Te lăudăm, Tată, cu toate creaturile tale, care au ieșit din mâna ta puternică. Sunt ale tale și sunt pline de prezența ta și de duioșia ta. Lăudat să fii!!
Papa Francisc: Rugăciune creștină cu creația, (fragment enciclica Laudato si’)

În prima carte a Sf. Scripturi citim: „Domnul Dumnezeu l-a luat pe om şi l-a pus în grădina Édenului ca să o lucreze şi să o păzească”. (Gen 2,15) Bunul Dumnezeu i-a încredințat omului lumea creată și i-a încredințat responsabilitatea de a o întreține și de a o păstra.
Tuturor ni s-a acordat această îndatorire, așa că suntem cu toții lucrătorii și păzitorii acestei lumi minunate. Acest lucru dorește să sublinieze și proiectul de grădinărit lansat de redactorii site-ului hittan.ro pentru grupuri formate din cinci copii participanți la orele de religie romano-catolice.

Obiective:
Participanții:
– să amenajeze și să lucreze o grădină cu flori, mirodenii sau plante medicinale în teritoriul parohiei locale sau pe un teren al parohiei și să prezinte fiecare fază a muncii lor în prima parte a unei cărți digitale (e-book);
– să cunoască plantele din grădină, modul de îngrijire și utilizare a acestora și să prezinte acest lucru detaliat în cea de-a doua parte a cărții digitale (e-book);
– povestiți și altora frumusețea și utilitatea grădinăritului – pentru aceasta alcătuiți un videoclip motivațional.

Proiectul este lansat de către redactorii site-ului hittan.ro.
Pot participa: grupuri formate dintrun număr de cinci elevi ai claselor V-IX, din aceeași parohie din Arhidieceza de Alba Iulia, respectiv Diecezele de Oradea, Satu Mare și Timișoara. Elevii sunt pregătiți de către profesorii lor de religie, de cateheți sau preoții parohiilor respective.
Descrierea proiectelor: Fiecare echipă, având o denumire la alegere, va aplica cu două lucrări, care vor fi afișate pe un panou public Trello. Panoul este creat de echipă.
* Acest videoclip vă poate ajuta în utilizarea Trello: https://youtu.be/jSMzo6bZGgU
Este nevoie de o simplă înregistrare prin e-mail. Un membru creează panoul, iar ceilalți pot fi invitați prin e-mail sau link.

Termen limită pentru înscrieri: 17 aprilie, miezul nopții.
Termen limită pentru depunerea proiectelor: 31 iulie, miezul nopții.
Evaluare: în primul weekend din august (detalii ulterior pe hittan.ro)
Înregistrarea se va face printro scrisoare trimisă pe adresa de e-mail kateketikai.forum@gmail.com, indicând numele echipei, numele membrilor echipei, școala, clasa, parohia, numele profesorului de religie și al preotului care a ajutat în pregătire.
Linkul care conține proiectele (link-ul panoului Trello) trebuie trimis tot pe această adresă.

Cerințe referitoare la conținutul și forma proiectelor:
– Prima fisă a panoului Trello conține prezentarea cu text, poză sau video a membrilor echipei. Următoarele două fișe sunt cele două lucrări redactate în mod separat. A patra fișă conține relatările a membrilor echipei, a cincea părerea profesorului de religie, iar a șasea părerea preotului / preoților, în legătură cu grădinăritul realizat împreună.

– Lucrările:
Prima lucrare este o carte digitală (e-book) prevăzută cu un titlu, a cărei primă parte detaliază toate fazele lucrărilor de grădinărit și îngrijire, de la pregătirea terenului până la îngrijirea și utilizarea plantelor cultivate. A doua parte conține o prezentare detaliată și utilizarea tuturor plantelor din grădină. (Folosirea florilor pentru decorarea bisericii, decorarea locurilor de rugăciune private, decorarea iconițelor cu flori uscate etc.) Pentru prezentare pot fi folosite fotografii, text scris, înregistrări audio sau video. La a doua fișă de pe panoul Trello trebuie adăugat cu ajutorul programului Book Creator link-ul cărții digitală create.
Acest scurt video vă poate ajuta în redactarea e-book-ului: https://youtu.be/3VE-zbkeXFY

