu ea credincioșii care, la sfârșitul Sfintei Liturghii, au pornit într-o procesiune cu lumânări pentru a vesti lumii învierea lui Cristos. Cadrul muzical al Vigiliei a fost asigurat de domnul organist Denis Moldovan împreună cu un grup de muzicieni profesioniști de la Opera Națională din Timișoara și de la Filarmonica Banatul. S-a cântat Missa Brevis Nr. 7 în C Major de Charles Gounod.
În Duminica Paștelui, Episcopul Diecezan a celebrat Sfânta Liturghie la Penitenciarul Timișoara.

Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara