În Anul Familiei „Amoris Laetitia”, papa Francisc dedică o scrisoare soților pentru a le exprima apropierea și afecțiunea sa: „Amintiți-vă că iertarea vindecă orice rană” – spune pontiful în scrisoare, amintind că „vocația la căsătorie este o chemare la conducerea unei bărci instabile într-o mare uneori agitată”, dar unde Isus este prezent.

Cetatea Vaticanului – A. Mărtinaș

Vatican News – 27 decembrie 2021. La douăsprezece luni de la anunțarea Anului Familiei „Amoris Laetitia”, papa Francisc trimite o scrisoare cuplurilor căsătorite. Era 27 decembrie 2020, în sărbătoarea Sfintei Familii când la rugăciunea antifonului marian „Angelus”, papa Francisc a propus acest parcurs destinat familiilor. Un an mai târziu, tot în sărbătoarea Sfintei Familii,  pontiful a dorit să exprime cuplurilor căsătorite toată afecțiunea și apropierea sa în această perioadă marcată de pandemie.
Proclamarea unui an special pastoral “Familia Amoris Laetitia”, cu desfășurare în perioada 19 martie 2021 – 26 iunie 2022, a fost decis de papa Francisc cu ocazia împlinirii a cinci ani de la exortația apostolică dedicată familiei,  întreaga Biserică fiind îndemnată să promoveze inițiative spirituale, pastorale și culturale pentru a însoți familiile care se confruntă cu provocările timpurilor noastre.
Sfântul Părinte a dorit ca acest an să stimuleze reflecția asupra documentului și aprofundarea conținutului acestuia, iar prin scrisoarea semnată duminică, 26 decembrie 2021, intenționează să se apropie „cu umilință, afecțiune și deschidere față de fiecare persoană, față de fiecare cuplu căsătorit și de fiecare familie în situațiile pe care fiecare le trăiește”, ca și cum ar bate la ușa fiecărui nucleu familial pentru a oferi câteva cuvinte de încurajare și pentru a îndemna să se meargă înainte în trăirea misiunii pe care Isus ne-a încredințat-o, perseverând în rugăciune și ‚în frângerea pâinii’”.

Ca și Avraam, „îndemnat să ieșim din propriile certitudini”
Papa Francisc și-a început reflecția prin evidențierea faptului că actualul context istoric ne îndeamnă să trăim cuvintele cu care Domnul îl cheamă pe Avraam să părăsească pământul său și casa tatălui său pentru a merge spre un pământ necunoscut pe care El însuși avea să i-l indice, spunând că „și noi am trăit mai mult ca oricând incertitudinea, singurătatea, pierderea celor dragi, și am fost împinși afară din certitudinea noastră, din spațiile noastre de ‚control’, din modul nostru de a face lucrurile, din ambițiile noastre, pentru a ne preocupa nu numai de binele familiei noastre, ci și de binele societății, care depinde și de comportamentul nostru personal”. Și dacă, așa cum s-a întâmplat cu Avraam, relația cu Dumnezeu este cea care „ne modelează, ne însoțește și ne pune în mișcare ca persoane” și „ne ajută să „părăsim pământul nostru”, în multe cazuri acest lucru se întâmplă „cu o anumită teamă”, inclusiv cu teama de necunoscut.
Cu toate acestea, observă pontiful, „datorită credinței noastre creștine, știm că nu suntem singuri, pentru că Dumnezeu este în noi, cu noi și în mijlocul nostru: în familie, în cartier, la locul de muncă sau de studiu, în orașul în care trăim”.
Cuplurile căsătorite – explică Sfântul Părinte – trăiesc o experiență asemănătoare cu cea a lui Avraam, își părăsesc „propriul ținut din momentul în care aud chemarea la iubirea conjugală” și decid „să se dăruiască unul altuia fără rezerve”. Mai mult, „diferitele situații de viață –  trecerea timpului, sosirea copiilor, munca, boala – sunt circumstanțe în care angajamentul asumat presupune ca fiecare să renunțe la propria inerție, la propriile certitudini, la propriile spații de liniște și să meargă spre tărâmul pe care Dumnezeu îl promite” care, în cazul cuplurilor căsătorite, este „a fi doi în Cristos, doi într-unul”, „o singură viață”, un „noi în comuniunea de iubire cu Isus”.