Cea de-a doua lucrare este un video motivațional de max. 6 minute realizat de către membrii echipei. În film, toți membrii grupului ar trebui să vorbească și să aducă argumente în favoarea utilității și frumuseții grădinăritului.
Vă rugăm să încărcați filmulețul pe canalul Youtube (mod non-public) și să faceți un link către următoarea fișă de pe panoul Trello.
Ambele lucrări trebuie să conțină numele membrilor echipei, al profesorului pregătitor, al preotului, numele parohiei și al școlii, precum și faptul că lucrarea a fost realizată pentru proiectul intitulat Lucrează și păzește!

Evaluare, criterii de evaluare:
Lucrările vor fi evaluate de un juriu format din mai mulți membri.
În cazul primei lucrări (ebook) se aplică următorul punctaj (în total max. 130 de puncte):

Prima parte (prezentarea grădinăritului – max. 80 de puncte):
– justificarea alegerii tipului de grădină: max. 10 puncte;
– îngrijirea grădinii, aspect frumos: max. 20 de puncte;
– prezentare clară și inteligibilă a fiecărei etape de lucru: max. 30 de puncte;
– calitatea imaginilor, a sunetului și a video-ului: max. 10 puncte;
– ortografie: max. 10 puncte;

Partea a doua (prezentare detaliată a plantelor din grădină – max. 50 de puncte):
– prezentare temeinică a fiecărei plante (semănat/plantare, îngrijire, utilizare – poate fi cu text și foto, sau audio-video): max. 30 de puncte;
– material foto sau video de calitate: max. 10 puncte;
– ortografie: 10 puncte.

Punctajul celei de-al doua lucrări (video motivațional) (max. 70 de puncte în total):
– argumentare, gânduri convingătoare: max. 20 de puncte;
– stil de vorbire adecvată: max. 10 puncte;
– soluții creative si exigențe: max. 10 puncte;
– calitate video: max. 10 puncte;
– distribuirea filmulețului pe Facebook: max. 20 de puncte.
Video-ul va fi publicat pe pagina de Facebook hittan.ro de către organizatori în max. 10 ore după data limită de depunere (17 iunie 2022). Distribuirea este posibilă până la ora 23:00, din 23 iunie 2022.
Punctajul pentru distribuire este următorul: 0 distribuire: 0 puncte; între 1 și 40 de distribuiri: 3 puncte; 6 puncte pentru 40-80 de distribuiri; 9 puncte pentru 80-120 de distribuiri; 12 puncte pentru 120-160 de distribuiri; 15 puncte pentru 160-200 de distribuiri; 20 de puncte pentru peste 200 de distribuiri.
Evaluarea proiectului va fi transmisă în direct pe site-ul hittan.ro și pe pagina de Facebook hittan.ro.
Evaluarea publică și anunțarea rezultatelor în seara zilei de 24 iunie 2022.

Recompensă:
– Grand Prix (pentru membrii echipei cu cele mai mari șase scoruri, un profesor de religie și un preot paroh) pregătire online de grădinărit.
– Un total de 200 de puncte pot fi acordate pentru înscrieri. Fiecare echipă cu un scor peste 150 va primi un pachet cadou valoros.
– Toate înscrierile vor fi postate pe site-ul hittan.ro și pe pagina de Facebook hittan.ro.

Premii:
Premiul principal (pentru membrii, profesorii de religie și parohii celor șase echipe cu cele mai mari punctaje): curs online de grădinărit.
– Pentru lucrări pot fi acordate în total 200 de puncte. Fiecare echipă cu un punctaj peste 150 va primi un premiu valoros.
– Toate lucrările vor fi postate pe site-ul hittan.ro și pe pagina de Facebook hittan.ro.

Vă dorim succes!

Parteneri media: