Vineri, 9 septembrie a.c., cu începere de la ora 14.00 un grup de zece jurnaliști din Germania și Austria au vizitat Domul sf. Gheorghe, catedrala Diecezei romano-catolice de Timișoara. Oaspeții, însoțiți de doamna dr. Ingeborg Szöllösi, referent din partea Deutsches Kulturforum östliches Europa (Forumul Cultural German pentru Europa de Est), au vizitat în această zi o serie de instituții ale orașului de pe Bega (Consulatul German, Forumul Democrat German și pe deputatul minorității germane, dl. Ovidiu Ganț, Primăria Municipiului Timișoara, Teatrul German de Stat, Liceul „Nikolaus Lenau“, Opera Națională Română, redacția din Timișoara a ziarului Allgemeine Deutsche Zeitung/ Banater Zeitung, diverse firme etc) într-o călătorie de documentare având ca temă însăși orașul Timișoara, în toate aspectele vieții sale sociale, economice, culturale, religioase, dar și titlul de Capitală Culturală a Europei, pe care Timișoara îl va deține anul viitor. În acest context a avut loc și o întâlnire în Domul sf. Gheorghe, catedrala cea mai veche a orașului de pe Bega, cu Pr. Nikola Lauš, directorul cancelariei diecezane și responsabil diecezan pentru proiectul de restaurare și renovare a Domului și cu dr. Claudiu Călin, arhivist diecezan.
Întâlnirea a debutat cu o introducere istorică referitoare la istoria Domului din Timișoara, dar și a diecezei, respectiv la întinderea și mărimea acesteia, realizată de dr. Claudiu Călin, după care Pr. Nikola Lauš a răspuns jurnaliștilor oaspeți la diverse întrebări cu privire la proiectul de renovare, la viața diecezei, vocații, ecumenism și dialogul cu alte religii (iudaism și islam), pastorație în cele șapte limbi ale diecezei, aspecte sociale și morale, renovări, biserici monumentale.
Cei zece jurnaliști care au vizitat șantierul de restaurare a Domului provin de la Deutsche Presseagentur (DPA), Westdeutsche Allgemeine Zeitung, Bayerischer Rundfunk, ORF Radio și OÖ.Nachrichten, Saarländischer Rundfunk – ARD, SR2 Kulturradio, Kultur Aktuell, Katholische Nachrichten-Agentur, Magazine „Restauro“, „Stein“ und „Baumeister“, Thüringer Allgemeine, Ostthüringer Zeitung, Thüringische Landeszeitung (Funke-Mediengruppe), Hamburger Abendblatt, Preußische Allgemeine Zeitung, Kulturkorrespondenz, Der Freitag, Neue Zeitung, Budapester Zeitung.
Pe lângă interesul pentru temele expuse și numărul mare de întrebări adresate, o bucurie aparte a reprezentat-o faptul – aflat pe parcurs – că doi dintre jurnaliști au rădăcini în Banat, fiind activi de câteva decenii în presa germană.
Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara
Foto: Dr. Ingeborg Szöllösi și Marius Koity