Acum 150 de ani, în anul 1873, Surorile de Notre Dame din Timișoara deschideau la Seghedin o nouă școală pentru educația fetelor. Episcopul Alexander Bonnaz, precum și prepoziții capitlului din Timișoara Ștefan Oltványi și Paul Oltványi, care erau legați de orașul Seghedin – Orașul (cartierul) de Jos, pentru că au activat și acolo, împărtășind cu păstorul loc și cu Surorile idealurile educației tinerimii, au sprijinit ridicarea unei noi școli în orașul de pe Tisa. Astfel, un grup de șase surori din Timișoara au plecat la Seghedin, pentru a întemeia acolo noul lăcaș de învățământ.
În acest moment aniversar pentru școala din Seghedin, în data de 8 mai 2023, Sora M. Andreea Ivanics, provinciala Surorilor de Notre Dame din Ungaria, împreună cu cu un grup de profesori ai Școlii „Carolina“ din Seghedin și cu două clase de elevi au participat la Timișoara, la ora 11.30 la o sf. Liturghie festivă, celebrată în Biserica Surorilor de Notre Dame de părintele canonic Zsolt Szilvágyi, vicar pastoral, paroh de Timișoara IV. Iosefin împreună cu Msgr. Gjuka Augustinov, paroh al Parohiei Personale Bulgare din Timișoara, Msgr. Lajos Kondé, vicar episcopal, canonic-paroh al catedralei din Seghedin și pr. Árpád Király, canonic, paroh de Arad-Șega. Au fost prezente Surorile de Notre Dame din Timișoara: Sr. M. Carmen, Sr. Mariana și Sr. M. Renata, împreună cu d-na dr. Ildiko Erdeli, directoarea Liceului Teoretic Maghiar Bartok Béla, două clase de elevi ale acestui liceu și profesori.
Pr. Zsolt Szilvágyi a subliniat în omilia sa importanța acestei sărbători comune, a întâlnirii: trecutul și prezentul școlilor-surori leagă Timișoara și Seghedinul. Rădăcinile comune sunt importante, pentru că trebuie să ne cunoaștem trecutul pentru a înțelege mai bine prezentul și să contribuim astfel la un viitor mai bun. Un copac este viu atunci când este credincios rădăcinilor sale și naște noi lăstari. Vicarul episcopal a subliniat necesitatea de a găsi modalitatea de a vesti Evanghelia și de a educa în fața noilor provocări actuale.
La finalul celebrării, Sr. M. Andreea Ivanics a adresat celor prezenți un frumos salut, făcând o relatare a istoriei, idealurilor și tradițiilor educative ale surorilor din Timișoara și Seghedin. Apoi, după un moment muzical al copiilor din cadrul Liceului Bartok, care au cântat la mai multe țitere, sub coordonarea Sr. M. Renata Miklós, a fost dezvelită și binecuvântată o placă de marmură, comemorativă, cu o inscripție în limbile maghiară, germană și română, care marchează momentul aniversar al acestei școli din Seghedin și fondarea ei de către Surorile de Notre Dame din Timișoara. Sfânta Liturghie oferită în această zi s-a celebrat în cinstea Fericitei M. Theresia Gerhardinger, întemeietoarea Congregației Surorilor Sărace Școlare ale Sfintei Fecioare Maria, cunoscute în Banat drept Surorile de Notre Dame.
După Sfânta Liturghie, elevii din Szeged și Timișoara s-au întrecut într-un concurs de jocuri. Acest tur cu tematică urbană a constituit prima parte a unei provocări de 150 de kilometri, care îi va conduce pe participanți spre locurile legate de Surorile de Notre Dame, între Timișoara și Seghedin, Lipova, Radna, Sânnicolau Mare sau Cenad, localități care conservă moșteniri și urme ale Ordinului, care pot fi descoperite în timpul parcurgerii „Drumului Surorilor de Notre Dame”. Acesta poate fi parcurs în etape, ca pelerinaj sau ca excursie. Călătoria tematică, care se întinde pe parcursul a 150 de ani, ne poate ajuta să ne apropiem de Surorile Școlare de Notre Dame, de tradițiile noastre istorice, de moștenirea noastră, dar și de personalitatea noastră și de noi înșine.
Țelul Surorilor de Notre Dame este de a-i ajuta pe participanți să găsească armonia între trecut, prezent și viitor prin intermediul popasurilor realizate. Înrădăcinate în trecut, trăind în prezent și concentrându-se asupra viitorului, ele doresc să transmită valorile și punctele de referință care pot da esență vieții de zi cu zi.

Sursa: Magyar Kurír
Foto: Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara