Vineri, 21 ianuarie a.c, a avut loc o  întâlnire ecumenică de rugăciune, la Biserica Ortodoxă Română ”Pogorârea Sfântului Duh” din Bocșa Montană, cu participarea comună a E.S. Episcop Iosif Csaba Pál episcop de Timișoara, E.S. Ioan Călin Bot episcop auxiliary greco-catolic de Lugoj și PS Lucian Mic, Episcop ortodox al Caransebeșului, fiind reuniți totodată și arhidiaconi, decani/protopopi și preoți aparținând celor trei confestiuni, dar și reprezentanții primăriei și consiliului local Bocșa Montană
Primirea episcopilor s-a făcut la ora 16.30 în mod protocolar în fața primăriei orașului Bocșa-Montană. Aici, în sala de ședințe a primăriei dl. Mirel Pascu, i-a salutat pe cei trei ierarhi. A urmat vernisajul de pictură al artistului Nik Potocean, care a prezentat imagini realizate de domnia sa cu toate bisericile creștine,  tradiționale de pe raza orașului Bocșa. Episcopii au primit în dar câte o pictură a artistului.  După acest moment participanții s-au deplasat spre biserica protopopială din Bocșa Montană.  Inițiativa momentului cultural a venit din partea domnului Erwin Josef Țigla, președintele Forumului Democrat al Germanilor din Banatul Montan în colaborare cu Biblioteca Orășenească „Tata Oancea” din Bocșa-Montană.
Seara de rugăciune a debutat cu o rugăciune comună, Acatistul Domnului nostru Isus Cristos; în lumea ortodoxă, acatistul este modul cel mai simplu prin care credinciosul poate cere ajutorul divin în anumite momente importante din viaţă, dar şi legătura care se creează cu lumea divină. Acatistul reprezintă o slujbă liturgică în ritul bizantin prin care se rememorează evenimente sfinte şi se cere ajutorul lui Dumnezeu şi al sfinţilor în viaţa celui care se roagă citind acel acatist.
În terminologia bisericească, catisma înseamnă a şedea, iar acatism înseamnă a sta în picioare sau în genunchi, nu şezut. Aceasta este explicația pentru care la rugăciunea acatistului, cei prezenți s-au rugat în picioare sau în genunchi.
Rugăciunea acatistului a fost urmată de salutul PS Lucian Mic, ocazie cu care acesta a transmis următoarele: ”Încă din Biserica primară, inima și sufletul mulțimii celor ce au crezut, erau una. Inima și sufletul nostru, al celor care credem în Cristos, Mântuitorul lumii,  și ne-am rugat împreună în această seară, a fost una. Fiindcă avem un singur Dumnezeu, iar Dumnezeu este iubire. Prin rugăciunea noastră, am mărturisit despre Învierea Domnului nostru Isus Cristos. Am simțit, în această seară, că harul lui Dumnezeu s-a pogorât peste noi și harul Duhului Sfânt a rămas peste noi toți.”
Ulterior, episcopul de Caransebeș, mulțumind pentru atât pentru prezența Excelenței Sale Ioan Bot, cât și E.S. Alexandru Mesian, episcop greco-catolic de Lugoj, pentru binecuvântarea oferită, l-a invitat pe prea sfințitul episcop auxiliar de Lugoj să adreseze cuvântul de învățătură poporului lui Dumnezeu prezent la rugăciune. Episcopul greco-catolic a menționat că: ”Frumusețea va mântui lumea; cred că această expresie a fost zămislită într-un context asemănător acestei seri; sunt aici, pentru a cere alături de dumneavoastră, darul unității.” Folosind drept fundament Evanghelia Sf. Ioan (17, 21) – ” Mă rog ca toţi să fie una, cum Tu, Tată, eşti în Mine şi Eu, în Tine, ca şi ei să fie una în noi”, episcopul  a transmis că modelul unității în credință este reprezentat de iubirea dintre Fiul și Tatăl și Tatăl și Fiul – în Spiritul Sfânt. ”Precum Tatăl este în Mine și eu în El” nu înseamnă doar a fi, vedea, a simți, ci se concretizează și prin acțiune. Iar noi, acum, prin această întâlnire facem pași, voiți și hotărâți” au fost impulsurile episcopului Ioan, transmise fraților și surorilor în Cristos.
Un alt moment important al serii de rugăciune a fost reprezentat de cuvintele pe care E.S. Iosif Csaba Pál, episcop diecezan de Timișoara le-a transmis celor prezenți: ”Vreau să vă mulțumesc pentru frumusețe; ceea ce am trait aici, în această Biserică și în această comunitate; pentru adevărul pe care l-am primit prin predica PS Ioan și PS Lucian. Am văzut frumusețe și adevăr; și vreau să vă mulțumesc pentru iubirea voastră. Când aceste trei lucruri: frumusețea, adevărul și iubirea sunt împreună, acolo este armonia adevărată. Și eu cred că doar Duhul Sfânt poate să lucreze acest frumos. Vă mulțumesc frumos pentru găzduire și pentru această seară minunată.”
Momentul culminant și, totodată, cel de încheiere al acestei seri, a fost rugăciunea ”Tatăl nostru”, ocazie cu care toți cei prezenți, aparținând diferitelor confesiuni, dar fiind totuși frați și surori în Cristos, au putut să înalțe împreună această rugăciune a Domnului, Tatălui ceresc.
Rugăciunea ecumenică a fost transmisă live pe pagina de Facebook a episcopiei de Timișoara, evenimentul fiind documentat fotografic de toate trei episcopiile implicate.

Biroul de presă al Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara