Papa Francisc va relua celebrarea slujbelor pascale în bazilica și în Piața Sfântul Petru, precum și Calea Crucii la Colosseum. Confirmate, slujbele în aer liber din Malta și canonizarea, pe 15 mai a.c., a zece Sfinți pe esplanada bazilicii vaticane.

Cetatea Vaticanului – Adrian Dancă
22 martie 2022 – Vatican News.

După suspendarea unor celebrări în aer liber, din cauza restricțiilor impuse de contextul pandemiei de Covid-19, papa Francisc va relua slujbele pascale cu participarea romanilor și pelerinilor în Piața Sfântul Petru, la Colosseum și în bazilica Sfântul Petru.

Călătoria apostolică în Malta
Potrivit calendarului slujbelor prezidate de papa Francisc în perioada aprilie – mai 2022, publicat de Oficiul Celebrărilor Pontificale, primele Sfinte Liturghii din perioada menționată vor fi oficiate de Pontiful Roman în zilele 2-3 aprilie cu ocazia călătoriei apostolice în Malta.

Duminica Floriilor
Duminică, 10 aprilie, Biserica romano-catolică începe Săptămâna Sfântă. Papa Francisc prezidează duminică, 10 aprilie, riturile Duminicii Floriilor și a Patimii Domnului: Comemorarea intrării Domnului în Ierusalim și Sfânta Liturghie. Celebrarea se desfășoară în Piața Sfântul Petru începând cu ora 10.00.

Joi, în Săptămâna Sfântă
Joi, 14 aprilie, papa prezidează Sfânta Liturghie a Crismei în bazilica San Pietro la ora 9.30. Participă preoții și credincioșii diecezei de Roma.
Joia Sfântă: Liturghia Cinei Domnului
În ceea ce privește Sfânta Liturghie a Cinei Domnului, papa Francisc a ales încă din primul an al pontificatului să meargă într-un context de suferință, precum închisorile, spitalele, casele de îngrijire a bătrânilor sau centrele de primire a migranților și refugiaților. Se așteaptă un anunț oficial în ceea ce privește locul în care pontiful va celebra Sfânta Liturghie a Cinei Domnului din seara Joii Sfinte.

Vinerea Sfântă: Patima Domnului
Vineri, 15 aprilie, este Vinerea Sfântă. Zi aliturgică. Papa Francisc prezidează celebrarea Patimii Domnului în bazilica San Pietro la ora 17.00, cu proclamarea evangheliei patimilor după Sfântul Ioan. Potrivit uzanței, predica slujbei este prezentată de predicatorul Casei Pontificale, cardinalul Raniero Cantalamessa.
Vinerea Sfântă: Calea Crucii la Colosseum
În seara Vinerii Sfinte, papa Francisc merge la amfiteatrul roman Colosseum din centrul istoric al Romei unde, la ora 21.15, prezidează devoțiunea ”Calea Crucii”. Rugăciunea este transmisă în mondoviziune.

Sâmbăta Sfântă: Vigilia Pascală
Sâmbătă, 16 aprilie, la ora 19.30, papa prezidează în interiorul bazilicii Sfântul Petru solemna Vigilie Pascală a Învierii Domnului. Riturile cuprind liturgia Luminii și binecuvântarea focului nou, liturgia Cuvântului, liturgia Botezului și liturgia Euharistică.

Duminica Învierii
Duminică, 17 aprilie, este Duminica Învierii Domnului Nostru Isus Christos. La ora 10.00, în Piața San Pietro, papa Francisc celebrează Sfânta Liturghie a Duminicii Învierii. La ora 12.00, din loja centrală a bazilicii San Pietro, adresează ”Urbi et Orbi” (Orașului și Lumii), tradiționalul mesaj pascal și binecuvântarea apostolică, însoțită de darul indulgenței plenare.

Duminica Îndurării Divine
Duminică, 24 aprilie, a doua duminică a Paștelui: încheierea Octavei Pascale și Duminica Milostivirii Divine. Papa celebrează Sfânta Liturghie la ora 10.00 în bazilica San Pietro.

Canonizarea a zece Sfinți
Duminică, 15 mai, în a V-a duminică a Paștelui, papa Francisc prezidează la ora 10.00, în Piața San Pietro, Sfânta Liturghie și ritul canonizării a zece Sfinți: Titus Brandsma, Lazăr cel numit Devasahayam, Cezar de Bus, Alois Maria Palazzolo, Iustin Maria Russolillo, Carol de Foucauld, Maria Rivier, Maria Francisca a lui Isus Rubatto, Maria a lui Isus Santocanale și Maria Domnica Mantovani.

Celebrările liturgice oficiate de papa Francisc sunt transmise live în streaming pe canalul Vatican Media, accesibil pe YouTube și pe portalul nostru Vatican News.

Sursa: www.vaticannews.va/ro