La intenția de rugăciune a lunii decembrie a anului curent, însoțită de un mesaj video, papa Francisc îndeamnă întreaga Biserică să se roage pentru misiunea cateheților, care îndeplinesc un rol esențial în vestirea Evangheliei. Papa spune că ei nu ”lucrează” ca și cateheți, dar trebuie ”să fie” cateheți, să ducă Evanghelia prin însăși viața și mărturia lor.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
30 noiembrie 2021 – Vatican News
. Sfântul Părinte însoțește cu un mesaj video intenția de rugăciune a lunii decembrie a anului curent prin care aduce în atenția întregii Biserici rolul esențial pe care îl desfășoară cateheții (sau ”catiheții”) în vestirea Evangheliei.
Catehetul, remarcă pontiful în mesajul său video, subtitrat aici în limba română, nu îndeplinește o funcție. Asumarea misiunii de catehet înseamnă asumarea unui adevărat fel de a fi, punând toată existența în slujirea Evangheliei.
Umbrită și chiar interzisă de vitregiile comunismului, misiunea catehetului a îndeplinit un rol fundamental în Biserica din România, iar în zilele noastre are nevoie de susținere internă și de aprofundare teologică pentru a înfrunta noile provocări ale timpurilor.
Mesajul video al Sfântului Părinte, realizat de Rețeaua Mondială de Rugăciunea a Papei, este difuzat lunar în contextul primei vineri a lunii, dedicată cinstirii Inimii Preasfinte a lui Isus.
Papa Francisc: «Cateheții au o misiune de neînlocuit în transmiterea și în aprofundarea credinței. Slujirea laicală a catehetului este o vocație, o misiune. A fi catehet înseamnă că o persoană ”este” catehet, nu că ”lucrează” ca și catehet.
Este un adevărat fel de a fi și e nevoie de buni cateheți care să fie în egală măsură însoțitori și pedagogi. E nevoie de persoane creative care să vestească Evanghelia, dar care să o vestească nu spun în surdină, dar nici să o trâmbițeze, ci să o vestească mai degrabă prin viața lor, cu blândețe, cu un limbaj nou și deschizând noi drumuri.
În multe dieceze, pe multe continente, vestirea Evangheliei este esențială în mâinile unui catehet. Să mulțumim cateheților, catehetelor, pentru entuziasmul interior cu care își trăiesc misiunea în slujirea Bisericii!
Să ne rugăm împreună pentru cateheți, chemați să vestească Cuvântul lui Dumnezeu, ca să-i fie mărturisitori cu curaj și creativitate, prin tăria Spiritului Sfânt, cu bucurie și multă seninătate!»

Sursa: www.vaticannews.va/ro