În data de 12 septembrie, în Piața Eroilor din Budapesta, se va încheia cel de-al 52-lea Congres Euharistic Internațional, iar Sf. Liturghie de închidere, care va începe la ora 11:30, va fi celebrată de Papa Francisc.
Organizatorii vor pregăti și pentru ultima zi al acestui eveniment mondial programe speciale, în care mesagerii evenimentului, respectiv muzicienii și coriștii Operei Maghiare de Stat vor juca un rol principal.
În programul de dinaintea Sf. Liturghii precum și în cadrul ceremoniei de încheiere va cânta un cor format din 2.100 de persoane, format special pentru acest eveniment. Cântăreți din toată țara – dintr-un total de 82 de coruri – vor concerta sub îndrumarea Școlii de coruri maghiare Zoltán Kodály și al dirijorului Ferenc Sapszon.
La ceremonia de încheiere al congresului vom putea întâmpina doi mari sportivi care se întorc de la Jocurile Paralimpice de la Tokyo, mesagerii Programului de voluntari CEI: Luca Ekler, campioană mondială la nivel european și paraatlet mondial și Gyöngyi Dani, campioană la scrimă, multiplu medaliat cu argint și bronz paralimpic.
Doi actori câștigători ai Premiului Jászai Mari, anume Anna Kubik și Csaba Pindroch, vor depune mărturie.
Printre interpreții muzicali se numără mesagerii acestui eveniment internațional: interpreții Sena Dagadu și Gabi Tóth, precum și ansamblul Jazzation acappella.
Corul şi orchestra Operei de Stat din Ungaria, dirijate de Balázs Kocsár, vor interpreta piesa Budavári Te Deum de Kodály Zoltán. Solişti: Erika Miklósa, Lúcia Schwartz Megyesi, Gergely Boncsér și András Palerdi.
La Sf. Liturghie celebrată de Papa Francisc animator muzical va fi Orchestra Operei de Stat Maghiar și corurile reunite.
Sursa text & foto: www.iec2020.hu