„Vă rog să nu-i mai excludem pe cei care se află la marginea societății, fie din cauza sărăciei, a dependențelor, a bolilor mintale sau a handicapului”, a spus Papa Francisc. În videoclipul său care conține intenția de rugăciune pentru luna septembrie, Sf. Părinte critică ignoranța și societatea de unică folosință, de consum. Papa Francisc face apel la o „cultură a acceptării” și a ospitalității. Este important să se ofere „securitate, protecție, iubire” și „căldură umană”.
„O persoană fără adăpost care moare pe stradă nu va apărea niciodată pe prima pagină a motoarelor de căutare pe internet sau la știri”, spune Papa Francisc, ca de obicei, în spaniolă, la începutul videoclipului. Vaticanul a publicat marți după-amiază intenția lunară de rugăciune a Sf. Părinte. În videoclip apar oameni ai străzii.
„Cum s-a putut ajunge la acest nivel de indiferență?”
Și cum am putut permite ca această cultură să ne domine viețile, orașele, modul nostru de viață?”, continuă Papa – la care în videoclip pot fi văzute persoane cu dizabilități, persoane fără adăpost și adevărate orașe de corturi.
„Primirea tuturor celor în nevoie”.
Potrivit Sf. Părinte, oamenii au deja gâtul înțepenit de la a privi în altă parte. Iar el face apel la toată lumea:
„Vă rugăm să nu-i mai excludem pe cei care sunt marginalizați, excluși din societate, fie din cauza sărăciei, a dependenței, a bolilor mintale sau a handicapului. Haideți să ne concentrăm în a-i îmbrățișa.  În a-i primi pe toți cei care au nevoie.” În videoclip, pot fi văzute călugărițe conducând copii mici de mână, sau ajutând persoane bolnave, ori organizând distribuirea de alimente pentru cei nevoiași. Papa Francisc încheie videoclipul cu un apel:
„Să ne rugăm pentru oamenii care trăiesc în condiții adesea inumane, la marginea societății, pentru ca ei să nu fie trecuți cu vederea de către instituții și nici considerați neimportanți.”
Videoclipul cu intențiile de rugăciune ale Papei Francisc este un proiect al „Rețelei mondiale de rugăciune a Papei”. În fiecare lună, Sf. Părinte abordează în scurte videoclipuri provocările cu care se confruntă omenirea și Biserica timpului nostru. Temele pentru fiecare lună în parte sunt stabilite cu mult timp înainte.

Sursa: www.vaticannews.va/de

Traducere: Biroul de presă al Episcopiei de Timișoara