Atenția care trebuie acordată copiilor
După ce a descris identitatea soților, papa Francisc abordează relația cu copiii, care caută în părinții lor „mărturia unei iubiri puternice și sigure”. „Copiii” – a evidențiat –  „sunt un dar, întotdeauna, ei schimbă istoria fiecărei familii.” „Ei sunt însetați de iubire, de recunoștință, de stimă și de încredere”, fiind necesar să le transmitem „bucuria de a descoperi că sunt copii ai lui Dumnezeu, copii ai unui Tată care, din prima clipă, i-a iubit cu tandrețe și îi ia de mână în fiecare zi”, pentru ca ei să aibă „credința și capacitatea de a se încrede în Dumnezeu”. Și – adaugă papa Francisc – este necesar să îi educăm, să le însoțim procesele de creștere, „să fim prezenți în multe feluri, pentru ca copiii să poată conta în orice moment pe părinții lor”, pentru că „educatorul este o persoană care ‚generează’ în sens spiritual și, mai ales, care ‚se pune în joc’, prin punerea în relație. Pe scurt, copiii „au nevoie de o siguranță care să-i ajute să experimenteze încrederea” în părinții lor, „în frumusețea vieții lor, în certitudinea că nu sunt niciodată singuri, orice s-ar întâmpla”.

Angajamentul față de pastorația familială
„Aveți misiunea de a transforma societatea cu prezența voastră în lumea muncii și de a vă asigura că nevoile familiilor sunt luate în considerare”, le-a mai spus papa Francisc cuplurilor de soți, în scrisoarea adresată lor în sărbătoarea Sfânta Familie din acest an,  îndemnându-i să aibă inițiativa în cadrul comunității parohiale și diecezane, prin propunerile și creativitatea lor, urmărind „complementaritatea carismelor și a vocațiilor ca expresie a comuniunii ecleziale” și lucrând alături de păstori „pentru a merge alături de alte familii, pentru a-i ajuta pe cei mai slabi, pentru a vesti că, chiar și în dificultăți, Cristos este prezent”.
Pontiful le amintește soților că familia este celula fundamentală a societății, iar căsătoria este cu adevărat un proiect pentru construirea unei „culturi a întâlnirii” și că, din acest motiv, „familiile sunt chemate să construiască punți între generații pentru a transmite valorile care construiesc umanitatea”. Însă, a atras atenția asupra necesității unei noi creativități pentru a exprima – în contextul  provocărilor actuale – valorile care ne constituie ca popor în societățile noastre și în Biserică: poporul lui Dumnezeu”.

Căsătoria, „o chemare la cârmă pentru a conduce o barcă instabilă”, dar în care Isus este prezent
În scrisoare, papa Francisc nu uită nici de viața de zi cu zi a familiilor, de problemele și neînțelegerile care pot apărea într-un cuplu. De aceea, definește vocația la căsătorie ca fiind „o chemare la conducerea unei bărci instabile dar sigure datorită realității sacramentului, pe o mare uneori agitată”, o barcă în care este prezent Isus, care are grijă de cuplul de soți, rămânând cu ei în orice moment, „în legănarea bărcii zguduite de ape”. „Este important ca împreună să vă păstrați privirea fixată asupra lui Isus” –  le recomandă cu căldură papa Francisc cuplurilor. „Numai în acest fel veți avea pace, veți depăși conflictele și veți găsi soluții la multe dintre problemele voastre. Nu pentru că vor dispărea, ci pentru că le veți putea vedea dintr-o altă perspectivă”. Numai abandonându-se în mâinile Domnului este posibil „să se înfrunte ceea ce pare imposibil”, continuă papa Francisc; „calea este aceea de a recunoaște fragilitatea și neputința”, pe care o trăim în fața atâtor situații, și de a fi siguri că în slăbiciune se manifestă puterea lui Cristos.

Sursa text & foto: www.vaticannews.va/ro