În Miercurea Cenușii angajații Episcopiei Romano-Catolice de Timișoara au participat și în acest an la un program spiritual de pregătire pentru Postul Mare. Ziua de reculegere a avut loc în sala mare a Centrului Diecezan de Tineret, și s-a încheiat cu o Sf. Liturghie celebrată de către Excelența Sa Iosif Csaba Pál, episcop diecezan, în biserica parohială Sf. Ecaterina din Timișoara-Cetate. Invitatul programului spiritual a fost Pr. Augustin Bărbuț, paroh de Oravița și responsabil pentru pastorația comunității italiene din Timișoara.
În cuvântul său de salut Episcopul Diecezan l-a prezentat pe Pr. Augustin, care a trăit și activat mai bine de 20 de ani în Italia, la Roma, în cadrul ordinului carmelitan.
„Postul Mare este un timp de har, un timp binecuvântat, un timp pascal, unde harul lui Dumnezeu lucrează cel mai mult.” – a spus la începutul meditației Pr. Augustin, care în continuare a atras atenția celor prezenți, că timpul Postului Mare este practic o călătorie, în care cei care vor să devină creștini, au oferite toate posibilitățile. „Toți avem nevoie să ieșim din această stare de comoditate. Să primim această cenușă astăzi, ca să murim pentru tot ceea ce ne împiedică ca să-l urmăm pe Cristos, să murim pentru păcat, pentru a avea o viață nouă.” – a subliniat referentul.
În cadrul primei meditații, cu ajutorul citatelor, Pr. Augustin a oferit spre reflecție câte un episod din Sf. Scriptură, în care Isus învață atât prin cuvinte, cât și prin atitudine, fapte, îndrumări. Astfel, pentru prima duminică a Postului Mare s-a meditat despre ispitirea lui Isus pentru cea de-a doua schimbare la față pe muntele Tabor, pentru cea de-a treia întâlnirea și dialogul lui Isus cu femeia samaritană, pentru a patra duminică vindecarea orbului din naștere, iar pentru cea de-a cincea duminică una dintre minunile mari ale lui Isus, învierea lui Lazăr.
În cea de-a doua meditație, Pr. Augustin a punctat câteva modalități practice de a trăi credința în viața de zi cu zi, dar și idei de misiune și de slujire în anul diaconiei și în anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană. În acest sens vorbitorul a prezentat câteva exemple concrete prin care o comunitate, o parohie, credincioși și preoți, împreună, pot promova Biserica. De exemplu, în biserică să fie, în timpul zilei, câțiva voluntari care să îi întâmpine pe turiști și vizitatori, și să poată oferi celor interesați informații despre lăcașul de cult, dar și atenția, ospitalitatea creștină, un sentiment de loc cald și primitor.
Pentru discuțiile în grupuri mici, Pr. Augustin a propus trei întrebări: este pentru noi Postul Mare un timp de har?, trăirea creștină este una extraordinară sau mediocră?, respectiv cum se poate trăi credința în viața de zi cu zi, în familie, la locul de muncă etc.? Rezultatele discuțiilor în grupuri mici au fost prezentate în plen, după care cei prezenți au participat la Sf. Liturghie de încheiere.
Programul zilei s-a terminat cu o agapă în sala de cateheză a Parohiei Timișoara I Cetate.
Biroul de Presă al Episcopiei de Timișoara