Papa Francisc a înființat, în cadrul Departamentului pentru Cauzele Sfinților, Comisia „Noii Martiri – Mărturisitori ai credinței”, în vederea Jubileului din 2025, „pentru a întocmi un catalog al tuturor celor care și-au vărsat sângele pentru a-l mărturisi pe Cristos și a da mărturie despre Evanghelia sa”.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 5 iulie 2023. Scopul Comisiei – se precizează în Scrisoarea papei Francisc, de înființare a acesteia, este de a continua cercetarea, începută deja cu ocazia Marelui Jubileu din 2000, pentru a identifica mărturisitorii credinței din acest ultim sfert de secol, și pentru a continua cercetarea legată de următorii ani.
„Într-adevăr” – scrie Sfântul Părinte – „martirii au însoțit viața Bisericii în toate timpurile și înfloresc ca ‘roade coapte și excelente ale viei Domnului’ chiar și astăzi. Așa cum am spus de mai multe ori, martirii ‘sunt mai numeroși în zilele noastre decât în primele secole’: sunt episcopi, preoți, bărbați și femei care și-au consacrat viața Domnului, laici și familii, care în diferitele țări ale lumii, prin darul vieții lor, au oferit dovada supremă de caritate (cf. LG 42). Așa cum scria deja sfântul Ioan Paul al II-lea în Scrisoarea apostolică Tertio millennio adveniente, trebuie făcut totul pentru ca moștenirea cetei de ‘soldați necunoscuți ai marii cauze a lui Dumnezeu’ (37) să nu se piardă.”
În Scrisoarea prin care înființează comisia, pontiful amintește de celebrarea ecumenică din 7 mai 2000, de la Colosseum, unde s-au reunit reprezentanți ai Bisericilor și comunităților ecleziale din întreaga lume, „pentru a evoca, împreună cu episcopul Romei, bogăția a ceea ce am numit mai târziu ‘ecumenismul sângelui'”. „Și în Jubileul care va urma vom fi uniți într-o astfel de celebrare” – precizează pontiful în document.
Sfântul Părinte explică, totodată, că prin această inițiativă nu se intenționează stabilirea de noi criterii pentru constatarea canonică a martiriului, ci continuarea cercetării începută asupra celor care, chiar și în prezent, continuă să fie uciși doar pentru că sunt creștini.
Este vorba, așadar, de continuarea cercetării istorice „pentru a colecta mărturiile de viață, până la vărsarea sângelui, ale acestor surori și frați ai noștri, astfel încât memoria lor să se evidențieze ca o comoară pe care comunitatea creștină să o prețuiască. Cercetarea nu va privi doar Biserica Catolică, ci se va extinde la toate confesiunile creștine. Chiar și în vremurile noastre, în care asistăm la o schimbare de epocă, creștinii continuă să arate, în contexte de mare risc, vitalitatea Botezului care ne unește. Nu puțini sunt, de fapt, cei care, deși sunt conștienți de pericolele la care se expun, își manifestă credința sau participă la Sfânta Liturghie de duminică.
Alții sunt uciși în efortul de a asista, în spirit de caritate, viețile săracilor, de a se îngriji de cei lepădați de societate, de a prețui și promova darul păcii și puterea iertării. Alții sunt victime tăcute, ca indivizi sau în grupuri, ale răsturnărilor istoriei. Tuturor acestora le datorăm o mare cinste, și nu-i putem uita. Lucrările Comisiei vor face posibilă așezarea, alături de martirii recunoscuți oficial de Biserică, a mărturiilor documentate – și sunt multe – ale acestor frați și surori ai noștri, într-o vastă panoramă în care răsună vocea unică a martiriului creștinilor.”
Comisia – explică pontiful – va trebui să se folosească de contribuția activă a Bisericilor particulare, a institutelor religioase și a tuturor celorlalte realități creștine, „în conformitate cu criteriile pe care le va elabora aceeași Comisie”.
„Într-o lume în care uneori pare că răul prevalează, sunt convins că elaborarea acestui Catalog, și în contextul Jubileului, acum iminent, îi va ajuta pe credincioși să citească chiar și vremurile noastre în lumina Paștelui, scoțând din tezaurul unei fidelități atât de generoase față de Cristos motivele vieții și ale binelui” – se spune în încheierea Scrisorii papei Francisc de înființare a Comisiei „Noii Martiri – Mărturisitori ai credinței”, dată publicității miercuri, 5 iulie 2023.

Sursa: www.vaticannews.va/ro

Foto: www.vaticannews.va/hu