Msgr. Santo Rocco Gangemi, Nunțiu Apostolic la Belgrad, a anunțat luni, 18 martie în prezența clerului și a reprezentanților presei, numele noului episcop al Diecezei de Zrenjanin / Becicherecu Mare. Acesta este dr. Mirko Štefković, până acum econom al Diecezei de Subotica – a relatat pagina Facebook a Diecezei de Zrenjanin / Becicherecu Mare, unde a fost transmis în direct acest eveniment.
La începutul conferinței de presă, care a început la ora 12.00, Excelența Sa László Német, arhiepiscop de Belgrad, le-a urat bun venit participanților. Apoi l-a invitat pe Nunțiul Apostolic să se adreseze audienței. Nunțiul Gangemi le-a reamintit celor prezenți că, în urma numirii, în data de 5 noiembrie 2022, a episcopului László Német, ca arhiepiscop și mitropolit de Belgrad, a fost necesară numirea unui nou ierarh în fruntea Episcopiei de Zrenjanin.
Nunțiul a făcut apoi cunoscut faptul că Sfântul Părinte, Papa Francisc l-a numit pe Pr. Mirko Štefković ca nou episcop al Diecezei de Zrenjanin / Becicherecu Mare. Nunțiul apostolic a făcut apel la clerul și la credincioșii din dieceză să îl întâmpine cu mult drag pe noul păstor și a cerut binecuvântarea lui Dumnezeu asupra noului episcop și asupra celor prezenți.
În continuare Excelența Sa László Német, arhiepiscop de Belgrad, i-a urat bun venit noului episcop, în numele Diecezei de Zrenjanin, al cărei administrator apostolic i-a fost și după numirea în scaunul de la Belgrad, și totodată și-a exprimat speranța că dieceza va lua o frumoasă dinamică cu noul episcop.
A urmat discursul Pr. Mirko Štefković, episcop numit, care a afirmat că numirea a fost o surpriză pentru el. Totodată l-a rugat pe ambasadorul Sf. Scaun să transmită cele mai sincere mulțumiri Papei Francisc pentru că l-a onorat cu încrederea sa. Noul episcop a subliniat: „Sunt conștient de seriozitatea slujirii pe care mi-a încredințat-o Biserica Mamă, dar cred că nu sunt singur în această misiune, ci că pot conta cu deplină încredere pe poporul credincios al lui Dumnezeu, pe confrații mei în preoție și pe credincioșii laici din regiunea Banat [partea aflată în Serbia]. Indiferent de naționalitate, religie sau orice altă apartenență, sunt deschis la cooperare cu toți cei care țin la bunăstarea socială a regiunii.
În final Excelența Sa László Német, arhiepiscop de Belgrad, a anunțat că sfințirea noului episcop al Diecezei de Zrenjanin va avea loc în data de 1 iunie 2024, la ora 11.00, în catedrala Sf. Ioan Nepomuk din Zrenjanin.

Pr. Mirko Štefković s-a născut în data 24 septembrie 1977 (solemnitatea Sf. Gerhard) în Subotica (Tavankút), fiind al doilea copil al lui Ivan și Dominika Štefković (născută Ivanković). Fratele său, Josip, este preot al Diecezei de Subotica, în prezent decan de Zombor și paroh al parohiilor Înălțarea Sfintei Cruci din Zombor și Sfântul Nicolae Tavelić. Fratele său, Nikola, este căsătorit și tatăl a trei copii.
Tatăl lor a trecut la cele veșnice în 1994, iar mama lor i-a crescut singură pe cei trei băieți în condiții modeste.
Msgr. Štefković a urmat școala primară în Stari Žednik și Subotica și a absolvit Liceul Clasic Episcopal Paulinum din Subotica. A efectuat stagiul militar la Niš, iar ulterior, Dr. János Pénzes, pe atunci episcop de Subotica, l-a trimis la Roma ca student la Teologie, unde a petrecut primii doi ani la Institutul Casa Balthasar și ceilalți șase la Colegiul Germanicum et Hungaricum de Urbe. A studiat Filozofia la Universitatea Pontificală Urbaniana între 1998 și 2000, apoi Teologia la Universitatea Pontificală Gregoriana, unde a obținut licența în Teologie fundamentală în 2006.
În data de 3 mai 2003 episcopul Pénzes l-a sfințit diacon la Roma. Msgr. Štefković a petrecut apoi un an de practică pastorală la parohia Maria Zăpezii din Horgoš. Hirotonirea întru preot a avut loc la 29 iunie 2004 în Catedrala Sfânta Tereza de Ávila din Subotica.
După terminarea studiilor postuniversitare a fost numit secretar personal al episcopului diecezan și notar al Ordinariatului Episcopal, funcție pe care a îndeplinit-o până în 2020, iar în 2021 a fost numit econom al Diecezei de Subotica și director al Căminului pentru Preoți „Josephinum”.
A fost ceremoniar și purtător de cuvânt al diecezei din 2011 până în 2023.
Între timp, a devenit secretar adjunct al Conferinței Episcopale Internaționale Sfinții Chiril și Metodiu, începând cu 2010, iar din 2016 până în 2021 a fost secretar al acestei Conferințe.
În plus, din luna mai 2007 până în luna iunie 2011 a fost redactor-șef al ziarului catolic „Zvonik”, membru al Consiliului consultorilor, al Senatului preoțesc și al Comitetului economic diecezan, precum și membru al Comitetului de comemorare al orașului Subotica.
Predă Teologie fundamentală la Institutul de Teologie și Catehetică al Diecezei de Subotica și este, de asemenea, colaborator al Radio Maria Serbia. În timpul liber îi place să meargă pe jos, dar și cu bicicleta și este membru al echipei de futsal a clerului din Serbia. Pe lângă limba sa maternă, limba croată, vorbește fluent limbile sârbă, maghiară, italiană și germană, iar limba engleză la un nivel mediu.

Sursa: https://www.facebook.com/catholic.zr